2011.11.24. 14:05 – Dankó Gábor

Húsz éve halt meg Freddie Mercury

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

freddie-at-wembley(1).jpg
Édesanyám úgy jegyezte meg egy életre James Hetfieldet, hogy a Metallica énekes-gitárosa, persze csak úgy rocksztárosan, de premier plánban köpött egy óriásit, amikor éppen zenekarával együtt lerótta tiszteletét a Freddie Mercury emlékére tartott wembleys gigakoncerten.

A hazai tévézés történetének egyik legnagyobb külföldi könnyűzenei közvetítése volt az 1992. április 20-án tartott megemlékezés, ami egyébként lehet, hogy el sem jut hozzánk, ha nem egyben az akkor éppen csúcsra törő AIDS elleni küzdelem egyik nagy rendezvénye is. Mercury viszont ebben a betegségben halt meg pontosan 20 évvel ezelőtt, 1991. november 24-én, 45 évesen, így szimbóluma lett az AIDS elleni küzdelemnek, halálával pedig rengeteg magyar háztartásba hozta el a sokaknak addig csak hézagosan ismert könnyűzenét az említett közvetítés miatt.

Kijutott nekünk Mercuryból ennél bővebben is, amikor 1986. július 27-én fellépett a Queennel a Népstadionban. Csak mi, magyarok hallhattuk, ahogy anyanyelvünkön elénekli a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Persze minek is énekelte volna máshol, csak mi értjük, de mi legalább azóta is emlegetjük.

A budapesti fellépés után már csak öt koncertet adott a Queen Freddie Mercuryval, soha többet nem álltak így együtt a színpadon. Egy évvel később megállapítják, hogy az énekes HIV- fertőzött, 1988-tól alig mutatkozik a nyilvánosság előtt, 1991-re szinte teljesen elzárkózik a külvilágtól, mígnem ugyanezen év november 23-án közleményt ad ki a betegségéről, majd másnap este, csendben, örökre elalszik.

Az 1992-es tavaszi koncert, és ezzel Freddie Mercury is örökre beégette magát azoknak is az agyába, akik addig nem ismerték a zsenialitását. Nem is kellenek hozzá az ilyen dupla évfordulók (65 és 20), hogy emlékezzünk rá.

A poszt eredetileg a nyomtatott Lángoló Gitárok magazin The End rovatában jelent meg októberben. Mercury 65. születésnapjáról itt emlékeztünk meg szeptember 5-én.


rock freddie mercury offline queen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása