2012.01.19. 09:40 – Kovács M. Norbert

Jól megszokott gyenge színvonal – Az idei Eurovízió magyar pályázói

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ebben az országban a többség valamiért azt gondolja, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál egy komoly dolog, a csúcsa mindennek pedig az, hogy azt is sokan képzelik, hogy ezen a versenyen figyelemreméltó zenei teljesítmények hallhatók, hovatovább a jövő nemzetközi popsztárjai születnek. Ez persze teljesen nyilvánvaló tévedés, arra viszont jó, hogy évről évre megmutassa, mivel vagyunk képesek előállni, ha úgy gondoljuk, komolyan oda kell tenni magunkat. Az alábbiakban a jelöltségért folyó küzdelemben még versenyben lévő dalokat nézzük meg meg egy kicsit közelebbről, előre szólok: nem lesz kellemes.

A nyílt pályázatra idén 170 pályázó összesen 202 dalt küldött be, amiből múlt hét óta pedig már meg is van az a húsz szerzemény, ezek közül február 11-én, a Magyart Televízió A Dal című műsorában választják ki az idei indulót.

Azzal persze most senkit nem akarok fárasztani, hogy hallgasson meg húsz dalt, hogy aztán aprólékosan kielemezzük őket. Éppen elég lesz az a kicsit több mint öt perces összeállítás is, ami az EurovisionHungary Youtube-csatornán látható. Itt hallható:

Ezek valamelyike tehát az a szerzemény, aminek idén meg kéne nyernie ezt a remekbe szabott dalversenyt, ami persze sokkal inkább egy nagy nemzetközi giccsparádé és teljesen nyilvánvalóan országok, nemzetek, sem pedig dalok párbaja. De sebaj, mi itthon még mindig hiszünk benne, hogy itt csakis a dalok számítanak, ami persze még a kisebbik gond. A nagyobbik az, hogy ebben a hitben a fentieket bírta összehozni a hazai mainstream popipar.

Jellemző a kép: javarészt színtelen, szagtalan, unalmas dalok és hozzájuk hasonló jellegtelen előadók (feltűnően sok egykori Megasztár-versenyzővel), na meg persze évekkel ezelőtti trendek után kullogó hangzások. Persze valójában nincs ebben semmi meglepő, a még versenyben lévő húsz induló hozza a hazai mainstream pop megszokott színvonalát.

Bárhonnan nézzük gyenge teljesítmény ez: a húsz szám voltaképpen bármelyike teljesen egyértelműen elvérezne egy komolyan vett nemzetközi dalversenyen, annál az egyszerű oknál fogva, hogy finoman szóval sem elég jó dalok, és hát nyilvánvalóan az Eurovízióra sem elég erősek. Persze, tudva milyen színvonalat képvisel a fesztivál, egy jó teljesítmény eléréséhez távolról sem kell dalszerzői bravúrral előállni, viszont ezeknél azért jóval színesebb, szagosabb, vaskosabb giccs kell oda. Nem gondoltam volna, hogy egyszer ezt fogom mondani, de ezeket a dalokat Wolf Kati egyébként borzalmas tavalyi száma fényévekkel szárnyalta túl ebből a szempontból.

Az pedig kifejezett szerencse, hogy nem hallja majd mind a húsz dalt több tízmillió tévénéző idén tavasszal, hiszen kis túlzással mindegyik szám esetében meg lehet mondani, hogy melyik külföldi előadót, vagy 2-3 éve aktuális trendet (és ugye a hozzá kapcsolódó meghatározó popsztár, vagy popsztárokat) igyekszik gátlástalanul másolni. A Király-testvérek nyilván Kelly Rowlandet hallgattak sokat a stúdiózás előtt, Kállay-Saunders András száma az egyébként sem túl erős, posztumusz Michael Jackson-album gyengébb pillanatait idézi kísértetiesen, Kökény Attila és Bencsik Tamara dala meg mintha egy béna High School Musical-utánérzésből lenne kölcsönvéve. Dancs Annamari eközben a magyar Inna próbál lenni, Heinz Gábor Bruno Mars sikerét igyekszik meglovagolni, és akkor még nem mondtam semmit Pély Barna népzenei elemekkel próbálkozó számáról, de inkább nem is mondok.

Akadnak persze, akik ebből a rémesen alacsony színvonalú mezőnyből valamennyire kiemelkednek. Ilyen mondjuk a Compact Disco vagy Fábián Juli & Zoohacker dala, de egyrészt azért ezek sem túl erősek, másrészt nyilván semmi esélyük egy ilyen versenyen.

Szóval, ezek valamelyike lesz az idei magyar induló az Eurovíziós Dalfesztiválon. Bár mi itt a Lángolónál inkább egyiket sem indítanánk el, a zsűri menthetetlenül ki fog választani egyet ezek közül, úgyhogy most mi is kíváncsiak vagyunk rá, olvasóink melyiket küldenék a – félreértés ne essék, ha helyén kezeljük, rendkívül szórakoztató – nemzetközi giccsparádéra.

FRISSÍTÉS: Szegény Bebét kizárták a versenyből, de megnyugodhat mindenki, a tátongó űrt sikerült betölteni, így Krisz Rudi A fél veled egész című dala indul. Aki az alábbi listában esetleg Rudira szavazna, nyomkodja bátran Bebét.

 


vélemény pop rock eurovíziós dalfesztivál 2012



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása