2012.04.03. 17:30 – Lángoló Gitárok

Magyar is van a világ legjobb indie-rádiói között

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Egyedülálló sikert ért el a magyar Stockholm Syndrome Radio: idén másodszorra sorolták a világ húsz legjobb indie-rádiója közé az amerikai SXSW zenei fesztiválhoz kapcsolódva minden évben összeállított, rádiókat rangsoroló listán. Bár itthon kevesen ismerik az shsradio.com címen elérhető csatornát, az amerikai listának köszönhetően a tengerentúlon egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

"Amatőr rádióként kezdtük: feltűnt, hogy rengeteg olyan zenekar van, akik nem lépnek fel Magyarországon. Ennek egyetlen oka van, hogy itthon egyetlen rádióban sem hallani az ő zenéiket, így az ország abszolút nem ismeri őket" – vázolta a rádió létrehozásának miértjét Almási Norbert, a Stockholm Syndrome Radio alapítója.

"Úgy döntöttünk, hogy mi leszünk az a rádió, akik ezeket a zenekarokat felveszik a zenei palettára, és így megismertetjük az emberekkel. Ez annyira jól ment, hogy nem csak megismerték, de rögtön meg is szerették az indie zenei stílust. A másik célunk a rádióval az, hogy az emberek rájöjjenek: az online rádió nem csak azoknak szól, akik egész nap a számítógép előtt ülnek. Mivel manapság szinte mindenkinek okostelefonja van, és azok internet kapcsolata segítségével könnyedén fogni lehet a netes adásokat is, így nem csak otthon, de utazásközben is ugyanúgy élvezhető egy online adó is. El is készült az ingyenesen letölthető iPhone alkalmazásunk, ezzel is elsőként jelentkeztünk a hazai webrádiók között" – tette hozzá.

A rádió alapvetően csak külföldi zenekarok dalait játssza, így válhatott könnyen népszerűvé Amerikában, ám van egy olyan műsoruk is, ahol eddig ismeretlen, indie zenei stílust képviselő magyar zenekarokat mutatnak be. Utóbbinak az adó fokozódó tengerentúli népszerűség miatt talán egyre nagyobb szerepe lehet a jövőben.

"Én általában kulturális műsornak hívom. Az adásokban magyar feltörekvő zenekarokat mutatunk be, akik eddig nem tudtak beférkőzni a nagyközönség tudatába." – mondta Ligeti György, a csütörtök esténként jelentkező magyar műsor vezetője.

"Mivel én magam is gyakorló zenész vagyok, sűrűn találkozom ezekkel a fiatal és tehetséges csapatokkal más zenekarok előfutáraként, és nekik szeretnék egy kis segítséget nyújtani a műsorommal. Külföldön hatalmas sikere van az indie zenének, hiszen a populáris rádióállomások is játsszák a zenekarok dalait, így sokkal könnyebben bekerült a köztudatba. Itthon először a Petőfi Rádiónak sikerült egy kis helyet szorítani a stílusnak a zenei palettán, de a Stockholm Syndrome Radio teljes kínálata erről szól. A műsoromban bemutatott fiatal zenekaroknak ugyanolyan szerepük lehet a nemzetközi zenei életben, hiszen rengeteg olyan hazai banda van, akik már bizonyították, hogy képesek valami egyedit alkotni." - tette hozzá Ligeti.


indie rádió pop rock hír stockholm syndrome radio



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása