2013.02.10. 20:44 – Lángoló Gitárok

Frank Ocean és a Black Keys mindent vinne a Grammyn (ha mi osztanánk a díjakat)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

frankocean_599573_337279846354829_1268796199_n_1.jpgTudta azt a kedves olvasó, hogy a 2013-as Grammy-átadáson 81 kategóriát díjaznak? Nem, nem olyan ez ám, mint a mi kis néhány kategóriás Fonogramunk, ahol hiába osztogatjuk külföldieknek is az elismerést, átvenni csak akkor fogják, ha véletlenül erre járnak. Az amerikaiaknál még a legjobb énekkel ellátott rap előadásnak is külön kategóriája van, sőt, van sorround hangzás kategória, de még azt is díjazzák, hogy milyen jegyzetet írt valaki mondjuk egy újrakiadáshoz. Na mi ezeket nem fogjuk végignézni, szóval alább csak a főbb kategóriákban mondjuk meg, hogy mi kinek adnánk a zenei élet legrangosabb, vagy legalábbis legismertebb díját. Persze abból főzünk, amink van, tehát nem mondunk olyat, akik szerintünk megérdemelné, de még csak nem is nevezték (pedig lenne bőven javaslatunk). Aztán, hogy igazunk lett-e, megnézhetjük hétfőn reggel, mikor befejeződik az 55. Grammy Awards Los Angelesben.

Az év lemeze
The Black Keys - El Camino
Fun. - Some Nights
Mumford & Sons - Babel
Frank Ocean - Channel Orange
Jack White - Blunderbuss

A Fun. és a Mumford & Sons szóba sem kerülhet a legjobb albumok kategóriájában, ezért a Black Keys, Jack White és Frank Ocean között kell választanunk. Hiába szeretjük a Blunderbusst, mégiscsak úgy illene, hogy a két tőlünk maximum osztályzatot kapó lemeznek kell nyernie. Az El Camino annyira jó, hogy sikerült sajnos már unalomig hallgatni, pláne hogy ez már egy 2011-es album. Ezért hát Frank Ocean a nyerő, mert amíg az El Camino egy remek kis zenekar eddigi legprofibb munkája, addig a Channel Orange egy tökéletes bemutatkozó album, amely egymagában reformálja meg az r'n'b műfajt.

Az év felvétele
The Black Keys - Lonely Boy
Kelly Clarkson - Stronger
Fun. feat. Janelle Monae - We Are Young
Gotye feat. Kimbra - Somebody That I Used to Know
Frank Ocean - Thinkin Bout You
Taylor Swift - We Are Never Ever Getting Back Together

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne Gotye nyerjen itt, de azért a Lonely Boynál faszább blues rock sláger a Seven Nation Army óta nem nagyon volt az utóbbi időben .

Legjobb új előadó
The Alabama Shakes
Fun.
Hunter Hayes
The Lumineers
Frank Ocean

Itt szinte biztos, hogy Frank Ocean nyer, hiába szerettük nagyon az Alabama Shakes bemutatkozó lemezét. Fiatal kora ellenére Fran Ocean olyan kiforrott előadó, hogy nem csak egy tökéletes album fűződik a nevéhez, hanem fantasztikus klipek és egy olyan fellépés a Staurday Night Live-ban, amit tényleg ritkán látni. Ja, és kis híján megagyalta Chris Brownt, amiért minimum különdíjat érdemel.

Az év dala
Ed Sheeran - The A Team
Miguel - Adorn
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
Kelly Clarkson - Stronger (What Doesn't Kill You)
Fun. - We Are Young

Nagyon gyűlöltük a Call Me Maybe-t. Volt aki annyira utálta közülünk, hogy egyszerűen végig sem volt hajlandó hallgatni. Aztán egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy egyfolytába ezt dúdolgatjuk, az MTV EMA-en pedig PSY utána ezt vártuk legjobban. Egész egyszerűen ez egy tökéletes popdal.

Legjobb tánczenei felvétel
Avicii - Levels
Calvin Harris feat. Ne-Yo - Let's Go
Skrillex feat. Sirah - Bangarang
Swedish House Mafia feat. John Martin - Don't You Worry Child
Al Walser - I Can't Live Without You

Kizárt dolog, hogy bármit is díjazzunk, amiben ezerszer elsütött stadion trance szinti szól a refrénben, ezzel ki is húztuk Calvin Harrist, a Swedish House Mafiát és Avicii-t. Marad Skillex és az ügyeskedéssel bejutott Al Walser, utóbbi produkciója viszont annyira kritikán aluli, hogy kizárásos alapon maradt a dubstep huszár.

Legjobb tánczenei/elektronikus album
Steve Aoki - Wonderland
The Chemical Brothers -  Don't Think
deadmau5 - >Album Title Goes Here<
Kaskade - Fire & Ice
Skrillex - Bangarang

Az, hogy Steve Aoki katasztrofálisan rossz albuma bármilyen jelölést is kapott tökéletesen bebizonyítja, hogy Amerikában még mindig csak ismerkednek az elektronikus zenével, csak rossz társaságba keveredtek. Egyébként első ránézésre a Chemical Brothersnek adnánk a díjat, és másodikra is, úgyhogy marad a veterán duó.

Legjobb rockdal
Jack White - Freedom at 21
Mumford & Sons - I Will Wait
The Black Keys - Lonely Boy
Muse - Madness
Bruce Springsteen - We Take Care of Our Own

Miután a legjobb dal díját képzeletben odaadtuk a Black Keysnek, így a legjobb rockdalét kapja meg Jack White.

Legjobb rocklemez
The Black Keys - El Camino
Muse - The 2nd Law
Coldplay - Mylo Xyloto
Bruce Springsteen - Wrecking Ball
Jack White - Blunderbuss

A legjobb album Frank Oceané lett, de mivel hezitáltunk közte és a Black Keys között, így a rocklemeznél nyerjen a rockduó. Hogy miért? Ebben a lemezkritikában leírtunk mindent, amit lehet.

Legjobb alternatívzenei album
Fiona Apple - The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do
Bjork - Biophilia
Gotye - Making Mirrors
M83 - Hurry Up, We're Dreaming
Tom Waits - Bad As Me

Azon a listán, ahol Tom Waits neve szerepel, egyszerűen nem lehet mást díjazni, és kész.

Legjobb rapdal
Nas - Daughters
Wale feat. Miguel - Lotus Flower Bomb
Kanye West Featuring Big Sean, Pusha T & 2 Chainz - Mercy
Drake feat. Lil' Wayne - The Motto
Jay-Z & Kanye West - N---as In Paris
Snoop Dogg & Wiz Khalifa Featuring Bruno Mars - Young, Wild & Free

Nem maradhat Grammy nélkül Kanye West és Jay-Z, de ha rajtunk múlna akkor biztosan Nasnek adnánk ezt a díjat vagy bárki másnak, csak ne az ellenszenves Lil Wayne legyen az.

Legjobb raplemez
Drake - Take Care
Lupe Fiasco - Food & Liquor II: The Great American Rap Album, Pt. 1
The Roots - Undun
Nas - Life Is Good
Rick Ross - God Forgives, I Don't
2 Chainz - Based on a T.R.U. Story

Kendrick Lamar? Killer Mike? El-P? Action Bronson? Death Grips? Semmi? Hát jó, akkor nyerjen megint a Roots vagy Nas vagy Rick Ross, bánjuk is mi. Egyedül azt szeretnénk, hogy ez a szerencsétlen 2 Chainz tűnjön már el, Drake ne nevezze magát rappernek, Lupe Fiasco pedig álljon a sarokba, amiért ilyen szánalmas címet adott a lemezének.


grammy



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása