2013.10.14. 08:25 – Gnosis

Popnak túl durva, metálnak túl buzis, az attitűd meg teljesen punk - Fish!-interjú Kovács Krisztián énekessel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A napokban jelent meg a Fish! zenekar új nagylemeze Konzervzene címmel, amit egyrészt mi mutattunk be, és most meg is írtuk róla véleményünket. Alább pedig Kovács Krisztián frontemberrel beszélgettünk egy keveset.

A napokban jelent meg az új albumotok. Hogy álltok a letöltéssel, a rajongói csomagok postázásával?

Három nap alatt hatezren töltötték le, és a legyártott lemezek fele elment elővételben. Ez párszázas tétel, de nem nyerészkedni akarunk, hanem lehetővé tenni a vásárlást és nullára hozni a költségeinket. Ez elég jó ahhoz képest, hogy a lemez reklámja még csak most kezdődik a koncertekkel, új klipekkel, illetve az online zeneáruházakkal. Söréttel lövünk. Van ingyenes letöltés, napokon belül lesz digitális megjelenés és van fizikai formátum, ami egy spéci konzervdoboz, benne minidisc, csecsebecsék és elég kreatív cucc lett.

Kényszer vagy jó móka, hogy ti állítjátok össze kézzel a rajongói csomagokat?

Mindig is ’do it yourself’ alapon működtünk, akkor is, ha volt kiadónk, akkor is, ha nem. Szeretünk rendhagyó módon megjelenni a lemezeinkkel, emellett a közvetlen kapcsolattartásban hiszünk és akik minket hallgatnak, tudják, hogy valami olyat kapnak, amit mástól nem. Ez lehet egy koncertélmény is vagy egy Facebook-poszt, de törekszünk arra, hogy egyedi dolgokkal álljunk elő akár egy lemezmegjelenés, akár egy pólóminta esetében is. A legutóbbi lemeznél sikeres volt ez a spéci csomagos ügy, most ezt fejlesztettük tovább. Szerencsére kreatív csávókkal vagyunk körülvéve, a konzerves ötlet például a sofőrünk fejéből pattant ki, de ugyanígy barátokkal készítjük a klipjeinket, a grafikai melókat, mindent. Ezúton is köszönjük nekik.

A zenétek fiatalos, így átlagban a fiatalabb korosztály jár a koncertjeitekre. Pont az a réteg, aki a legkevésbé áldoz egy új album megvételére. Mi ebből a kiút szerintetek? Ha van egyáltalán.

Ezzel nincs gond, a fiatalabb korosztály folyamatos változásban van, mi is ilyenek voltunk. Ha nem követnek minket évekig, akkor nem, ha nem veszik meg a lemezt, akkor letöltik, hajrá. A fontos az, hogy a koncertekre eljöjjenek, ott derül ki igazán, hogy van-e közünk egymáshoz. A fesztiválos fellépéseinkkel több ezer új embert szereztünk, akik valamilyen szinten elkezdtek érdeklődni. Ez remekül működik, nem csak a tizenévesekkel. Manapság a gitározós zenék megint nem annyira divatosak, ehhez képest köszi, kurva jó koncertjeink vannak, egyre többen járnak ránk és szépen, lassan fejlődünk minden tekintetben. Ez egészséges és jó, nincsenek nagyravágyó terveink, ez az építkezés és működés teljesen rendben van, büszkék is vagyunk rá, hogy saját erőből megy.

Egy korábbi interjúban említetted, hogy a Fish! zenekarnév nem volt az évszázad választása annak idején, lásd például google címszavak keresése. Azóta sikerült megbarátkoznod a névvel? Van esetleg olyan név, amit szívesebben használnál, ha tehetnéd?

Most már mindegy, néha zavar, ha elfelejtik a felkiáltójelet, ami ugyanolyan felületesség, mintha helytelenül írják le a nevedet. És vannak a miénknél is szarabb nevek, úgyhogy ez marad.

ByeAlexszel sikerült összemelegednetek vagy marad a tisztes távolságtartás és kölcsönös tisztelet továbbra is?

Egyik sem. A Zöld Pardonos Soerii szülinapi bulin fel akartuk hívni a színpadra, hátha történik valami és jót röhögünk a dolgon, de a srác nem jött el. Utána állítólag fel akart hívni, hogy miért figuráztuk ki a slágerét, ebből azt gondolom, hogy nem érti a viccet. Nem hívott, de nincs is miről beszélnünk. Uncsi sztori.

Ha elmész egy kisboltba bevásárolni, fel szoktak ismerni? Gondolok itt olyan reakciókra, hogy ’Nézd, ez a csávó énekli a Positivót meg a Keep Your Secretet, awwww’. Vagy ez nem jellemző?

A zenekarnak van sok rajongója, szóval az előfordul, főleg szórakozóhelyeken vagy az utcán, hogy csináljunk egy fotót, de nem napi jelleggel. Viszonylag sokat és régóta mozgok az éjszakában, sokan látnak, ismernek. Inkább az a jellemző, hogy így szemöldök ráncolva néznek egy darabig, mert biztos ismerős vagyok valahonnan, aztán tízből nyolcszor legyintés a vége.

Ha már Keep Your Secret. Unjátok? Nem unjátok? Szeretitek még játszani?

Most ezzel a lemezzel kell majd gondolkodni, hogy a régi dalokból mi maradjon, melyik új kerüljön be a programba, mert ezeket nagyon szeretjük most. Nyilván vannak kihagyhatatlan slágerek, de azért van mozgástér, meg aztán nincs még száz dal, amiből válogatni kelljen. Szerintem a Keep Your Secret marad.

Terveztek régi dalokból önfeldolgozásokat? Mostanában nagy divat lett.

Van egy akusztikus duónk Matyival (Gajda Mátyás gitáros - a szerk.), ott szoktunk ilyeneket, de a rendes zenekaros bulikon ennek semmi értelmét nem látom, azt hiszem, elég jók a számaink úgy, ahogy vannak és a közönség is ezeket akarja hallani. Az már sokkal gyakoribb, hogy popslágereket, más magyar zenekarok dolgait csempésszük bele egy dalon belülre, ez jellemző és elég random módon történik. Az olyan kliséket is szeretjük kicsit átformálni, mint a circle pit vagy a többi tömegsport, vannak lehetőségek.

Nem lehet nem észrevenni, hogy kimagaslóan jól bántok a rajongóitokkal, közvetlenek és elérhetőek vagytok számukra, és ők ezt meghálálják. A poprockszakma hogy tekint rátok?

Nekem inkább az jön be, ha a zenekart elhívják a rajongói házibulikra és van, hogy el is tudunk menni mondjuk egy gitárral és ott van egy közösségi élmény. És ez nem coelhós köcsög duma, tényleg ez a lényeg, hogy ez így működik. A poprockszakma számára egy kicsit megtűrtek vagyunk, nem vagyunk ott a zenei támogatások nyertesei között, a szakmai díjátadók jelöltjei között és nem játszik minket rongyosra egyik rádió sem. A Volton betesznek minden évben ugyanarra a színpadra mindig egy órával korábbra és mindig tele van. Utánunk Anti Fitness Club, előttünk Belmondo, hadd ne mondjam, hol, mennyien voltak. De jövőre nem fogunk nagyobb színpadon játszani éjjel tizenegykor, mert nem. Így megy ez, ott mások játszanak. Ennek ellenére van közönségünk, nem is olyan kevesen, szóval muszáj felléptetni minket a fesztiválokon és tudunk önállóan klubturnézni. Egyre népszerűbbek vagyunk és azt hiszem, hogy koncerten kibaszott jók. Ezek a fontosak, meg a humor és a közvetlenség.

Mik a 2014-es tervek?

Ott még nem tartunk. Egy elég komoly klubturné kapcsolódik a lemezhez, ami egészen december végéig tart majd. A jövő év elejét éppen ezért kicsit szellősebbre vesszük, kell a nyugi és nem kell túlnyomnunk magunkat, nem kell mindenáron játszani, erre sok zenekar ment már rá. Márciusnál tovább úgysem bírjuk majd, addigra összeállnak az éves teendők.

Halloweenkor kalóznak, királylánynak vagy sármőrnek öltöznétek be?

Sármőrnek, az olcsón megvan, mert nem kell ruha.


interjú pop rock fish



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása