2014.03.05. 11:00 – dankógábor

Itt a Perihelion első EP-je, VHK-feldolgozással

premier!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Azt írtuk a Perihelion első dalát hallgatva, hogy a zenekar olyan, mintha a VHK black metalt játszana. Akkor még nem tudtuk, hogy ez tudatosan felvállalt irány, de most kiderült, hogy nagyon beletrafáltunk. A csapat alább bemutatott EP-jén ugyanis szerepel egy VHK-feldolgozás is. "A VHK minden idők egyik legjobb magyar zenekara, ez nem is kérdés." - mondta nekünk Vasvári Gyula énekes-gitáros ezzel kapcsolatban, aki nem csak ennyit árult el a háromszámos anyagról.

Ahogy azt a zenekarról szóló előző posztunkban is írtuk, a Perihelion nem új zenekar, eddig Neokhrome név alatt futottak: "A névváltás igénye 2012-ben merül fel bennünk először, a harmadik, Perihelion című lemezünk megjelenése előtt. Úgy éreztük, hogy a Neokhrome név már nem tükrözi hűen a zenei világunkat. Emellett az akkor kiadás előtt álló lemeznek a korábbi anyagainkhoz is nagyon kevés köze volt. Mindezek miatt tehát logikus ötlet lett volna a váltás. Volt is néhány ötlet az új névre vonatkozóan, de nem tartottuk elég jónak egyiket sem. Most persze ironikus, hogy már akkor ott volt az orrunk előtt az a név, melyet végül választottunk, de akkoriban valamiért ez nem merült fel bennünk. Jobb későn, mint soha, továbbá az új EP szintén sok változást hordoz zeneileg, így az új név egy újabb korszakot is szimbolizál számunkra."

Ezzel együtt a csapat teljesen magyar nyelvre váltott: "Ez ismét egy olyan dolog, ami lassan, lépésről lépésre alakult ki bennem. Egy idő után kezdtem sokkal természetesebbnek és őszintébbnek érezni, ha anyanyelven írom a szövegeinket, továbbá úgy éreztem, hogy hűebben és színesebben szavakba tudom önteni az érzéseimet magyarul. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nem anyanyelven dalszöveget írni nem őszinte dolog, vagy nem elég kifejező, csupán engem már nem mozgat az, hogy angolul írok. Egyébként sokkal izgalmasabbnak is élem meg a szövegírást magyarul a nyelv sajátosságaiból fakadó jóval szélesebb eszköztár miatt. Hasonló indokok miatt hagytuk el a black metalos vokalizálást is."

Az első dal kapcsán egyesekben azonnal felmerült hasonlóságként a Thy Catafalque neve. Erről így mesél Vasvári: "Az embereknek általában szükségük van rá, hogy valami ismert támpontot vegyenek alapul például a zene esetében. Természetesen érthető, hogy Thy Catafalque-párhuzamról beszélnek, de szerintem a közös pont a két zenekar között inkább a VHK-ban keresendő, ha mindenképp hatásokról beszélünk. Emellett, aki kicsit jobban ismeri a magyar undergroundot, annak biztos nem új információ, hogy a Thy Catafalque-anyagokon éneklő Bakos Attilával volt egy Descend nevezetű zenekarom és valójában a Perihelion, illetve az utolsó Neokhrome-anyag zeneileg nagyrészt a Descend örököse. A Nap felé néz persze csupán egyetlen dalunk a sok közül, az EP másik saját szerzeménye és a készülőben lévő dalok jóval színesebb képet mutatnak. Egyébként aki meg tudja mondani, hogy a klipes nóta középrészében melyik magyar zenekar pontosan mely zenei témája köszön vissza, az vendégem egy láda sörre."

Itt pedig a Perihelion Nap felé néz című EP-je, amit akár le is lehet tölteni becsületkassza alapon:


premier folk metál hír black perihelion



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása