2015.06.20. 17:00 – Magyar Ádám

Miért működik ennyire a Fishing on Orfű?

fesztivállapot

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

DSC 8107

Az egyik legnagyobb közhely a magyar zenei életben az, hogy a Fishing on Orfű egy családias, barátságos hangulatú fesztivál, ahol minden ember kedves, nyugodt és boldog. Aki eltöltött már itt néhány napot, az persze pontosan tudja, hogy milyen érzés Orfűn lenni, vagy miben más, mint akármelyik másik fesztiválon. Aki meg nem, annak most elmondom, hogy tudjon tervezni jövő nyárra, és hogy tutira higgyetek nekem, megkérdeztem a témáról néhány fesztiválozót is. (Fotók: Bődey János/Index.hu)

Tavaly olyan szépen megfogalmaztam egy szóban, hogy milyen érzés Orfűn lenni, hogy most leírom még egyszer:

olyan kellemes.

Persze ez így még kevés, hiszen a kellemes szóval sokszor inkább valami olyasmit akarunk mondani, hogy langyos, vagy unalmas, ami egy fesztivál esetében nem éppen ideális. Orfű viszont nem langyos, csak egyszerűen jó érzés itt lenni, jól esik az embernek a gyönyörű környezet, az emberek, a zene. Én például valahogy sokkal kevésbé vagyok veszekedős a Mecsek lankáin repohárba töltött sörrel a kezemben, mint általában, bár önmagában ez még nem olyan nagy teljesítmény.

Az viszont nagyon érdekes, hogy akárkit kérdeztem meg arról, hogy milyen a Fishing a többi fesztiválhoz képest, gyakorlatilag ugyanazt mondta el, ami az általános vélekedés róla. A legérdekesebb ilyen szempontból Tamás véleménye volt, aki egy kajás pultban dolgozik kint, tehát valószínűleg a legnagyobb csajozógépeknél is több fesztiválozóval beszélt már. Na, ő pontosan azt mondta, hogy itt az emberek kedvesebbek, barátságosabbak, tisztességesebbek, mint más fesztiválokon, és a hangulat is sokkal családiasabb. Ebben pedig szerinte a zenekari felhozatal mellett a környezet is nagy szerepet játszik.

Hát igen, Orfű adottságai tényleg tökéletesek a kikapcsolódásra, pihenésre, szórakozásra, és itt még azzal sincs gond, hogy éjjel lejjebb kéne tekerni a hangerőt. Másfelől viszont az is igaz, hogy a fesztivál infrastruktúrája nem a legjobb – eleve egy csomó időbe telik megközelíteni (főleg Budapestről, egy szakaszon még a pécsi vonat helyett is pótlóbusz jár idén, így a teljes út majdnem hat óra volt), a környéken nem nagyon van bolt, szupermarket meg aztán pláne, a kempingben meg nincs melegvíz, és a telefontöltés is tortúra. Mindez azonban nem zavarja például Norbit, aki, mint elmondta, amúgy sem azért jött ide, hogy mobilozzon, hanem azért, hogy fesztiválozzon.

DSC9644
Fotók: Bődey János/Index.hu

Az is szimpatikus volt a válaszadóknak, például Klárinak is, hogy a fellépők itt nem a VIP-ben gubbasztanak, hanem sokszor ők is pont úgy fesztiváloznak, mint a közönségük. És igen, a hely hangulata tényleg hat az itt lévőkre, ez már abból is látszik, hogy például mindenki kedvesen válaszolgatott, amikor mondjuk délutáni ejtőzés közben elkezdtem kérdezgetni. A Fishing on Orfű még nem veszítette el azt a hangulatot, ami régen mondjuk a Sziget sajátja lehetett, bár az is igaz, hogy a kezdetekhez képest egy picikét leadott belőle. Egy kicsit már érződik rajta, hogy azért ez is egy üzleti vállalkozás, még akkor is, ha például a viszonylag alacsony létszámhoz továbbra is ragaszkodnak a szervezők. Olyan például már nem történhet meg, mint 2008-ban, amikor egy sátorrúd kölcsönadásáért cserébe egy vajdasági társaság megvendégelt házi pálinkával és kolbásszal a lakókocsijában. Már csak azért sem, mert lakókocsival már be sem lehet jönni a rendezvényre. De például Mihály szerint magának a családias hangulatnak van hátulütője is: a kevesebb helyszín, zenei és egyéb program.

Ha a nagy egészet nézzük, akkor azt hiszem, tényleg nem attól igazán különleges ez a fesztivál, hogy vannak olyan királyságok, mint a poszt elején látható víziszínpad, hanem attól, hogy a harmincas válaszadók is ugyanannyira magukénak érezték, mint amennyire a tizennyolc éves srácok. A Fishing on Orfűn ugyanúgy jól érzi magát a kisgyerekes család vagy a kispálos veterán, mint az érettségi után bulizni akaró gimnazista, és emellett egy kicsit másképp jól, mint a többi fesztiválon. És amíg ez így marad, addig nem hogy létjogosultsága van a Fishing on Orfűnek, de könnyen lehet, hogy továbbra is teltházas lesz.


fesztivál fishing on orfű



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása