2015.08.17. 13:15 – Hirdetés

Szeptemberben újra Újbuda Jazz Fesztivál

Már tizenegyedik alkalommal – a 11. kerületben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

geroly.jpg

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált  ami annyit jelent, hogy idén éppen tíz éves a fesztivál. Az elmúlt tíz évben igazi nemzetközi jazzfesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji  nyárzáró és egyben évadkezdő  programsorozatból. Olyan komoly fellépőgárdával, ami bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét. A súlyos avantgárdtól hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig terjed az Újbuda Jazz Fesztivál spektruma. És így, tíz év után nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt. A hajtás után a fellépők közül csemegézünk.

2015. szeptember 5., szombat 20:00

A38 Hajó Kiállítótér

Gorilla Mask (D)

Araraton Trió (H/AR)

A berlini Gorilla Mask – a kanadai expat szaxofonos, Peter Van Huffel agyszüleménye – az egyik leginkább energikus produkció a kontinens jazzéletében. A trió, a skandináv avantgárdokhoz hasonlóan, azt próbálja bizonyítani, hogy a punk és a jazz egy tőről fakad, és hogy a zenében csak egyvalami számít: a végtelen energia. A végtelen energia végtelen szabadságot ad, és a Gorilla Mask ezt a lendületet mutatja meg minden egyes, sodró erejű koncertjén. Zsigeri és elképesztően erőteljes muzsikája, a tagok kompromisszummentes elkötelezettsége felejthetetlen produkcióvá avatják a triót.

Fellépők

Peter Van Huffel: altszaxofon

Roland Fidezius: basszusgitár

Rudi Fischerlehner: dob

Az örmény-magyar Araraton Trió zenéje valahol félúton található a szabad improvizáció, a pszichedelikus jazz és a kaukázusi népzene hagyományai között. Kompromisszumokat messzire kerülő, finom arányérzékkel hangszerelt és áradó hangszeres muzsikája határozottan feszíti szét a műfaji korlátokat. A trió az örmény gitáros, Karen Arutyunyan és a magyar szaxofonos, Grencsó István tíz évvel ezelőtti jereváni találkozásából szültett, hozzájuk csatlakozott később Sárvári Kovács Zsolt dobos. A zenekar neve önmagában megtestesíti zenei célkitűzéseit és forrásait: az örmény folklórt (az Ararát) és az egykori kelet-európai lemezkiadók (Jugoton, Hungaroton) retróhangzású neveit gyúrja össze. Az Araraton épp így játssza az európai free jazz és a keleti hatások egyedi keverékét.

Fellépők

Karen Arutyunyan: gitár

Grencsó István: szaxofon

Sárvári Kovács Zsolt: dob

Geröly Tamás Trió feat. Gombai Tamás

ARGO +1 (SRB/GR/H)

The Best Bad Trip

Geröly Tamás 2010 óta zenél együtt fiatal barátaival, akikkel szinte véletlenül találkozott. Az első beszélgetés olyan zenei szellemi egyetértésben zajlott, hogy Gerölyből kibuggyant a kérdés: miért nem muzsikálnak együtt? Másnap már próbáltak. E trió alapvetően szabadzenei társulás, ez azonban nem zárja ki a kompozíciós lehetőségeket. A zenészek szeretik és tisztelik a népzene, a kortárs zene és a jazz értékeit és eredményeit. Olyannyira, hogy a trió újraértelmezte a hajdani, legendás Air Trio (Henry Threadgill, Fred Hopkins, Steve McCall) 1976-os Air Lore lemezét, amit annak idején Scott Joplin tiszteletére rögzítettek. Nagyrészt erre épülő koncertre meghívták vendégnek a kiváló prímást, Gombai Tamást is.

Fellépők

Geröly Tamás: dob

Kováts Gergő: szaxofon

Ajtai Péter: nagybőgő

+

Gombai Tamás: hegedű

Az ARGO nemrég alakult Budapesten. A rebetiko alapú repertoárjukat szabad improvizatív zenével ötvözik. Egy csipetnyi punk, rebellis szellem, a transz sodrása, a rock drámája, improvizáció és némi urbánus folk. Kis-ázsiai és rebetiko-klasszikusok a 20. század elejéről, néhány szerb, horvát és bosnyák tradicionális, amelyek illeszkednek az együttes stílusához: mikrotonalitásukban, keleti dallamdíszítményeikben és ritmikai struktúrájukban. Sajátos kifejezésmódjára leltek az egymást kiegészítő rebetikónak és improvizatív zenének, amelyeket mintha csak egymásnak teremtettek volna.

Fellépők

Tijana Stanković: ének, hegedű

Nikos Sahpazis: oud

Márkos Albert: cselló

Ajtai Péter: nagybőgő

Porteleki Áron: dob

A Best Bad Trip tagjai húsz év körüli fiatalok, akiknek a komolyzene komplexitása nem képvisel se több, se kevesebb értéket, mint a punk egyszerű nyersessége. Ugyanolyan szívesen építenek be zenéjükbe egy groove alapú funkytémát, akárcsak az irányított improvizációt, vagy egyéb kortárszenei stratégiát. Zenéjükben egymást szorosan követik a kemény és lágy, az egyszerű és bonyolult, a rendezett és kaotikus, a keleti és nyugati hangzások. Mivel a Best Bad Trip tagjai főként jazzt tanulnak, annak hagyományát felhasználva nagy szerepet kap az improvizáció. Ugyanakkor zenéjükre jellemző a sokszor bonyolult és igen összetett kompozciós szerkezet.

Fellépők

Velsz Kristóf: gitár

Hegedüs Benedek: trombita

Kapusi Viktor: szaxofon, billentyűsök

Csernovszky Márton: basszusgitár

Gasner Márk: dob

11. Újbuda Jazz Fesztivál

2015. szeptember 1-6.

A38 Hajó, MU Színház

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Az A38 Hajó koncertre jegy vásárolható személyesen az A38 Hajón (1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő), bankkártyával az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu). A MU Színház koncertjeire jegy vásárolható személyesen a MU Színházban (1117 Budapest, Kőrössy József utca 17.), bankkártyával a Mu Színház honlapján (muszinhaz.jegy.hu).

Az Újbuda Jazz Fesztivál támogatója Újbuda Önkormányzata.


programajánló program a38 mu színház újbuda jazz fesztivál



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása