2015.10.16. 11:20 – Lángoló

Különleges, angol nyelvű Dal+Szerző a WOMEX tiszteletére

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

dalszerzowomex.jpg

Az Artisjus negyedévente megjelenő szakmai magazinja, a Dal+Szerző a World Music Expo tiszteletére különszámmal jelentkezik, amely az esemény magyar fellépőit és hazánk zenei sajátosságait mutatja be. A különleges lapszám október 14-től olvasható, részletekben elérhető a Dalszerző blogon is. A kiadvány különlegessége, hogy az online olvasható verzió mellett angol nyelven nyomtatott kiadása is készült. Utóbbit a WOMEX 2500 külföldi vendége kapja, hogy több magyar szerzőt és előadót ismerjen meg, és ajánljon külföldi fellépést, kiadói vagy menedzseri szerződést.

Az október 21 és 25. között rendezett budapesti World Music Expo különleges esemény a magyar világzene szempontjából. A globális zenei rendezvény ugyanis most először látogat a kelet-közép-európai régióba. Az Artisjus a Dal+Szerző magazin különkiadásával készült erre a különleges alkalomra. A lapszám célja, hogy a magyar zene büszkeségeire és egyedi ismertetőjegyeire irányítsa a figyelmet. A lap hasábjain az esemény magyar fellépői és a zenei „hungarikumok” kapnak helyet. Jól ismert nevekről – Sebő Ferenc, Palya Bea, Lajkó Félix – és zenekarokról is – Csík zenekar, Úzgin Űver, Andro Drom – szó esik a kifejezetten erre az alkalomra összegyűjtött cikkekben. A lap angol és magyar nyelven is elkészült, ezek online formában, a szervezet blogján olvashatóak, az angol változat pedig nyomtatásban is elérhető.

A különkiadás címlapján Balogh Kálmán és Lukács Miklós, a Magyar Örökség Díjas Cimbalomduó tagjai láthatók, akik így vallanak mesterségükről és pályájukról: „Kísérletezni és felfedezni egyenesen kötelező. Ha kinyílik nekem a világ, akkor én is kinyílhatok, és jobban a világ része leszek. De a legfontosabb persze továbbra is a felfedezés, a kísérletezés, és bátran mondhatjuk, hogy még nagyon sok mindent nem próbáltunk ki.” A duót a WOMEX második napján, október 22-én lehet majd élőben is meghallgatni.

A Cimbalomduón kívül még Sebő Ferenc dalszerző, zenész, népzenekutató nyilatkozik a táncház mozgalom kialakulásáról; Palya Bea énekes-dalszerző vezet be minket személyes dalszerző világába; Lajkó Félix hegedűművész, zeneszerző beszél a zenéről mint munkáról és Weyer Balázs újságíró, a magyar világzene elkötelezett híve, producer és nem utolsó sorban a WOMEX egyik szervezője ad képet nekünk a műfajról és a rendezvényről. A nagy nevek mellett a hagyományok is szóba kerülnek: a magyar táncház mozgalomról, a Kodály-módszerről, a cimbalom történetéről is olvashatunk egy-egy részletes anyagot, a magyar világzenei körkép segítségével pedig a műfaj legfontosabb és legaktuálisabb magyar szereplőit ismerhetjük meg.

Az Artisjus ezzel a kiadással azt szeretné elérni, hogy a hivatalos magyar fellépőkön túl lehetőleg minél több hazai tehetségről szerezzenek tudomást a külföldi kiadók, menedzserek, koncert- és fesztiválszervezők, és így segítsenek a magyar előadóknak a nemzetközi piacra lépésben.


folk hír világzene womex dal+szerző



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása