2015.11.29. 13:32 – m.adi

Nagy lábon élek, a te lábadon – hazai újdonságok

dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ismét elég vegyes válogatás állt össze a friss magyar zenékből, sok feltörekvő, tehetséges zenekarral, meg pár olyannal is, amit már ismerhettek. Van például egy kis metál is az arra vágyóknak, meg elektronika, többféle gitárzene, hardcore, na meg egy újabb ígéretes pszichedelikusrock-zenekar. A WNTS pedig a lista legérdekesebb dalában a közmédiát gúnyolja ki, méghozzá nem is rosszul. De vajon egyben ez a legjobb zene is a posztban? Szavazz róla, és akkor majd kiderül.

Nem mondhatni, hogy gördülékenyen indult volna március 15-én az új, hírcsatornává vedlett M1, konkrétan mindenki rajtuk röhögött, annyit bakiztak. Persze a röhögés mellett sok embernek az is eszébe jutott, hogy ezt a szerencsétlenkedést végső soron neki kell kifizetni, és mivel a csatorna az objektív tájékoztatás eszméjét sem ülteti át makulátlanul a gyakorlatba, egyelőre nem vált a modern magyar televíziózás sikertörténetévé. A rengeteg bakivideó után pedig megérkezett az első komolyabb dal is, ami az új közmédiával foglalkozik, méghozzá egy WNTS nevű kezdő zenekartól. A klip adta magát, és jól is sikerült, a dal pedig hol szellemes, hol nem, de mivel a refrén kiváló, ezért mindenképp érdemes meghallgatni. Ja, és a zenekar azt írja, hogy lesz még folytatás, én kíváncsi vagyok.

Nem tudom honnan, de mostanában viszonylag rendszeresen felbukkan egy, a pszichedelikus és az indie rockot ötvöző ismeretlen zenekar, és ezek általában egész jó dolgokat szoktak csinálni. A legújabb közülük a Deep Glaze, amelyről pont ugyanazt lehet elmondani, mint amit az előző mondatban leírtam. Pedig bemutatkozó, Unveiled című EP-jükön a lassú számok nem indulnak ígéretesen, de összességében azok is teljesen rendben vannak, a Shadow meg aztán főleg. Még egy bíztató kezdés, amiből még bőven lehet valami nagyobb is.

Nemrég mutattuk be a Belau első, masszívan meztelenkedős klipjét, ami a videótól függetlenül is jó, Island of Promise című számukhoz készült. Kedves Péter egyszemélyes projektje azóta villámstartot vett, a kisfilm különdíjat kapott a Klipszemlén, a dalt beválogatták az HBO Aranyéletének betétdalai közé, és játssza egy pár rádió is. Nemrég pedig megjött az új dal, a Distant Bay, ami leginkább a Morcheeba vidám számaira hajaz, könnyed, tengerparti hangulata van. A következő lépés egyébként egy koncert lesz az A38-on, január 27-én.

A Jurijról leginkább azt érdemes tudni, hogy a tagok bevallása szerint szocrockot játszik már több mint egy évtizede, 2010-ben pedig kihozott egy elég jó, abszolút Petőfi Rádió-kompatibilis magyaralter albumot, rajta egy tökéletes részegtinédzser-himnusszal a Kék a pólóm képében. Igazán betörniük azonban nem sikerült se korábban, se azóta. Nemrég jelent meg legújabb albumuk, az Armstrong, ami jóval érettebb az előbb említettnél, és tök jó, néha a műfajhoz képest egész kemény gitárriffek vannak rajta. Erre a legjobb példa talán a Biciklik és buldózerek, de mivel az már szerepelt egy korábbi EP-n is, ezúttal a Megnyugszik a szív című számot mutatjuk meg, ami ha akkorát nem is dob, mint a Kék a pólóm vagy a Matróz régen, szintén alapszám lehet a következő évek koncertjein. És mivel trükkös módon a lejátszási lista részeként raktam be, mindjárt meg lehet hallgatni az egész lemezt is.

Idén ötéves a Black Nail Cabaret nevű synth-noir duó, amely a neves napon jelentette meg legújabb, négyszámos kislemezét. Ezúttal ennek címadó dalához, a Sterilhez készített klipet láthatjátok tőlük. A dalok magyarul szólalnak meg, ami újdonság, korábban a zenekar csak angol nyelven alkotott, méghozzá a szövegeket író Árvai-Illés Emese szerint azért, mert magyarul nagyon könnyű giccsesnek lenni, ami nagyon igaz. Az egyrészt a felnőtt lét sivársága, másrészt a kis magyar valóság által ihletett daltól nem lesz jobb kedvünk, de annyira azért nem is kiábrándító, mint amennyit ebből a témából ki lehetne hozni. A klip viszont teljesen illik hozzá, kicsit fura, és kellően rideg. Akinek tetszik a dal, meghallgathatja az egész EP-t is például a Spotifyon, vagy itt.

Mozgalmas klipet forgatott legrövidebb számához a Baron Mantis, illetve persze nem ők, hanem az idei és jövő évi WOMEX arculattervezője, Mohammed Nur, és a Balaton Methodban is közreműködő Böszörményi Péter. Ez a duó elég jó ajánlólevél, és tényleg, kevesebb mint két perc alatt több látványos megoldást láthatunk a videóban, mint egy évadnyi Barátok Köztben, jó sok tűzzel. Maga a zúzós, egy kicsit stoneres pop-rock Patience annyira nem nagy szám, de amint mondtam, ez kellőképpen ellensúlyozva van.

Még egy szülinaposunk van, a Gutenberg Halott ugyanis nemrég lett tízéves, és a Black Nail Cabaret-hez hasonlóan ők is a közelmúltban jelentkeztek új klippel. A legutóbb bemutatott Elhagyomhoz hasonlóan ebben is nagyrészt a zenekart láthatjuk, de annyi különbség már első ránézésre is van, hogy az énekes azóta elment fodrászhoz, és ezúttal van sztori is, egy nyúlfejű ember kerget egy lányt. A Metró című dalban az indie rockos hangszeres részek egyébként elég jók, főleg a szólócska környékén, de az összhatás nem túl átütő.

Két régi ismerős egy közös házibuli után alapította meg a Bolida zenekart, ahol kiderült, hogy ugyanazokat a zenekarokat szeretik. Zenéjükben analóg szintetizátorokat és elektronikus alapokat ötvöznek élő hangszerekkel, az alább hallható drum and bass-balladában például a dob szól élőben. A Terminál a kivándorlás élményét idézi meg egy szerelem lezárásának szemszögéből, és vannak benne szerintem találó gondolatok, de összességében azért túl sokat nem mond a témáról. Ja, és a zenekar annyira aktuális, hogy a klipet először Coubként jelentette meg.

2015 tavaszán alakult a stoner és sludge metált játszó, és ehhez illő nevet választó Swamp zenekar, amelynek első kislemezét hallhatjátok alább. A kezdeti visszajelzések jónak bizonyultak, hiszen első fellépésén metál kategóriában a Talentométer elődöntőjének első helyén végzett a zenekar az anyaggal, ami szerintem elsősorban zeneileg érdekes, na meg az nyitódal tökéletes címe miatt is.

Dallamos hardcore-t játszik a kazincbarcikai faminehill zenekar, amely hamarosan megjelenő új kislemezének egyik számához, a Fulminationhöz forgatott klipet. Ránézésre a srácoknak kicsit testidegennek tűnik a zúzás, de a helyszínválasztás csillagos ötös, nekem legalábbis nagyon tetszik ez a roncsokkal borított vízpart, ha elmondják, hol van, a világ gazdagabb lesz egy jó randihellyel. Ja, és erősen feltörekvő zenekarok esetében ilyet még talán nem is láttam, de itt zenekaros pólót meg sapkát is lehet venni (euróért, angolul) a facebookon meg téli kollekció is van.


magyar dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása