2015.12.21. 20:00 – Lángoló

Kertamájus - Kalef-lemezpremier és -dalkommentár

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kalef_mg_0715.jpg

A Kalef egy duóból, a Marcell és Fanó akusztik projektből nőtte ki magát. A név a Széll Kálmán tér egykori becézését takarja. Ez a hely az együttes tagjai számára a belvárosba való megérkezést, és gimis korszakukat szimbolizálja. Az első bulik ízeit, az éjszakai buszra várást, az első randikat, a rossz gyrosokat és a reggel fél nyolcas iskolakezdés előtti slukkokat, ahogy ők mondják.

2013 őszén, életük első fellépésén, a Paksi Országos Pop Rock jazz szakmai tehetségkutatón bezsebelték az első díjat. Saját szerzeményeikkel további tehetségkutatók dobogósai lettek, és az élvonalban végeztek a Hangfoglalás Magyarország Országos Tehetségkutatón is.

Az elmúlt két év alatt játszottak a Kiscsillag, az Intim Torna Illegál, a Pál Utcai Fiúk, a Belmondo, Kardos Horváth János, Frenk, Péterfy Bori társaságában. Nagyszínpadokon, vidéki és budapesti fesztiválokon egyaránt megfordultak, augusztusban pedig már a Sziget Fesztiválon debütálhatott a Rácsai Mátyás gitárossal kiegészült zenekar.

Pályáztak a Cseh Tamás Programra, ahol a könnyűzenei utánpótlás támogatására létrejött program segítségével egy profi stúdióalbumot és videoklipeket rögzíthettek a nyáron. A 11 dalos Kertamájus című nagylemez most elkészült, kizárólag magyar nyelvű dalszövegekkel, Berezvai Marcell frontember tollából, aki az alábbi premier alatt a dalokról is ír ezt-azt.

Átszállni - Amikor az álmot összekevered az élettel…

Lendületes dal, nem véletlenül választottuk elsőnek a lemezen! Koncertkezdésnél is ritkán fordul elő, hogy mással kezdünk. Egy nyári napon a legnagyobb hőségben beköltöztünk pár napra a próbatermünkbe és ott írtuk a dalt borosüvegek,ventillátorok és hálózsákok társaságában.

Kilépni a megszokott környezetedből, egy megfelelő pillanat az egész, csak nehogy elaludj menet közben.

Hogyhát - "Felkészültem arra az élettelen életre, amit mondtatok, csak én nem keltem életre”

Egyfajta félelem az igazságtól…belső konfliktus önmagunkkal…

“Mostanában lehet velem van gond mégis, eszem, alszom, élek, fázok én is.”

Az egyiknek az kell ami a másikban nincs meg…. vagy inkább önmaga hiányosságát szeretné másban látni. Párbeszéd jellemzi az egész dalt, már a legelső hangoknál is válaszolgat egymásnak a két gitár.

Őfelsége - “jó helyen, jó helyen”

Elsőre az a történet jut eszembe, amikor az első koncertünkre készültünk, nem volt még elég dalunk, és szerettünk volna minél többet játszani.

A fizetős próbateremben lejárt az időnk, és hazafelé menet valakinek eszébe jutott, hogy tud egy helyet ahol titokban próbálhatnánk. Végül éjféltől reggel 7-ig sikerült összetenni a koncert műsort, és vele együtt ezt a dalt is. Mindannyiunk gőgös királya valahol nyomta belénk a lendületet.

Teát Sóval - "Felteszem, igen eltelsz a mondandóddal / Tejes csend, szórod a teát sóval"

Békési Fanni:

A teát sóval egyfajta gyónás, visszatekintés és egy nagyon személyes dal. Arról az emberi és sajnos nagyon is végzetes hibáról szól, amikor olyat teszel, amivel totálisan átlépsz egy határt és belerondítasz egy barátságba. Majd mikor az eset kiderül, eluralkodik az emberen az önvád, a sajnálat és az önsajnálat, a szégyen és a harag egy különös egyvelege. Menteni a menthetetlent, amikor nincs bocsánat - valami ilyesmiről szól az egész.

Szállva - Zárva - “ Még szélesebbre szabom ezután, végtére szűkös ami ezután jön"

Különös kis élet egy különös kis világban! Könnyen megjegyezhető együtténeklős szám! Ehhez tudtunk leginkább elképzelni olyan hatásokat, amiket egy MOME-s fiatalokból álló csapattal  végül klip formájában meg tudtunk jeleníteni. 


Élethű - “Csak annyit kérdezel: kinek, és minek, és hogyan, és miért csináltad?”

Az első próbánkon tettük össze az élethűt, 2013 nyarán. A szöveg megírása kb 10 perc alatt történt, egymás után jöttek a sorok.  Feszes tempójú dal, egy túlzásba vitt életről. 

Hadilábon - “Szívzörejektől megsüketültél"

Koncerten a dal előtt el szoktam mondani, hogy amilyen bonyolultnak tűnhet első hallásra annyira egyszerű az egész.

Ami nem megy azt nem kell erölteni. Persze aki szerelmes annak hiába beszél az ember...

Krumpliföld - “A legkisebb testvér vagyok, egyedül messze indulok tervem van”

Alapvetően egy pályázatra írtuk a dalt, aminek az volt a lényege,hogy 89 utáni születésűek szerint mi változott a rendszerváltás óta, és mi nem, vagy valami ilyesmi… A refrént még évekkel ezelőtt írtam az egyik március 15-én zuhanyzás közben.. a pályázat ihletett a dal befejezésére. Kihagyhatatlan koncertdal.


Óvatlan - “Aki kivonni készül az adjon össze, mert helyzet van"

Mindenki végzi a dolgát, csak te érzed úgy, hogy nem találod a helyed..Röviden ennyi a dal lényege : Mással, máshová…

Kifogyott - “Zuhanok lassan és élek, valahogy élek, csak ki vesz rá erre ilyenkor"

Amikor úgy érzed, az este végével együtt neked is véged van.

A kérdésben pedig ott a válasz : “Ki segítSEN KI?

Minden szempontból a személyes kedvenc koncertdalom. Ezek mellett a szám remek példa arra, hogy mennyit számítanak a vokálok.  

Találmány - “Törköly tulipánt izzad a lelkem”

A legkedvesebb dal a lemezen.Alapvetően 10 dalt szerettünk volna az albumra, és ezért a dalért folyt egy kisebb harc, hogy rákerüljön.

A zseniális vonósokon kívül külön kiemelném Matykó ízléses gitárjátékát, nem is tudom mi lett volna ha ő ebben a dalban nincs.

Elbújni a világ elöl, és kíváncsiságból figyelni hány embernek hiányzol.Kinek tűnik fel egyáltalán hogy nem vagy ott?…. A legszomorúbb dal a lemezen?


premier pop rock hír kalef



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása