2016.02.12. 13:19 – Prieger Zs.

Izgalmak világszínvonalon, alaphangszereken - Szombaton Jü és Makrohang a Trafóban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

makrohang.jpg

Kollektív szenvedélyre és rezgésre építő, a szokásos popformulákat és az unalmas zenei szabályokat be nem tartó zenekarok közös koncertjét rendezik meg szombaton a Trafóban. A masszív léptekkel a határon túli ismertség és elismerés felé haladó Jü és a Makrohang csapatok estje egyfomán magán viseli majd a jazz-, a kísérleti pszichedélia és a határozott tónusokkal interpretált rock jellegzetességeit is.

A Jü nagyon jól indult és bátran lehet is magabiztos. Márcsak azért is teheti mindezt, mert első albumukat nem más, mint a fantasztikus Bill Laswell keverte újra, ami kb akkora dolog, mintha egy magyar rockzenekar első lemezén Rick Rubinnal dolgozna.  A Halmos-Mészáros-Hock trió Kjotil Møsterrel közösen elkészített lemeze anno a kultikus RareNoise gondozásában jelent meg. A kiadó neve ismerősen csenghet azoknak, akik a másik, tengerentúlon szintén jól ismert magyar hősünknek, Pándi Balázsnak az útját figyelemmel kísérték, hiszen az örökmozgó magyar dobosnak Gustaffsonnal, Merzbow-val és a ex-Sonic Youth-os Thurston Moore-ral közös albumait is ez a firma gondozta. "Az improvizáció mesterien szövi át a hatásos, mégsem tolakodva elővezetett témákat, amelyek a műfajon belül utolérhetetlen hangszeres játékkal párosulnak" - vélekedik a trióról Végső Zoltán, aki szerint a Jü zenészei "szimbiózisban dolgoznak, együtt lélegeznek, a játék hallhatóan tüzeli őket, a tűz pedig könnyen át fog ragadni a befogadóra". 

Ez egy régebbi rock-orientáltabb track, a Disco Fantastique:

A meditatívabbnak induló Bhajan:

Legalább ennyire izgi, ha nem elszálltabb az est másik zenekara, a Makrohang, amely instrumentális zenéjét szintén alaphangszereken adja elő, és önmagát csak "jazz for metalheads"-ként szokta jellemezni. Jogosan. Hol álomi, hol agresszor, hol nagyon technikás, hol zsigeri, hol pedig csak találgatni lehet, hogy bizonyos hangok milyen hangszerből is jönnek. Játszottak Shigeto és az Electro Guzzi előtt, most jöttek meg egyedüli magyar fellépőként a szlovén showcase-ről, a MENT-ről, előttük a jövő. Nagy Gergely gitáros a Lángolónak elmondta, hogy januárban vették fel az első nagylemezüket, amit jelenleg kevernek, és a májusra várható albummegjelenésig ez lesz az utolsó budapesti koncertjük. A szombati bulit Notwo vizuálja fogja teljessé tenni, amit néhányszor bemutattak már Budapesten, de most végre megfelelő körülmények között lesz ez is látható. A trafós koncert után a zseniális MAXREBO alkotói Csehországba mennek egy ötállomásos miniturnéra.

A Beauty Addiction a budapesti BalconyTV-ből:

A Dear Flowered Lips pedig a pozsonyi Balcony-ból:

Ez meg itt a Rakéta Fesztiválon elhangzott teljes koncertjük felvétele:


hír makrohang



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása