2016.11.11. 08:39 – Lángoló

Meghalt Leonard Cohen

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

cohen.jpg

Magyar idő szerint ma hajnalban, fél háromkor jelent meg a Facebookon a hír, hogy meghalt Leonard Cohen. Az okokról nincs információ, de a kanadai énekes most megjelent utolsó lemeze is a halálra való felkészülésről szól. Alább ennek a lemeznek a kritikáját lehet olvasni, ami éppen posztolásra várt itt a Lángolón. Most egyelőre ennyi.

A You Want It Darker a kanadai énekes 14. nagylemeze, amely tökéletesen illeszkedik az impozánsan hosszú életműbe, különösen a 2010-es évek Leonard Cohen-lemezeinek sorába. Ugyanaz az ünnepélyes, emelkedett hangnem jellemzi, ami már a két évvel ezelőtti Popular Problems-ben is annyira jól működött, ugyanakkor ez a mostani album jóval melankolikusabb és sötétebb, mint elődje, elég csak az albumborítókat összehasonlítani. A dalok gerincét továbbra is az ütősök és a hegedű adják, amelyek még mindig a jellegzetes cohenes, szívdobbanás-szerű ritmusban lüktetnek.

Ami a dalszövegeket illeti, Dylanhez hasonlóan Cohen is legalább annyira költő, mint zenész, és ez ezúttal sincs másképp. A szövegek egyszerre nyomasztó és felemelő biblikussága glóriaként lengi körbe a lemezt, amit így nehéz anélkül hallgatni, hogy elszorulna az ember torka. A You Want It Darker és a Treaty ellenére az album második fele talán még erősebb is, mint az első, a halk orgonakíséret miatt már-már karácsonyi If I Didn’t Have Your Love, a Travelling Light, valamint az It Seemed the Better Way egytől-egyig fantasztikusak.

Korábban a címadó dal kapcsán már leírtuk, hogy Cohen érezhetően búcsúzkodik, és bár azóta tett olyan kijelentést, hogy örökké szándékozik élni, valójában a lemezt hallgatva tényleg az az ember érzése, hogy ez itt a vég, a búcsú pillanata. Nagyon nehéz elképzelni, hogy lenne következő album, annyira tökéletes Requiem ez Cohentől. Persze nem lenne sértődés belőle, ha mégis írna még egy lemeznyi számot, azonban ha tényleg ez az album az epilógusa ennek a rendkívüli karriernek, úgy elmondható, hogy igencsak méltóra sikeredett, és ennél nincs nagyobb dicséret. 5/5 (roska)


hír gyász leonard cohen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása