2009.01.08. 10:31 – Dankó Gábor

Változtat az iTunes

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nagy változások lesznek az Apple iTunes nevű zeneboltjában január végétől, és bár ez minket, magyarokat nem nagyon érint (lévén itthonról nem érhető el a webáruház, illetve csak bonyolultan), azért írunk róla, mégiscsak a legális letöltés felé halad a világ, még ha lassan is (pláne nálunk). Szóval a legnagyobb dolog, hogy megszűnik az úgynevezett DRM. Ez a három betű azt a másolásvédelmet jelenti, amivel a zeneszámok csak korlátozások között használhatóak. Például csak bizonyos számú gépre lehet őket feltenni, nem tölthető át mobillejátszóra stb.

8 millió dalról (10 millió van a boltban) kapják le a cuccot, és aki akarja 30 centért frissítheti a már meglévő DRM-es fájljait. Ezzel állítólag amúgy jobb lesz a hangminőség is, és persze nem háborognak a felhasználók, hogy a kifizetett zene csak limitálva használható.

A másik nagyobb dobás, hogy már nem csak 99 centért lehet majd a dalokat megvásárolni, hanem 69-ért is, illetve 1,29 dollárért. Régebben több kiadó háborgott, hogy ilyen olcsóért (mármint 99-ért) nem adja a számokat, hát most itt a nagy lehetőség a drágább kategória képében. A fejesek azt ígérik, hogy a sokmillió szerzemény nagy részét a legalacsonyabb áron lehet majd kapni, és mindez alapján feltételezhető, hogy akciókra is sor fog kerülni, és nem csak a „vedd meg az egész albumot 10 dollárért” csomag lesz majd.

Ja, és elvileg a zenéket már majd iPhone-nal is meg lehet vásárolni, azt viszont nem tudjuk ez mennyiben érinti az egyre nagyobb számú magyar készüléktulajdonosokat/előfizetőket.


tech itunes hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása