2009.11.20. 14:32 – k A

Logisztikai kihívás - Eejit Midget-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Győrfi Istvánra sokan úgy emlékeznek, mint az Isten Háta Mögött egyik alapító tagjára, de talán kevesen hallottak még új zenekaráról, az Eejit Midgetről, amit Győrfi viccesen cyber EU-bandának hívott egyszer. Még ha csak viccnek szánta, akkor is találó a meghatározás, ugyanis nem kisebb kihívás előtt állnak, mint egy hattagú csapat működtetése úgy, hogy közülük két fő külföldön él. Most viszont itthon vannak, úgyhogy kihasználva ezt a kivételes alkalmat, megkértük a basszusgitárost, hogy mutassa be a csapatot.

Bárki, aki hallott már az Eejit Midgetről, úgy emleget titeket, mint az volt IHM-es Isti zenekarát. Zavar ez téged, vagy a többieket? Te hogy aposztrofálnád magatokat, ha nagyon muszáj lenne?
Én ezt úgy veszem, mint egy természetes kapcsolódási pontot, hiszen ez a részem és egyáltalán nem zavar, bár remélem, hogy nem kizárólag ez az egy dolog, ami miatt figyelnek ránk. Szerintem a többieket sem zavarja, bár erről még nem beszéltünk, mivel talán nem is fontos. Itt van hat ember, aki egyformán számít és létrehoz valamit, ami a sajátunk, még ha nem is a megszokott módon íródnak a dalok. Hogyan aposztrofálnám magunkat? Logisztikai kihívásként.

Horánszky Attila gitáros Brüsszelben él, te Írországban, a többiek itthon, így évente csak 2-3 alkalommal tudtok együtt próbálni. A köztes időben mi tartja bennetek a lelkesedést, illetve van-e mód arra, hogy kicseréljétek az ötleteket és így ne szüneteljen a munka?
Szerintem mindenkinek megvan a saját élete, gondja-baja meg a másik zenekara, tehát így folyik az élet. Nem az Eejit Midget áll a középpontban, ami nem azt jelenti, hogy nem lenne jobb intenzívebben foglalkozni vele, de minden másra ott az MSN/Myspace és társaik. Így indult anno, meglátjuk ez meddig mehet így tovább, aztán lehet hogy holnap feloszlunk.

Tehát, ahogy mondtad, a csapat minden tagja más-más zenekarban játszik, amikor épp nem az Eejit Midgetben - vagyis az év nagy részében. Gondolom, nem feltétlenül a technikai tudásuk volt az egyetlen dolog, ami miatt megkerested őket induláskor. Honnan az ismeretség?
Igen, Arián (Horváth Arián, gitár) és Ági (Ónodi Ági, ének) a Silentnoisesban teljesítik ki zenei küldetésüket, míg Kristóf (Szabó Kristóf) a Yava és a VHK többi tagját boldogítja a dobszerkó mögül. Zita (Kurucz Zita, gitár), a Sibyl női grunge bandában zúz, Attesz szabadúszó, bár ha jól tudom most éppen bőgőzni fog a brüsszeli karácsonyi céges partin. Én meg csak ezt csinálom, leszámítva a cigifüstös/whiskeygőzős jammeléseket ír cimbikkel a lakásban. Az hogy miért ők, azt az élet hozta. Attesszal egy gimibe jártunk, és életünk első konciját 1996-ban gyűrtük le az aulában, aztán az élet úgy hozta, hogy újra egy a banda. Ariánt egy IHM-koncin ismertem meg és akkor odanyomott a kezembe egy Silentnoises CD-t, ami igen mély benyomást tett rám és kissé predesztinálta Ági későbbi csatakozását, még ha ő erre nem is büszke. Kristóf és Zita együtt lépett a képbe kb. 3 éve, valami díjkiosztós baromságon, szóval apránként jelentek meg fontos emberek, akikről később úgy tűnt, hogy egy csapat is lehet. És lett.

Vajon mi lehet a közös nevező ennyi különböző irányból érkezett ember esetében?

Az állampolgárság. (nevet)

Arián például (aki nem csak gitáros, hanem pálinkagyártó kisiparos is), ha jól sejtem elég fontos szerepet játszik az életetekben és a jövőtökben. Mármint nem csak ő, hanem a nedű, amit készít. Persze nem arra célzok, hogy szerintem sokat isztok és ez fog majd a sírba vinni közületek mindenkit, szépen, egyenként.
Pedig de! Arián ügyes gyerek, tudja, hogy vegyen le bárkit a lábáról. Igyekszünk az ő híres nedveit mindenki számára hozzáférhetővé tenni pl. koncerteken. Majd, ha marad.

Úgy tűnik te vagy a zenekar lelke és vezetője. Szigorú főnöknek tartod magad? Van olyan szintű trógerság, amit már nem tolerálsz a társaktól?
Nem vagyok főnök. Szigorú sem. Ezt a zenekart nagyon meg szerettem volna csinálni, vannak komplett ötleteim, amikhez sokszor görcsösen ragaszkodom, de természetesen nem vészesen. Az alapkoncepció az volt, hogy mindenki hozza magát és semmi sincs kőbe vésve. Szerintem ez alapnak jó, bár ezt gyakorlatban sokáig nem tudtuk kipróbálni a távolság miatt, de idén ez végre felszínre került és nagyon jó. Voltak súrlódások is persze különböző dolgok miatt, ami nem trógerságból adódik és most már elsimulni látszanak.

Ki írja a szövegeket?
Én.

A zenekar életének fontos állomása volt az az Írországban töltött pár nap, ami eredetileg egy szimpla, baráti Isti-látogatásnak indult. Végül aztán számokat is vettetek fel, sőt még egy videót is forgattatok a Rough című számra. A lányok, Ági és Zita, nem szerepelnek a klipben. Ezek szerint ők később csatlakoztak? Hogyan lett a kiruccanásból teambuilding?
Vicces kis 5 nap volt! (nevet) Kristóf lekéste a repülőgépet, így a srácok - akkor még a lányok nélkül - az első dublini éjszakát a Haller utcában töltötték ivással. Aztán, amikor megjöttek, folyt minden a maga medrében, ami a városnéző túrákat videóklip-forgatássá transzformálta. Hirtelen ötlet volt, aztán ez lett belőle. Ugye akkor még nem volt kész az EP-nk, így még a demó verzióra lett vágva, de jó ez így. Közben még a konyhából csináltunk sufnitunning jelleggel egy kis stúdiót és jammelgettünk, amiből megszületett egy szám is, az Ennistymon, ami meglepetésként rajta van az EP-n. Csak úgy, miheztartás végett. Aztán ősszel jöttek a csajok. Ahogy említettem, Ágival már nagyon szerettem volna együtt zenélni a hallottak alapján, csakúgy, mint Zitával is a hasonló zenei ízlés miatt.

Milyen hatással volt a helyiek életére a srácok felbukkanása?
Hát, azon kívül, hogy Kristóf simán bement cigivel bárhova - ami ugye nem a helyiek miatt volt veszélyes, mint inkább a 3000 EUR-s bírság miatt, amit megúszott - randalíroztunk az óceán partján hajnalig, több százszor elénekelve és átköltve a "Ne gondold! Oh ne, hogy..." című Illés-nótát. A többi a klipben. (nevet)

Másodjára is megjelentettétek az Awful Lot című EP-t, négy, plusz egy, rejtett számmal. Miért volt szükség erre, illetve miért rejtegetitek az ötödik dalt?
Idén áprilisban hoztuk ki önerőből a lemezt CD formájában, ami annyira jól fogy, hogy még mindig van egy csomó, de időközben a képbe került a német MCDP kiadó és annak az egyik labelje, a FOXROCK, akik érdemesnek tartották az anyagot MP3-ban kiadni és terjeszteni kismillió portálon, ami tök jó. Hát ezért! Az 5. szám az egy meglepi. Volt.

Hogyan lehet hozzájutni a lemezhez?
Koncerteken vagy bármely kisebb-nagyobb netes shopban, iTunes, Amazon stb.

Vannak ezen kívül más elkészült nóták is? Koncerteken hogy áll össze a teljes setlist?
Igen készülnek az új dalok, hármat már játszunk is koncikon és tervben van egy-két akusztikus nóta felvétele is, idővel. A setlist tök egyszerű, mert kb. pont 40 percnyi anyagunk van összesen jelenleg.

Valószínűleg Írországban is jársz koncertekre, látsz kezdő és profi csapatokat is. Mennyivel másabbak a lehetőségek ott, mint idehaza?
Egy picit más a sztori, mivel én vidéken lakom, de nagyon. Ott ugye feldolgozásokat játszó partizenekarok lépnek fel, ami talán az egyetlen lehetőség arrafele a népzenészségen kívül. Ott is a városok köré koncentrálódnak az "igazi" bandák és mostanság érződik, hogy a klubok nyitnak feléjük is. Bekerülni helyekre Dublinon kívül nem olyan oltári nehéz, Dublinban azért több ismeretség kell, de szerintem már van egy minimális haveri köröm, akik megoldanák ezt például nekünk is. Amúgy ez tervben is van, jövőre egy kis EU turné keretében, de erről majd akkor, ha végleges lesz.

Ha optimistán tekintesz a jövőre, hova szeretnéd, hogy fejlődjön az Eejit Midget karrierje?
Nagyon jó lenne idővel intenzívebben, tervezhetően működni, ez sokban függ tőlem a távolság miatt, de egyelőre még szezonálisak vagyunk.

Mik a terveitek a közeljövőre nézve? Látjátok már, hogy hogyan épül fel a következő fél évetek?
Nem. Tervek azért vannak: hazai koncertek tavasszal az Angertea-vel és a Real Lies-szal mindenképpen, illetve az említett mini EU balhé és egy album őszig.

Nem könnyű a hazai köztudatba bekerülni, pláne bennmaradni úgy, hogy félévente csak egy-két koncertet tudtok adni és több fesztiválszezonból is kimaradtatok eddig. Van valami tervetek arra, hogy hogyan ismertessétek meg magatokat szélesebb közönségrétegekkel?
Interjúkat adunk! Igazából igyekszünk rendszeresen új számokat, klipet közzétenni addig is, de nincs konkrét terv. A kiadó is egy szál, ami segíthet, de hátha nem lesz a kárunkra a jelenlegi állapot.

Egyáltalán, hogyan lehet ilyen körülmények között koncerteket szervezni?
Sok segítőkész, aranyos, drágapofa ember vagy zenekar segítségével.

Legközelebb hol láthat titeket a közönség?
A két utolsó koncert november 20-án az R33-ban lesz a OneHeadedMan társaságában és november 30-án az Instantban szintén velük és még egy másik bandával. Mert ugye hétfőn kell szezont zárni.


interjú rock eejit midget



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása