2009.12.04. 09:08 – gihi

Alázat és nyitottság - Neo és Hangmás a tehetségkutatón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutatón nem csak azok a zenekarok lépnek fel, akik meg szeretnék nyerni az egyes fordulókat, hanem a zenei életből már többet tapasztalt csapatok is. Az idei második körben ilyen lesz a Hangmás és a Neo, akik előtt a horvát Orange Strips is bemutatkozik. Az első két zenekar beszél most kicsit a saját tehetségkutatós tapasztalatairól.

Indultatok korábban ti is tehetségkutatókon?
Hangmás: Még az elején részt vettünk 1-2 tehetségkutatón, de helyezésre, eredményre nem nagyon emlékszem. Vannak zenekarok, melyeknek biztos hasznos lehet egy ilyen rendezvényen részt venni, ha támogatást vagy médianyilvánosságot szeretnének nyerni, de szkeptikus vagyok. Nem feltétlenül lehet egy zenekart megítélni egy 10 perces, délutáni koncert során, olyat pedig nem sokszor hallottam, hogy egy zenekar karrierjén sokat dobott volna, ha nyert egy tehetségkutatón. Persze biztos vannak kivételek.
Neo: Igen, az 1989-es „Ki mit tud”-on indultunk. A kerületi selejtező hangbeállásán azonban, a helyi hangtechnika rettenetes színvonala miatt, meggondoltuk magunkat. A zsűri könyörgött, hogy maradjunk, mert azok alapján, amit addig hallottak máris tovább juttatnak, de mi otthagytuk az egészet. Ez volt az első és utolsó ilyenfajta próbálkozásunk. Jobbnak láttuk saját kézbe venni az irányítást.
Neo
Mennyiben segíthet egy tehetségkutató a kezdő zenekaroknak, mi az az új, amit ők adhatnak a közönségnek vagy a zenei életnek?
Hangmás: Ez attól függ, milyen a rendezvény: ki áll mögötte, kik vannak jelen. Hallottam már olyanról, hogy egy zenekart egy klub koncertszervezője egy tehetségkutatón fedezett föl magának és leszervezett nekik néhány koncertet.
Neo: Egy tehetségkutató jó esetben tükröt tarthat a zenekar elé, de az is igaz, hogy néha az a legjobb, ha senkire nem hallgatunk. Mindenesetre jó alkalmat ad a csapatoknak a bemutatkozására, aztán meg soha nem lehet tudni…

Mit tanácsoltok azoknak az együtteseknek, akik tőletek kérnek tanácsot? Vagy ha még nem volt ilyen, akkor mit mondanátok ebben a helyzetben?
Hangmás: Eddig nem volt rá példa, hogy bárki is tanácsot kért volna, de ha ez megtörténne, talán annyit mondhatnék, hogy egy zenekar mindig igyekezzen minél jobb bulikat csinálni, attól függetlenül milyen helyen játszik és mekkora közönség előtt. Ha az együttesnek létfontosságú, amit csinál, és mindent belead egy adott koncertbe, ezt az emberek rögtön észreveszik és komolyan is veszik. Fontos az is, hogy a lehető legnagyobb alázattal álljunk a színpadhoz, a zenéhez.
Neo: Sokféle tanácsot lehet adni, mindenféle témakörben és ha konkrét kérdéssel fordulnak hozzám, megpróbálok segíteni. De általánosságban azt mondanám, hogy próbáljon meg mindenki óriási nyitottsággal állni mindenféle műfajhoz, mert rengeteg gyönyörű és izgalmas „zenemű” van, amiről nagy butaság lemaradni. A sokirányú behatások pedig a saját zenékre is jó hatással lesznek.

A szombaton fellépő zenekarok közül ismertek valakit, akire érdemes odafigyelni?
Hangmás: A The Pills nevét ismerem, bár bevallom, élőben még nem láttam őket. Majd most! (a Pills lemondta a fellépést – a szerk.)

Neo: Nemrég zsűriztem egy elektronikus zenei tehetségkutatón, ahol találkoztam az Apollo zenekarral. Nagyon jó benyomást tettek rám, én itt is drukkolok nekik.

Mi minden történik mostanában a zenekar körül?
Hangmás: Októberben jelent meg a második sorlemezünk Valaki Ma Este Megsérülhet címmel, azóta jó pár koncertünk volt, legutóbb Pécsen. Vannak fellépéseink szervezés alatt, tavasszal olasz turnéra megyünk, és közben elkezdtünk új dalokon is agyalni, 2-3 kezdemény már van – a következő lemezre.
Neo: Decemberben jelenik meg az új maxink, Serial Killer című dalunkkal és annak 5 remixével. Valamint egy B Side számmal és természetesen a Serial Killer videó klipjével, amit most novemberben forgattunk. Ez lesz az év elején megjelenő 5. Neo album beharangozó single-je.

Mikor és hol lehet legközelebb találkozni veletek, mivel készültök az évvégére?
Hangmás: Szombaton a hajón, a többi még titok – a Myspace oldalunkon és a Facebookon időben értesítünk majd mindenkit!
Neo: Az év végét stúdiózással és koncertezéssel töltjük, ezek időpontjai megtalálhatóak a www.myspace.com/theneoworld oldalon.


interjú pop neo tehetségkutató hangmás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása