2009.12.15. 15:40 – AronH

Torzítóbál

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

The Meatards (FR), Hello Sunshine (FR), Haunebu @ Zappa Caffe (Szabad az Á), december 14.

Egy ideje már nem tilos az á, erre le is csapott az RNR666 ínyencorientált koncertszervező csoportosulás, és sok igazi zajos-csörömpölős este után csináltak egy igazi zajos-csörömpölős estét. Ebben segítségükre volt a franciahonból valószínűleg frenchise (érted!!) csomagban importált The Meatards és Hello Sunshine, a Haunebu, Magyarország jelenlegi kérdés nélkül legcoolabb zenekara, valamint a helyi LSD-maki is. Beszámoló egy ízletes torzítóbálról.

A franciák (így először a The Meatards) (lent) egyébként roppant szimpatikus módon nem sztárkodni jöttek ide. Még éppenhogy kilógott a rendelt paradicsomos pizza a szájukból, a seggük pedig több fronton a - még herebarát - csőnadrágból, amikor felkóvályogtak a színpadra a kiírt, bár persze nevetséges nyolc órási kezdés után másfél órával. Aztán nem is szarakodtak különösebben, sőt, igazából egyáltalán nem - eljátszották, illetve darálták és csépelték nekünk azokat a számokat amiket a buli előtt hallhatunk felvételen, hangfalból, csak hangosabban, jobban kitátott szájjal, és nyilván a cd-nél sokkal jobban gesztikulálva. Nagyon firtatni a stílust értelmetlen, nagyjából úgy érdemes leírni, hogy egy ideális supergroup ilyesmit játszana a még élő illetve a már halott Motörhead, Ramones, és, mondjuk a humor és a vizezés kedvéért Art Brut tagokból felállva. Lehet ez a hangzás miatt is, de a folyamatosan tekert hard-rock hammondos szintifutamok pont annyira zsúfolták túl az egészet, mint amennyi hasznosat is hozzátettek, ez a része tehát felemás a dolognak, de mire ezen nekiálltunk volna filozofálni, igazából már vége is lett az egésznek. Illetve amikor mégsem, akkor a koncert alatt folyamatosan magát produkáló és a színpadon fetrengő magyar srác a pakolászás közben artikulálatlan és repetitív szitkozódásfolyamot ömlesztett a közönség nyakába, a zenekar pedig jacket visszadugott és erősítőtt ujrahevített - kíséretté váltak. A poén kifújt, a srácot diszkréten levezették a színpadról.
Gyors váltás, a szintis srác átül a dobok mögé, a színpadon termett egy ránézésre is erősen introvertált másik, egy gyakorlatilag Jack White-signature-ként kezelendő gitárral, és rögtön bele is vágtak. A felállás tehát duó, a zene önismétlő, de dühös, és gyors, dinamikailag a tempó ellenére azonban egyhelyben toporognak dalok. A Hello Sunshine (lent) ezek alapján tényleg inkább kezelendő semmi pluszkiadással nem együttjáró grátisz zenekarként, mint teljesértékű produkcióként, annak viszont mindenképpen szórakoztató volt, ezen a fél órán felül viszont valószínűleg rohamosan szaladt volna az idegesítő kategória felé.
Ezután pedig a földalatti celeb-produkció, a trendi pesti fiatalságban (már persze honnan nézve - 25 alatt csak elvétve voltak az egyébként igen nagyszámú közönségben) futótűzként terjedt el a hír, hogy új zenekar született Haunebu néven a komoly népszerűséggel és ellentáborral egyaránt rendelkező> tehát megosztó> tehát rokendrol arc Veszéjes Áron és a Moogban gitározó, itt bőgőző "Moog" Ádám közreműködésével. Ennek a jóelőre elterjedt hírnek hála az estének ezen a részen már tényleg problémásan lehetett mozogni a teremben, a kúl-listások száma pedig meghaladta a 4 sör után fejbentarthatót. A zene maga a körítéssel együtt sem szorult viszont háttérbe,  szárazra hangolt gitárokkal operáló, space, meg garázs, meg innen nézve hard rock és stoner négyzetben nagyjából középen elhelyezkedő zenekar megtette amit tudott. A helyzet viszont az, hogy bár Áron tényleg sok szempontból menő, a neve hétfő éjjel csurig tölt egy egyébként nem is annyira felfutott helyet, szuper a The Strokes-os mellénye, hát, énekelni, azt éppen nem tud. Viszont láthatólag magasról szarik rá, és feszíti a hangulatot, hol kézláblóbálásával, hol az effektpedáljának idegesítő tekergetésével, hol a beszólogatásaival, mindezt pedig annyira autentikus rnr pojáca módjára, hogy képtelenek vagyunk nem elnézni neki, hogy gyakorlatilag artikulálatlanul, stílusidegen módon üvöltözi végig a szintén egészen rövidke koncertet. Új szelek fújnak, vagy mi. Nem érdemes neki két évet adni és a Fiúk Gitárral kép megint rojtokat és tökig eresztett Les Paulokat fog jelenti Led Zeppelin-pólóval. Hiába hallottuk ezt a jóslatot az elmúlt évben már jópárszor, az esély tényleg most a legnagyobb.

(A képek nem a helyszínen készültek.)




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása