2010.01.03. 11:25 – _fá_

Pornós, szexis, prolis (lemezkritika exkluzív videóval)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Soerii & Poolek – Ua-Mua
(Twelvetones/EMI Music Services)

A Soerii & Poolek a popzenét annál a testrészénél fogja meg, ahol igazán kevés formáció meri: a tökénél, és szorított rajta egy akkorát, hogy vicces arcot vágjon. Egy másodpercig sem veszik magukat komolyan, de szerencsére nem ostoba jópofizás megy, mint az Irigy Hónaljmirigynél, és nem akarnak mindenféle társadalomkritikát erőltetni senkire, mint ahogy a Belga teszi. A Heaven Street Seven billentyűs, Takács Jappán Zoltán és Kovács Geri multihangszeres alkotta duó (élőben kiegészülve rengeteg emberrel, többek közt nagyon helyes módon sztriptíztáncosnőkkel és törpével) 2010 első napján jelentette meg bemutatkozó lemezét, amiről egyrészt már most borítékolható, hogy a magyar „alteron” szocializálódott bölcsészhallgatók kedvenc partilemeze lesz, másrészt pedig megmutatja, hogy mennyire egyszerű is ez a popbiznisz.

Az Ua-Mua minden dala a gagyi határát súrolja, nagyrészt gitárokkal színezett gépzene, világmegváltó megoldások nélkül, kiegészítve semmiről sem szóló szövegekkel. Ez utóbbiak fényesen bizonyítják az elméletet, miszerint a jó viccben van káromkodás, a legjobban viszont csak az van. A Soerii & Poolek stílusáról felesleges is beszélni, mert teljesen lényegtelen. Ez csak két ember és a sleppjük, akik szórakoznak, megörökítik, és mindezt olyan formában, hogy az másokat is hasonló tevékenységre sarkalljon. A sleppről annyit, hogy még a híresen kínos Supernemből (és persze a még kínosabb UP!-ból) ismerhető Papp Szabolcsnak is sikerült kapnia legalább egy jó dalt, amiben Elton Johnról énekel (ez lesz a lemez első klipje, aminek a forgatásáról készült az alábbi exkluzív videó is). A lemez csomagolásában amúgy a dalcímeken és a honlapon kívül semmi információ nincs, így csak a koncertekről, illetve az interjúkból tudjuk, hogy a fentebb említett Pappon kívül biztos, hogy itt van még énekelni Németh Juci a Nemjuciból, illetve Szűcs Krisztián a Heaven Street Sevenből, de még egy csomó más zenész is szerepel a dalokban, akik kilétére majd fény derül menet közben. Vagy nem.

Az említett Elton John mellett a Tanga című szám az internetnek köszönhetően már eleve az inni vágyó fiatalság egyik kedvence, ehhez mostantól hozzácsaphatjuk a Pornót és a Buli van a városbant is minimum, de itt van még a miskolci ihletésű A rock is, vagy a rendkívül slágeres Vigyél egy buliba.

Ha nagyon bele akarnék magyarázni tematikát, akkor az Ua-Mua felfogható a magyar „bulikultúra” paródiájának is, de gyanúm szerint ez így nem fogalmazódott meg az alkotók fejében. Mindenestre a lemez üde színfoltot jelent majd a szarráunt magyar humorlemezek mellett, de a véresen komoly szándékkal írt popzenéinken is túlmutat.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (3,4/5)

lemezkritika pop ezt hallgasd soerii es poolek



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása