2010.03.30. 15:52 – lánggitár

Jövőre nyílik a rockmúzeum

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

2011. novemberében Miskolcon kezdi meg működését ROCK! néven az első magyar rockmúzeum. Az intézmény célja, hogy bemutassa az európai és a magyar könnyűzene fejlődését, történetét, szereplőit és a zene társadalomra gyakorolt hatását. A szervezők szándékai szerint ez a múzeum tölti majd be itthon (sőt, akár Európában is) azt a szerepet, amit Amerikában a clevelandi Rock & Roll Hall of Fame. Az intézmény a Miskolci Egyetem melletti egykori fűtőmű területén, magánberuházásként valósul meg az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával. 

A szervezők közleményben elmondták, hogy a ROCK! gyűjteményébe az elmúlt évek során jelentős mennyiségű dokumentáció és a zenéhez kapcsolódó tárgy, relikvia gyűlt össze főként az ügyet támogató zenészektől és a tervezésben részt vevőktől. Al di Meola gitárjától, Slash Magyarországon használt pengetőjén és James Hetfield által dedikált mikrofonon át számos magyar előadóművész relikviájáig a legkülönbözőbb darabok jelentik ma a gyűjtemény törzs-anyagát.

"A zene az elmúlt évtizedekben tömegeket mozgatott meg fontos célok érdekében, részt venni a  zenei eseményeken mindig is közösségi élmény volt. A gyűjteményből ezért nem hiányozhatnak a hétköznapok tárgyi emlékei, valamint a rajongók, zeneszerető emberek mindennapi élményei sem. A mélyebb szakmai ismeret és a hitelesség szempontjából is fontos, hogy – indulásként Magyarországon – a gyűjtés során a lehető legszélesebb kört érje el a felhívás, adódjon mindenki számára lehetőség személyes élményeik megosztására, történeteik elmondására."

Azokat a tárgyakat, felvételeket, fényképeket, videókat és történeteket szeretné a múzeum összegyűjteni, amelyek számot tarthatnak a közérdeklődésre, vagy történeti szempontból értékesek lehetnek.

A miskolci Rockmúzeum Projekt 2010. március 29-én kezdte meg a gyűjtését. A felajánlásokat www.rockgyujtes.hu internetes címeken, az rock@rockgyujtes.hu elektronikus postafiókon és a ROCK! Projekt 3515 Miskolc, Pf. 30. postai címen várják a szervezők.


rock hír miskolc rockmúzeum



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása