2010.05.30. 10:16 – maUgly

Elbűvölően intim atmoszféra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Xiu Xiu @ A38 Hajó, 2010.05.28.

Kellemes, kora nyári estén adott koncertet az amerikai Xiu Xiu az A38 Hajó tetőteraszán. A fellépés ideje alatt több nagyszabású zenei rendezvény is zajlott Budapesten. Színpadra állt a hajmetál istenség, a Kiss a Sportarénában, a magyar underground csillaga, az Európa Kiadó a Gödörben, valamint az éppen feloszlásra készülő Kispál és a Borz a Szabadság téren. Mindez talán némi magyarázatot ad arra, hogy miért csupán egy maroknyi érdeklődő jelent meg a nem mindennapi eseményen. Ez azonban csak az egyik lehetséges ok, a másik, hogy valószínűleg többen ismerik a Xiu Xiu nevét, mint ahányan képesek befogadni a zenéjüket.

Pedig a duónak mostanra tényleg sikerült leszállni a sokak által magasnak vélt lóról, vagy legalábbis kisebbre cserélni azt. Ezt a páros a koncert során be is bizonyította. Dalokat játszott radikális, progresszív eszközökkel. (A legkarakteresebb hangokat egy Nintendo DS hívja elő.) Még csak különösebb fejtörést sem igényelt a számok megfejtése, mindössze némi figyelemre volt szükség. A Xiu Xiunak pedig sikerült az érdeklődés középpontjába kerülni. Elbűvölően intim atmoszférát teremtve pedig meg is tartotta a pozícióját. Szokatlan csend honolt még a dalok közti szünetekben is. A feketébe öltözött Jamie Stewart szinte végig csukott szemmel, eksztatikus elragadtatással énekelt. Szentimentális, néhol rebegő hangon. Közben az arca a síró bohócok szenvedélyes grimaszait öltötte magára. Angela Seo a lehető leghűségesebb társnak bizonyult. Dennis Wilson arcképét ábrázoló felsőjében, szó nélkül tette a dolgát: mérhetetlenül fegyelmezetten kísérte Stewartot. Olyannyira összhangban voltak, hogy az ember csak a telepatikus kommunikációra tudott gyanakodni. És bután hangzik, de tulajdonképpen valami ilyesmi állhat a dolgok hátterében. Ezeket a dalokat nem lehet érzelmi azonosulás nélkül hitelesen előadni. Stewart és Seo egy közös emocionális síkra kerülve lép kapcsolatba egymással. Együttműködésük eredményeképp vibráló keserűség tölti be a rendelkezésre álló teret.

Igencsak ambivalens körülményeket teremtett, ahogy a megigézett hallgatóság lerökönyödve bámulta a párost; míg velük szemben, a színpad mögött, az előzenekari szerepben tetszelgő Fabrizio Modonese Palumbo unottan, könyökére dőlve bámészkodott. (Jeremy Jay fellépése egészségügyi problémák miatt elmaradt. A művész a turnéját is törölte.)

Hiányérzetre mindössze az előadás meglepően kurtára sikeredett időtartama adott okot. A rövidke koncert végeztével a nézők szűnni nem akaró tapsviharral adtak hangot elégedettségüknek. Többre vágytak, de végül nekik is leesett a tantusz: a Xiu Xiu egyáltalán nem az a zenekar, amelyiket különösebben meghatja a közönsége lelkesedése. A Xiu Xiu öntörvényű. Ha Jamie Stewart azt mondja, vége, akkor kész, vége. Nincs több ráadás.

(A fotók nem a helyszínen készültek)

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (0/5)

pop koncertbeszámoló xiu xiu



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása