2011.01.10. 08:00 – lánggitár

Mit kezd a sztárproducer egy magyar zenekarral? – Angertea-dalpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Itt a Lángoló Gitárokon már írtunk arról, hogy az Angertea annyira szerencsésen ismerkedett össze Neil Kernon producerrel, hogy a barátkozásnak közös munka lett a vége. Kernon olyan zenekarok lemezein dolgozott karrierje során, mint a Nevermore, a Cannibal Corpse, a Nile, a Deicide vagy a Judas Priest, így az Angertea tagsága először elég hitetlenül állt a dolog előtt, de végül valóság lett az álmukból. Olyannyira, hogy ráadásként még Scott Reeder, volt Kyuss-basszusgitáros is szerepel a Distrust című háromszámos EP-n Vörös Attila Nevermore-gitáros mellett. Most mi az anyag nyitódalát, a Frog In The Oven című dalt mutatjuk be, amihez Mihály Gergely énekes-gitáros fűzött hosszú kommentárt, egyebek mellett a Neil Kernonnal való megismerkedés történetéről, valamint a dal cseppet sem vidám háttértörténetéről. Mindez a kattintás után.

A megismerkedés

„Az egész történet 2009 tavaszán kezdődött, amikor a Myspace-oldalunkon bejelölt bennünket Neil Kernon producer. Ismertem a munkásságát, sőt nagyon sok kedvenc lemezemet ő keverte, és először azt hittem, hogy biztosan csak valami kamu az ő nevével. De aztán láttam, hogy híres zenekarok főoldalán ugyanez a lap van kint, szóval talán mégsem szívatás. Írtam egyből egy üzenetet, hogy miért, és hogy hogyan talált meg bennünket. Erre pár óra múlva jött is válasz, hogy nagyon tetszik neki, amit csinálunk, és szívesen dolgozna velünk. Így indult az egész.

Akkor persze még nem voltak új dalaink, lévén, hogy nem sokkal előtte jött ki a harmadik lemezünk. Egy ideig nem is gondoltuk, hogy lehet ebből valami, mert ugye nem vagyunk milliomosok, és azt gondoltuk, hogy szóba sem állna velünk adott összeg alatt egy Grammy-díjas sztárproducer. Hát erre rendesen rácáfolt Neil. Tudni kell róla egyébként, hogy nagyon illedelmes ember. Mindig megköszöni a leveleimet, a nevemen szólít, érdeklődik a hogylétem felől, sőt a 30. szülinapomon még fel is köszöntött. Sok-sok levélváltás következett ezután. Szerintem neki is meg kellett, hogy ismerkedjen velünk, mindenféle zenei felfogásbeli dolgokról is szó esett. Miután lezajlottak az általános körök, írta, hogy elutazik Chicagóból, külső felvételekre. Innentől pár hónapig semmi."

A munka

"Kezdtem is lemondani a dologról, közben elkezdtünk írni egy dalt, de elég lassan haladtunk vele. Aztán ilyen január vége felé jön az újabb email, hogy újra otthon van, és kezdhetnénk a melót. Jójó, de az árakról még nem esett szó. Ezt is lezsíroztuk. Olyasmi összeget ajánlott, ami kb. itthon a közepesen drága stúdióké, és úgy gondoltuk, hogy akkora lehetőség ez, hogy be kell vállalni. Gyorsan nekiláttunk összeeszkábálni három dalt, kb. úgy, hogy heti hat próbát tartottunk ilyen három héten keresztül. Ez nálunk nagyon ritka, sőt a kéthetente egyet vehetjük átlagosnak. Február végén már vettük is fel a dobokat Vári Gábor barátunknál Szegeden, és májusra befejeződött minden hangszer és az ének felvétele.

Innentől viszont Neil naptára telt be kicsit, meg közbejött neki három különféle betegség is. Egy hátsérülése miatt például egész nyáron nem tudott dolgozni, szóval sok-sok csúszás következett innentől.

Ezen a nyáron ismerkedtem meg Vörös Attival, aki most a Nevermore gitárosa, és akitől mindenféle jó tanácsokat kértem, hogy hogyan és merre is kéne elindulnunk, és Atti ajánlotta fel, hogy szívesen szólózna egyet az egyik dalunkban, sőt ő ültette a bogarat a fülembe, hogy külföldi vendégeket kéne felkérnünk. Szóval Scott Reeder vendégszereplése a Distrust című dalban részben neki köszönhető. Felmentek mindkettőjük részei (Atti a Streams című nótában penget), Neil novemberben kezdte a keverést, a végén ment masterelésre Alan Douches-hez, aki manapság az egyik legfelkapottabb mastering hangmérnök Amerikában, olyanok lemezein dolgozott, mint a Sepultura, a Mastodon, a Dillinger Escape Plan stb., és mostanára lett kész a cucc.„

A dal

„A most bemutatott Frog in the Oven az első dal az EP-n, és nem véletlenül választottuk ezt itthoni premierre. Sajnos egy elég tipikus magyar dolog inspirálta. Egy nagyon jó gyerekkori barátunk, az Angertea alapító dobosa, 2009 nyarán halt meg, úgy hogy egy buliból hazafelé kerékpározva a teljes sötétségben belehajtott egy kivilágítatlan, körbekerítetlen munkagödörbe egy hídon, ahol felújítás zajlott. Igaz, hogy előtte már több bicajos beleesett, de a kivitelezők nem tettek semmit. Ezután persze egyből hatalmas kordonnal és jelzőtáblákkal vették körül a gödröt, de ami a felelősöket illeti, mindenki azóta is csak másra mutogat. Ma is folyik a pereskedés, de ezek a szemetek még csak bocsánatot sem kértek a srác családjától, sőt még őt akarják hibásnak kihozni. Szóval ebbe a dalba belepréseltük minden dühünket, bánatunkat és kétségbeesésünket az esettel kapcsolatban.

 

Amúgy nem véletlenül adagoljuk egyesével a számokat az EP-ről. Kaptunk már olyan kritikát, hogy hosszúak a dalaink. Nos, egy az, hogy ezzel spóroltunk rengeteg pénzt, mert olyan, mintha két-három dal lenne egyben, és ugye két-három dalért kétszer-háromszor annyit kellett volna fizetnünk. A viccet félretéve, mi így tudjuk magunkat legjobban és legőszintébben kifejezni. Nagyon nem háttérzene ez, sok odafigyelést igényel, de úgy gondoljuk, hogy meghálálja magát, mert sok idő múlva is fel lehet benne fedezni újdonságokat. Szóval, talán így egyesével jobban meg fogják érteni az emberek, hogy mit is akarunk. Legalábbis reménykedünk.”

A szöveg:

Frog In The Oven

Fight, ignore all of their rules,
Ignore all of their feelings,
Shouldn’t have been this way.

Days, passing by loading fears,
Hiding between their secrets,
Shouldn’t have died this way,
No.

Hold us!

Faceless force,
Drags us down into raging endgame,
Race of emotions,
Can’t waste no time on agony.

Where is the truth now?
We’re all just frogs in their oven,
Frying inside,
Trying to reach our survival,
Death comes much faster than expected,
They have burnt you.

They killed a man!

Taste of a passage,
Just like before,
Like similar ways,
Blame others,
But you did it, fuckers,
We’re absolutely nothing for you.

Where is the truth now?
You were just one silent fall then,
Evidence lost,
No one’s responding in this case,
No signs, warning of a depth just in front of you,
They have killed you.

They killed a man!

Storm of questions!

Face down on the asphalt.


rock metál exkluzív angertea



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása