2011.03.22. 10:50 – maUgly

A meztelenség varázsa

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

J Mascis - Several Shades Of Why
(Sub Pop)

A könnyűzene történetében aligha tudnánk uncoolabb rocksztárt megnevezni, mint J Mascis, a legendás Dinosaur Jr. bumfordi frontembere. A Joseph Donald Mascis néven született zenész személyében egyszerre párosult az antiszociális geek-ikon és a rock műfaj egyik nagy megmentője. Eddigi 45 életéve során dobolt hardcore (Deep Wound), doom (Upsidedown Cross) és stoner metál (Witch) zenekarokban;a Dino Jr. segítségével új alapokra helyezte a rockzenét, ennek örökségét J Mascis and the Fog néven vitte tovább, tavaly pedig Sweet Apple munkacím alatt zenészbarátaival adott ki néhány számot. A legutóbbi lemeze, a Several Shades Of Why már az ötödik hanganyag, amelyet a saját neve alatt dobott piacra.

Mascis aktuális lemezén saját, akusztikus hangszerelésű dalai sorakoznak. Végig a gitár és az ének természetközeli párosítása marad a középpontban, melynek lomhán sodródó közegéből csak olykor bújik elő egy-egy vonós – mint például a címadó dalban is–, vagy halk csörgő (Not Enough), sírdogáló gitár (Is It Done), esetleg lágy vokál. Az albumon ezekért olyan illusztris közreműködők felelnek, mint például az eddigi év egyik legjobban magasztalt lemezét elkészítő Kurt Vile, vagy épp Sophie Trudeau (Godspeed You! Black Emperor; Thee Silver Mt. Zion), Kevin Drew (Broken Social Scene), Ben Bridwell (Band of Horses) és Pall Jenkins (The Black Heart Procession).

A Several Shades Of Why számai egységesen bágyadtak és szomorkásak, sosem tolakodóak, sőt, kifejezetten mellőzik a feltűnést. Kesernyés ízükkel megingatnak, és már-már nyomasztóan közel engednek magukhoz. Mascis olykor szívesen prüntyög a gitárján, de soha nem virtuózkodik rajta. Pontosan úgy egyszerűsíti le az akusztikus, folkban gyökerező dalait, ahogy a nyolcvanas évek második felében a Dinosaur Jr.-ral sallangmentesítette az akkortájt már igencsak túlterhelt és körülcicomázott rockzenét. Bob Dylan-i magasságokba ugyan nem emelkedik, a Several Shades Of Why a felszíni mamlaszsága mögött, a maga mezítelen valójában mégis rendkívül megkapó, jóságos és végtelenül közeli.

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (1,5/5)

lemezkritika indie folk rock ezt hallgasd j mascis



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása