2011.04.01. 09:06 – AronH

Nyertesünk van szakáll kategóriában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Akron/Family - Akron/Family II: The Cosmic Birth and Journey of Shinju TNT
(Dead Oceans Records)

A legújabb kori, szám szerint CXXVIII. folk-hullám büszke képviselői két évvel a kikezdhetetlenül jó Set 'Em Wild, Set 'Em Free lemez után megmutatják, hogy a velük már ciklikusan együtt mozgó Iron & Wine-hoz képest mit képesek felmutatni a mostanra kimondottan megfáradt műfaj színein túl, immár jobban illeszkedve a kísérleti rock skatulyába. Nagyjából hasonló volt a helyzet, a borzasztó gyorsan elröppent négy évvel ezelőtti lemezeik esetében, csak míg ott az utóbbi jó eséllyel jobban lekötötte a hallgatóságot a masszív hangfüggönybe rejtett harmóniákkal, addig az előbbi sajátosan kaotikus megszólalásban prezentált hasonlóan idézőjelmentes eszméket. Azóta szerencsére teljesen elment az eszük, és a mostani lemezre már tényleg nem maradt más, mint a dalszerzés és hangzás olyan zsenije, ami előtt muszáj térdre borulni.

Az Akron/Family-hez hasonló zenekarokról értekezve mindig érdemes kitérni rá, hogy Közép-Európában képtelenség ugyanúgy kezelni az elhangzó zenetörténeti újrahasznosítást, mint ott, ahol az létrejött. Egyszerűen kevesebb oldalról ivódik bele az előzmény még abba is, aki esetleg nem hárítja azt kapásból. Viszont az ő esetükben a helyzet az, hogy a millió kitekintés és elkalandozás miatt majdnem teljesen mindegy, hogy éppen hogyan merítenek, mert úgyis összetéveszthetetlenül állítják össze a saját szájízük szerint. És míg az első nagy siker Love Is Simple néhol kevés kapaszkodót adott, a folytatás már elsőre működött, a japán vulkánba vájt kabinnal kapcsolatos hablaty után elnevezett legújabb lemezre már képtelenség nem teljes koncentrálással odafigyelni.

Bár annyira talán sehol nem torzul meg az összkép, mint legutóbb, cserébe kapunk kvázi-hardrock riffet, egyszerre játékos és vagány nyitányt, aminek hallatán máris kizárólag tűz körül ugráló, hibbant szakállas semmirekellőket lehetséges vizionálni. A lemez maga pedig hiába relatíve hosszú, egy percig sem válik unalmassá, amikor pedig vége lesz, újrahallgattatja magát, és az emberhez nő.

Ritkán hangzanak el itt ilyen nagy szavak, és ekkora hülyeségek, de ha a Deftonest egyes körökben ér a modern rock Radioheadjének nevezni, akkor az Akron/Family nyugodtan megkaphatja ugyanezt a címet szakáll kategóriában.

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (3,5/5)

lemezkritika folk rock akron family ezt hallgasd



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása