2011.05.02. 15:46 – [MTI]

Dream Theater: fehérvári koncert az új dobossal augusztusban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ismét Magyarországon ad koncertet a progresszív metálzene amerikai óriása, a Dream Theater: a csapat ezúttal Fehérvári Zenei Napok (FEZEN) keretében augusztus 4-én lép fel, immár az új dobossal, a zenekarhoz a múlt pénteken csatlakozott Mike Manginivel. A Dream Theater eddig világszerte mintegy tízmillió lemezt adott el és hatszor lépett fel Magyarországon, mindannyiszor Budapesten: 1998-ban, 2000-ben, 2002-ben 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben. Mike Portnoy, a Dream Theater dobosa és egyik alapítója, egyben dalszerzője tavaly szeptemberben 25 év után lépett ki az együttesből.

"Arra a felismerésre jutottam, hogy több örömet és jobb személyes kapcsolatokat hozott számomra az elmúlt időszakban együtt dolgozni a Hail!, a Transatlantic és az Avanged Sevenfold zenekarral, mint amit a Dream Theater kapcsán jó ideje érzek" - indokolta döntését akkor a világ egyik legjobb rockdobosának tartott Portnoy.

A Dream Theater 1985. július 24-én alakult és az 1990-es évek elején vált a progresszív metál egyik élzenekarává. Azóta folyamatos turnézásban vannak. A banda alapítói közül Portnoy kilépésével John Petrucci gitáros és John Myung basszusgitáros maradt. Az énekes, a kanadai James LaBrie 1991 óta, Jordan Rudess billentyűs 2000 óta tagja a csapatnak.

A zenekarnak már második stúdióalbumával, az 1992-ben megjelent Images and Words cíművel sikerült az áttörés; a Pull Me Under azóta is elmaradhatatlan része a koncertrepertoárnak. Több bíztató kísérlet (Awake, Falling Into Infinity) után a Dream Theater 1999-ben ült fel a progresszív metál trónjára a Scenes From a Memory című konceptlemezzel, amelynek története egy 1928-ban meggyilkolt fiatal nő esetét idézi fel. A két kevésbé sikerült stúdióalbum, az Octavarium (2005) és a Systematic Chaos (2007) után a tavaly megjelent Black Clouds and Silver Linings ismét egyszerre volt pörgős és kidolgozott, olyan, amilyen korábban a Scenes From a Memory.

"Elképesztő látni, hogy rajongók ezrei kíváncsiak ránk Közép-Európában. Ez megerősít minket abban, hogy amit csinálunk, azt sok ember értékeli és sokan akarnak ennek részévé válni" - mondta James LaBrie az MTI-nek a zenekar 2009 júliusi budapesti Aréna-koncertje előtt. A zenekar ez év elején megkezdte új albuma felvételeit és a lemezt világkörüli turné követi. Ennek részeként lépnek fel augusztus 4-én a Fehérvári Zenei Napokon, vagyis a FEZEN-en. Az új dobost, a 48 éves Mike Manginit számos jelölt meghallgatása után választotta ki a Dream Theater. Korábban játszott már James LaBrie Mullmuzzler nevű projektjében, LaBrie szólóalbumán, zenélt az Annihilator, az Extreme lemezein és kísérte Steve Vait is.

A FEZEN-t idén augusztus 4. és 6. között rendezik meg Székesfehérváron, a Sóstó Ipari Parkban, a Jüllich Glas területén. A Dream Theater augusztus 4-én 21.30-kor lép a nagyszínpadra. A fesztiválon fellép a hazai könnyűzenei élvonal, a külföldiek közül Richie Kotzen amerikai gitáros, az Ignite kaliforniai hardcore-punk csapat, valamint a Rhapsody of Fire olasz szimfonikus power metál zenekar is. A fehérvári fesztivált 1997 óta tartják meg, tavaly mások mellett a Uriah Heep és a Therapy? is fellépett.


videó fezen dream theater



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása