2011.05.28. 12:20 – Lángoló

Meghalt Gil Scott-Heron

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Hatvankét éves korában, pénteken elhunyt Gil Scott-Heron zenész, költő, író és egykori  polgárjogi aktivista, akit a hetvenes években megjelent soul/jazz-lemezein hallható társadalomkritikus szövegei és egyedi előadásmódja miatt a rap, valamint a spoken word atyjának is szokás nevezni. Tavaly jelent meg visszatérő albuma I'm New Here címmel.

Gil Scott-Heron hosszú karrierje során legfontosabb lemezeit a hetvenes évek elején adta ki: 1970-ben jelent meg a Small Talk at 125th and Lenox című album, míg egy évvel később a Pieces of a Man. Mindkettőn szerepelt (más-más verzióban) máig legnagyobb hatású szerzeménye, a The Revolution Will Not Be Televised, amit későbbi, jelentős hiphop-előadók egész sora tart élete meghatározó zenei élményének, és amit széles körben tartanak minden idők egyik legnagyobb hatású társadalomkritikus felvételének.

A lemezkészítés terén a hetvenes években rendkívül aktív Scott-Heron később jelentősen visszavett a tempóból, ám például a kilencvenes években is jelentek meg fontos szerzeményei, ilyen például a Message to the Messengers című felvétel, melyben az akkor aktuális hiphop-előadókkal szemben fogalmazta meg kritikáját.

Mindezek után másfél évtizednyi szünet következett, ez idő alatt (de már korábban is) komoly harcokat folytatott a drogokkal, többször is ült börtönben kábítószer-birtoklás miatt, majd miután 2007-ben egészségi állapotára való tekintettel szabadlábra helyezték, újra alkotni kezdett. Ennek az eredménye lett tavalyi visszatérő albuma, az I'm New Here, amelyet egyöntetű elismeréssel fogadott a közönség és a kritika is, Jamie xx-nek köszönhetően pedig idén év elején egy remixlemez is készült belőle We're New Here címmel. Visszatérő anyaga egyébként többek között a legendás kliprendezőt, Chris Cunninghamet is megihlette, aki a tavalyi évben szintén hosszú szünet után tért vissza, kifejezetten azért, hogy elkészíthesse saját verzióját a lemez New York Is Killing Me című számára. (Készült videoklip egyébként az egyik Jamie xx-féle feldolgozásra is, arról itt írtunk.) A legendás előadó tavaly májusban fellépett a szombathelyi Mediawaven is, először és egyben utoljára hazánkban.

Egy ideje tudni lehetett, hogy Gil Scott-Heron HIV-pozitív volt, nemrég tért vissza európai útjáról az Egyesült Államokba, május 27-ei halálát kiadója jelentette be. Eszerint a legenda New Yorkban, egy kórházban hunyt el, ennél többet egyelőre nem közöltek.

(A fent látható nagyszerű képet Mark McNulty készítette.)


hír rip gil scott heron chris cunningham jamie xx



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása