2011.10.22. 10:29 – Csepelyi Adrienn

Lisztográfia - Liszt top 5

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Liszt zenéjét akarva-akaratlan mindenki ismeri, aki a huszadik században – vagy azután – született. De vajon lehet-e toplistát összeállítani egy ilyen gigantikus életműből? Megpróbáltuk, kiderül, sikerült-e.

Az idő ez esetben nekünk dolgozott: 2011-ben már csak azon művek merülhettek fel, amelyek kiállták az évszázadok kőkemény próbáját. Mi egy másik kritériumot is felállítottunk: zseniális átiratok és parafrázisok ide vagy oda, a mi top 5-ünkben csak eredeti Liszt-művek szerepelhetnek. Puff neki, a Paganinitől megörökölt La Campanella már ki is hullott. Erre jutottunk.

A képen: Liszt Ferenc 1856-ban (Wilhelm von Kaulbach festménye)

1. Szerelmi álmok

Ezt mindenki ismeri, mindenki imádja, igazából nem is nagyon volt kérdés, hogy a Liebesträume (1850) viszi a pálmát. A három noktürnből álló zongoraciklus harmadik darabját gyakorlatilag minden civilizált ember ismeri a Földön, de nem kizárt, hogy az űrben is vannak rajongói.

 

2. Magyar rapszódiák

Összesen tizenkilenc Liszt-rapszódia létezik, a mester 1846 és 1853 között komponálta őket. Bár az eredeti dallamokat Liszt magyarországi tartózkodása alatt gyűjtötte, a kész műveket méltán tekinthetjük ízig-vérig Liszt-daraboknak.

A legismertebb egyértelműen a második:

A hatodik hasonlóan népszerű:

3. Dante-szimfónia, Magnificat tétel

Ha léteznek különleges villanásai a zeneirodalomnak, akkor ez a tétel egyértelműen az egyik legkiemelkedőbb: az áttetsző kórusszólamok, a leheletfinom zenekari munka – aki hallotta már koncerten, sosem felejti el az élményt. 1857-ben mutatták be Drezdában, Dante nyilván örömkönnyekben tört volna ki, ha hallhatja, milyen nagyszerű zeneművet inspirált az Isteni színjátékkal.

4. Első zongoraverseny

Piszok nehéz, ugyanakkor minden részletében zseniális, grandiózus műremek ez, amelynek részletei a rajzfilmektől a reklámokon át mindenhol feltűntek már. Az első tételt megemlítettük párhuzamos cikkünkben, álljon hát itt a második, a Quasi Adagio. Lang Lang napjaink egyik legmenőbb zongoristája, imádja Lisztet, ki is adott idén egy nagyszerű Liszt-lemezt My Piano Hero címmel.

5. Les Préludes

Műfaja szimfonikus költemény, formáját tekintve négy összeolvasztott tételből áll. 1854-ben mutatták be ebben a formájában, de több ezt megelőző változat után alakult csak ki a maga korában kifejezetten rendhagyó műfajnak számító Előjátékok. Az első felét elemeztük az Index cikkében, jöjjön hát a második, meditációhoz tökéletes választás:


komolyzene liszt liszt év



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása