2012.04.02. 11:00 – Dudich Ákos

Nyilvánosan füvet vágni kézikaszával – Nemjuci-interjú és -lemezpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A napokban jelenik meg a Nemjuci második albuma, aminek most sincs címe, csak egy jellegzetes kép a borítón. Amellett, hogy a teljes lemezt meg lehet hallgatni itt a Lángoló Gitárokon, még egy interjút is készítettünk Németh Juci énekesnővel, amiben szó esik turkálókról, tökölésről, Iggy Popról, frusztráltságról, női intimitásról és dobolásról.

„A Nemjuci a profi és a hobbizenekar határán egyensúlyozik” – mondtad egyszer. Pontosan ez az elképzelés, vagy szándékotokban áll elmozdulni valamelyik irányba?
Hobbizenekar érzetben, de profin szeretném csinálni a dolgainkat. Olyan jó lenne megtartani azt a fajta örömet, amit az ember még érez egy projekt elindulásakor, amikor nem függnek tőle anyagiak, és nem kellenek kínos kompromisszumok. Nem akarok megfáradt, sanyarú sorsú magyar zenésszé válni. Bár tény, hogy többek között kulturális téren is elég nehéz helyzet uralkodik az országban.

Ott voltam a kamionos lemezbemutatótokon a Gödörnél, lementem veletek Kapuvárra is és még jó párszor láttalak benneteket fellépni. Melyik volt eddig a Nemjuci legemlékezetesebb koncertje?
Hát az a kamionos bitang volt. Rengeteg szervezés állt mögötte. Nehéz volt azt a hatalmas kamiont engedélyeztetni a Gödör elé. Nehéz az ilyen akciókat überelni újabb csodákkal. Egyébként emlékezetes az a szigetes koncert is, ahol a dobosunk, Vasaló Áron kiesik a dob mögül. Világszám.

Apropó, gyászoljátok a Gödör klubot?
A Gödör vezetőségének tagjai személyes jóbarátaink, az Akvárium programszervezőjével is évek óta jó a kapcsolatunk. Ami a váltást illeti: a stúdióban ülve nyakig munkával csak beszűrődő információk jutottak el hozzánk a dologról. Nagyon ködös nekem az egész, nem is látok bele, de azt tudom, hogy a régi vezetőség nem tartja jogszerűnek és tisztességesnek a történteket. Nagyon kívánom nekik, hogy újabb lendülettel a jövőben sok jó projektet hozzanak össze!

Időközben kirukkoltál egy rendhagyó ötlettel, a Nemjuci-turkálóval. Hogyan pattant ki az isteni szikra?
Az isteni szikra, bevallom, három perccel azelőtt pattant ki a menedzserünk, Túri Móni és Vasaló fejéből, mint hogy én megérkeztem volna a találkahelyszínünkre. Mindenesetre annyira közel állt hozzám a gondolat, hogy beleszerettem azonnal. Nem esik nehezemre a turkálás. Így is ezer szemmel járok turkálni, a pasimnak, a zenekarnak, a technikusunknak, magamnak, barátoknak, és most már a közönségünknek is. A turkált cuccokra rányomjuk a Nemjuci logót, így válnak hivatalos zenekari felsőkké, ruhákká. Nincs egyen pólónk, hanem sok kis ruha futkos az országban a mi „márkajelzésünkkel”. Szerintem ez vicces, és nem utolsósorban újrahasznosítás. Amúgy akit érdekel, koncerteken mindenhol velünk lesz a stand a ruhákkal, vagy a Facebookon a Nemjuci Turi mappában on-line is rendelhetőek, de Pesten is meg lehet őket nézni a kiadónk Turi részlegében.

Szerinted milyen az új lemezetek?
Vannak dalok, amelyeket a koncertre járó rajongók már ismerhetnek, de csak most rögzítettük őket. Van kifejezetten lassú szerelmes szám, van táncolható pop, és sok zúzás is a lemezen. Szerintem sokkal progresszívebb az új anyag, mint az előző lemezen volt. Továbbra is spontán módon születnek a dalok próbán, ritkán van hónapokig tartó tökölés egy- egy dalon, témán, nincs okoskodás, túlagyalás, de persze csak az időtálló skiccekből lesz szám, ami általában ott el is dől, ami nem tetszik, azt meg könyörtelenül kidobjuk. Ez igazából a zenekar védjegye, a magától értetődőség női intimitással és fiús energikussággal megfűszerezve.

A debütáló album tokja rendhagyó és eredeti volt, főleg a polaroidkép-szerű booklettel. Most is extra formában jön ki a lemez?
Az egész lemezborító kidobásra szánt papírdobozokból lesz, magyarul szemétből. A fotók hajaznak az előző albuméra, koncepcionálisan. Én nagyon szeretem a tokot. A cd mögött egy kihajtogatható poszter lesz található, hátulján dalszövegekkel. A képek le vannak stilizálva, de izgalmas módon. Szerintem tökéletesen illik a lemezhez és a zenekarhoz, ne meg a gondolkodásunkhoz.

A koncerteken a mozgásod sokszor emlékeztet Iggy Popra, most pedig az új albumon, a U Gotta Luv Me című számban egészen Iggy Poposra veszed az énektémát. Ez mennyire tudatos?
Tbalival (Temesvári Balázs) – aki az előző lemezünk producere volt, és most is sokat segít nekünk – nagy mániánk volt a számok lelazítása. Ez vonzza a hanyagabb énektémákat, innen jött az iggys megoldás is. Na, de azért ez nem olyan szembetűnő, talán csak az Iggy-rajongók hallják majd ki belőle.

A Don't You? egy igazi szuperszonikus szám, már-már Monster Magnet-es magasságokba emelkedik. Itt a legkézzelfoghatóbb az első albumtól való eltávolodás, szintlépés.
Imádjuk ezt a számot, már régebb óta játsszuk koncerteken. Az új lemezen lesznek még más olyan balladák is, amelyek jól tükrözik a zenekar összeszokottságát. A fiúkról méltatlanul keveset tudok beszélni interjúkban, pedig imádom őket, jól megy a közös dalírás is, azt gondolom, hogy nagyon jó kis csapat vagyunk mi így négyen.

Mennyire dominálnak az új albumon a szerelmes témák?
Eléggé. Kár is lenne titkolnom, hogy eléggé érzelmes alkat vagyok. Rettentően nyitott vagyok, mindent szépnek látok általában, és ez már önmagában is egy szerelmes érzés.

Mi ad több ihletet a szövegíráshoz, ha kiegyensúlyozott, vagy ha frusztrált vagy?
Kiegyensúlyozottan nagyon nehéz írni. Mivel nem ütöm magam semmivel, sem alkohol, sem drogok, soha nem is érdekelt még a fű sem, így maradtak a tiszta érzelmeken alapuló libikókák. Elég jól viselem a nehézségeket az életben, de azért bőven van mit kiírni magamból még így is.

Az új albumon minden számban angolul énekelsz. Pontosan hogyan születnek meg a dalszövegek? Azt tudom, hogy Judie Jay barátnőd segít be.
Igen, Judy szuper társ ebben. Nagyon szeretek vele írogatni. Kreatív, engem is nagyon érez, jókat röhögünk néha, hogy mit hagyjunk benne, mit ne, és ez így bevált.

Ennek a mintájára lehet, hogy príma magyar szövegek is összejönnének, ha leülnél egy kicsit Kiss Tibivel, vagy Lovasi Andrással, hiszen velük is jó viszonyt ápolsz, és ők igazi költők.
Az igaz, de a maguk életében tudnak a legjobbak lenni. Én meg nem szeretném, hogy más írjon nekem szöveget. Nem lenne jó érzés, hogy nem én alkottam. Angolul az idegen nyelviség miatt van szükségem segítségre. Nem vagyok én Celine Dion, hogy megírják nekem, mit akarok kiénekelni magamból. Arra meg, hogy ezekre a számokra jó szöveg szülessen magyarul általam, hát sajnálom, még várni kell. Lehet nem is sokat. Makacs vagyok, mint az öszvér. Azt csinálom, ami jólesik.

Sose révedtél a múltba? Úgy értem, sose támadt fel benned a vágy, hogy újra templomi kórusban énekelj? Sose futott át a fejeden, hogy milyen jó lenne újra az Anima élén? Sose hiányzott a műsorvezetés?
Annyi mindent csinálok, hogy nekem most ez jó. Kielégítem magam az imádott electro improvizációkkal is, amit jó pár Tilosos Dj -vel live act-ként művelek itt-ott, pl. Dj Ozon, Johnny Drama vagy Sabák Peti, meg Fejes Sanyival Monday sessionökön. Amik lezárultak a múltban, azok úgy nagyon jók voltak, de tele van a fejem újabb ötletekkel, azokat is alig győzöm koordinálni.

Tehát sohase nézel hátra. Csak a jelennek, vagyis a Nemjucinak élsz, vagy látsz távolabbra is? Vannak hosszú távú terveid?
Vannak. Van egy belső használatos gyereklemezem, Nyuszitrikó néven fut családon, barátokon belül. Egyszer eljön az ideje, hogy kijöjjön az is. Végül is óvónő is lehetnék, ha valaki a papírjaimat nézné. De vannak saját gitáros dalaim is, amik várnak egy szóló-dologra, lehet, jövőre nekiugrok. Néha csinálnék egy electro lemezt is, attól függ, milyen kedvvel kelek fel. A Budapest Bárban meg kiélhetem a dívaságot, régi korok dalainak éneklését. Szóval köszönöm, jól elvagyok, tele inspirációkkal. Ja, és hát kevesen tudják, de hatalmas szerelmemmel, a dobbal is szeretnék már még zöldebb ágra vergődni, és ezt nyáron, vagy egy-egy koncerten tavasszal, a lemezbemutató alkalmával itt-ott le is tudjátok ellenőrizni.

Milyen meglepetést tartogattok a május harmadikai lemezbemutatóra?
Épp most lett ámen mondva az időpontra, ami egyben a születésnapom és a PECSA Garden nyitónapja is lesz. Ez konkrétan a Pecsa szabadtéri színpad helyszíne új felfogással. Lehet, hogy még csinálunk majd valamit a Városligetben extra programként, például nyilvánosan füvet vágok kézi kaszával. Nem egy hagyományos Nemjuci-koncert lesz, akár látvány, akár extrák, akár vendégek szempontjából.


interjú premier rock exkluzív nemjuci



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása