2012.04.10. 12:00 – Rácz Mihály

Trendeken és időn kívül – Képzelt Város-lemezkritika

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Képzelt Város: Hélium
(Szerzői kiadás)

A Képzelt Város, simán leszögezhetjük már az elején, az egyik legeslegjobb hazai rockzenekar, vagyis akármilyen zenekar. Nem azért, mintha akármilyen lenne, elég jól körülírható a zeneisége, megszólalása és szövegvilága, csupáncsak közel járnak a tökéleteshez, tán még az élmezőnyből is kiemelkednek. Elsőre úgy tűnt, nem is lett annyira más ez a lemez, mint az előző, a 2009-es Mit nekem, ám valahogy minden kiszélesedik, kitágul, elterül, mintha a világ minden zegzugát be szeretnék járni – mind a hangzás, mind a zeneiség ezt erősíti.

A megszólalás mondhatni bődületes erejű, nincs benne semmi, ami bármi módon elvonná a figyelmet, sokkal inkább segíti, hogy az anyag minden jellemző pontja kiteljesedjen. Ami rögtön az elején felötlik, és a harmadik körül egyértelművé válik, itt már nem beszélhetünk az eddig még hozzájuk kapcsolható zsánerekről, nem post-rockot, nem is indie-t hallunk, talán egyszerűen csak rockot, nagyívű melódiákkal, a szélesen értelmezett rock esszenciáját annak minden velejárójával, és a kínálkozó csapdákat is ügyesen kerülik, sosem szaladnak klisékbe.

Én is kiemelném, amit szokás velük kapcsolatban, hogy a billentyűsök használata mellett telitalálat a cselló, aminek kibontakozását egy idő után már mosolyogva fogadjuk; néha ellenpontozza a gitárokat, de legtöbbször a szállós részek ambient-fokozója. Azt, hogy ezzel a lemezzel minden a helyén lesz, sejthető volt, de a harmadik számtól már olyan magasságokba emelkednek, amire bizony alig pár banda is csak sokadik lemezével
képes. Szinte nem is értem, mitől ilyen érett ez az anyag, a Hold a lámpám, vagy az Útmutató újszülötteknek ritka szép melankolikus dalok, simán hozzák a trendeken és időn kívüli ausztrál The Church színvonalát!  A lemezzáró és instrumentális Végtelen féltér pedig egyfajta hangulati összegzés, csordultig telve energiákkal, nem marad utána hiányérzet.

Amit még nagyon szeretek benne az eddig vázolt erényei mellett, hogy bár konkrét tartalmakkal dolgozik, mégsem rág semmit az ember szájába, nem akar csőbe húzni sem, kifejezetten nagy teret ad a befogadónak. Mestermű.

Az alábbiakban a lemez teljes anyaga meghallgatható, itt található korábbi posztunkban pedig a dalok részletes zenekari bemutatása is olvasható.

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (3,3/5)

lemezkritika rock ezt hallgasd képzelt város



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása