2012.04.11. 09:00 – Lángoló Gitárok

Jan Garbarek és a The Hilliard Ensemble Budapesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A kortárs európai dzsesszművészet egyik fontos alkotóegyéniségének, valamint Európa egyik legjobb szaxofonosának tartott Jan Garbarek hazánkban is bemutatja a brit férfi énekegyüttes, a The Hilliard Ensemble közreműködésével készült albumát május 2-án a Szent István Bazilikában.

Az angol férfi énekegyüttes, a The Hilliard Ensemble és a norvég szaxofonos, Jan Garbarek 1993-ban dolgozott először együtt, melynek eredménye a 94-es Officium című album volt. A következő közös produkciójuk, mellyel egész Európát bejárták, a Mnemosyne című lemez volt 1997-ben. Mindkét, a jazz és az egyházi zene keveredését bemutató albumot figyelemre méltó siker övezte szerte a világon.

A kétezres évek végén került felvételre és kiadásra az Officium Novum, a trilógia befejező része, ami szintén sikeres lett nem csak a jazz-rajongók, de az egyházi zene híveinek körében is. Az anyagról született lemezkritikák gyakran említenek a zenészek játéka mellett egy másik fontos tényezőt, az ausztriai St. Gerold kolostor akusztikáját, mely az előző két lemez felvételének helyszíne is volt.

Mindezek után nem elhanyagolható tényező, hogy hazánkban a trilógia befejező részének anyagát a Szent István Bazilikában adják majd elő a zenészek, ahol, a lemez dalai mellett improvizációkra, zenei meglepetésekre is lehet számítani.

A norvég zenész művészetének elismeréseként a Norvég Királyi Ház lovagja címet viseli és a Norvég Művészeti Nagydíj birtokosa. Egyedülálló játékstílusát, hangzásvilágát, nagy figyelem övezi 1962 óta.

Jan Garbarekkel néhány éve az Index itt közölt interjút, 2010-es budapesti koncertjéről pedig itt írt a Lángoló Gitárok.


ajánló jazz koncert hír program jan garbarek the hilliard ensemble



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása