2012.04.12. 18:00 – Lángoló Gitárok

Kiosztották az Artisjus idei díjait

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Szirtes Edina Mókus, Beck Zoltán (képünkön) a 30Y-ból, a Hobo Blues Band tagjai, id. Malek Miklós, Decsényi János komolyzene-szerző és Jászteleki Sánta József magyarnótaszerző kapták április 12-én csütörtökön az Artisjus idei szakmai díjait. Az Irodalmi Nagydíjat Spiró Györgynek adták, valamint további irodalmi díjakat is osztottak.

Az év produkciója díjjal ismerte el az Artisjus Egyesület a Hobo Blues Band búcsúkoncertjét. A koncertről Szabó Áron Vasaló méltatásában elmondta, már 6-7 évesen első koncertélményei között a legendás együttes fellépései is szerepeltek. Nem csupán a búcsúkoncertnek szól a díj, az egyesület a Hobo Blues Band teljes múltja előtt is tiszteleg azzal, hogy ezt a fellépést választotta az év könnyűzenei produkciójának.

Szirtes Edina Mókus kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus Díjat. Az alkotót méltató Czutor Zoltán szerint Szirtes Edina azon művészek közé tartozik, akikkel kapcsolatban jogosan merül fel zenekedvelők körében, hogy érdemes-e egyáltalán a komolyzenét és a könnyűzenét megkülönböztetni. Czutor kiemelte, hogy ebben a kategóriában eddig még nem szerzett díjat női zeneszerző, azaz az Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díj első női díjazottja lett Szirtes Edina Mókus.

Id. Malek Miklós lett a könnyűzeneszerzői életműdíj birtokosa. Az Artisjus Egyesület elnöke, Victor Máté elmondta, Malek Miklós sokoldalú, műfajokon átívelő szaktudása teszi megkerülhetetlenné a beatkorszakban születő slágereit vagy az együttműködést Hofi Gézával éppúgy, mint a 90-es években írt szimfonikus zeneműveket. Hozzátette, mára elsősorban klasszikus zenei feladatok találják meg Maleket, aki így magasabb szinten összegzi mindazt a tudást és tapasztalatot, ami munkássága során felhalmozódott.

Az év komolyzenei művének járó Artisjus Díjat Decsényi Jánosnak adták, Samblant de joie című alkotásáért. A méltatásban Hollós Máté kiemelte: Decsényi nem riad vissza a jövőbe mutató technika alkalmazásától, miközben inspirálja őt a múlt, a korábbi évszázadok költészete és zenéje. A költészet és a szigorú szerkesztés egyszerre van jelen a díjnyertes komolyzenei műben.

Az év könnyűzenei szövegírójának Beck Zoltánt, a 30Y zenekar frontemberét, dalszerzőjét választották. A népszerű zenészt Bródy János méltatta, aki szerint Beck Zoltán stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenységével jelentősen hozzájárult az igényes pop-rock kultúra magyarországi térnyeréséhez.

Végül Nógrádi-Tóth István az év magyarnótaszerzőjének járó díjjal kapcsolatban beszélt a díjazott Jászteleki Sánta Józsefről csütörtökön az Artisjus-teremben.

Az Artisjus Irodalmi Nagydíját 2012-ben Spiró György kapta, akit Grecsó Krisztián méltatott, kiemelve, hogy Spiró képes arra, hogy a hozzá mindennél közelebb álló élményanyagról, a saját hagyományáról, örökségéről higgadtan, tárgyisan, távolságtartóan és gyönyörű egyszerűséggel tud írni. "Ez száz évente egyszer, ha sikerül" – tette hozzá Grecsó.

Spiró György nagydíja mellett Artisjus irodalmi díjat kapott tovább Zalán Tibor, Papp Sándor Zsigmond, valamint Varga Mátyás is.


pop rock artisjus hír díj hobo blues band beck zoltán szirtes edina mokusKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása