2012.04.15. 10:14 – Sajó Dávid

Vajon mit kevertek VV Béci italába? – klipmegosztás Superbutt-premierrel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Annyi magyar vonatkozású videó jött ki az utóbbi napokban, hogy kivételesen külön posztot szentelünk nekik, és ez lesz a klipmegosztás megszokott, vasárnapi helyén. A Superbutt új videója egyenesen itt debütál, de megnézhetjük mihez kezdett az Amber Smith a Hodosy Enikő által rendezett új klipjében. A Belmondo egy húsvétra időzített libidókabaréval jött, a The Bras pedig elmondhatja magáról, van egy hivatalos videójuk. A magyar hip-hopot most Funktasztikus mellett DJ Zefil is képviseli, aki egyenesen az Egyesült Királyságból hozta aktuális közreműködőjét. Végezetül jön egy kis celebfaktor, az exvillalakó Béci (Young G) jelentkezik új videós anyaggal, amelyben úgy bulizik egy csomó magyar fiatal, mintha Amerikában lenne.

Superbutt – Best Plays

Itt, a Lángoló Gitárokon látható először a Superbutt legújabb videója, amit a tavaly megjelent Music For Animals lemezen található Best Playsre készített a metálzenekar. A Kerékgyártó Yvonne rendezte klip cselekményének középpontjában egy kissé elveszettnek tűnő lány áll, akinek sorsa felett mintha maga a zenekar döntene, hol tarot kártyákkal, hol egy medállal, miközben láthatunk felvillanásokat egy Superbutt-koncertről is. A történet nagyjából kivehető, le is köti az embert, ellenben simán elviseltem volna kicsit többet a testre írt szöveg motívumból. És természetesen nem azért, hogy az egyébként igen dekoratív piercinges lányt még tovább bámulhassam, hanem mert akkor még ennél is emlékezetesebb lenne a videó.

Amber Smith – Faster Than The Speed Of Light

Az Amber Smith legutóbb lemezéről mi is elmélkedtünk egy sort annak idején, most pedig itt az ideje, hogy szemügyre vegyük az album negyedik dalához készített klipet, amit Hodosy Enikő rendezett, aki viszont nem egyenlő a dalban vendégszereplő Hodosi Enikővel. A kifejezetten profira sikerült videóban ügyesen játszanak a fényekkel, a számban fellelhető űrmotívumhoz pedig nagyon jól illenek a néhol feltűnő csillagszerű effektek, a Hold különböző formái vagy akár a Szaturnusz gyűrűje a háttérre vetítve.

Belmondo – Libidó

A Belmondo leforgatta az első hivatalos videoklipjét, amelyben már az új tagokkal zenélnek együtt Czutor Zoltánék. Van benne jó sok kétértelmű szexuális utalás, libidónak álcázott vízipisztoly és egy kis teleshopos marhulás az elején. Alapvetően egy jó kedélyű anyagról van szó, csak hát azok a bizonyos utalások annyira egyértelműek, hogy már ivarérés előtt érthetőek bárkinek. Viszont az mindenképp elismerésre méltó, ha egy dalban minden rímet ugyanarra az egy szóra építenek fel. Vagy nem.

The Bras – Papírforma

A The Bras zenekart akár a magyar Parov Stelarként is emlegethetnénk és valljuk be, viszonylag nagy a hasonlóság a kettő között. A Papírformában majdnem három és fél percig igazán nagyon semmi említésre méltó nem történik. Egy alapvetően pörgős, bulizós számnál kifejezetten zavaró kávézóban beszélgető embereket nézni vagy a BEAC pályán labdázgató kosarasokat. Ha jól sejtem valamiféle megcsalós/csajozós/párkapcsolatos dolog lehet a háttérben, de ez nem igazán jön át és ha őszinte akarok lenni, egy idő után nem is érdekel. Ellenben a videó végi házibuli már pont egy ideillő jelenet. Sokkal több kellett volna ebből úgy, hogy magát a zenekart is látjuk, hiszen a Parov Stelarnak is az a varázsa, hogy az electrohouse-os alap mellé egy rakás élőzenész nyomja a talpalávalót. Mindenesetre az látszik, hogy talán még low budgetnek sem nevezhető keretből készült anyagról van itt szó, csak hát ez nem kifogás majdnem négy percnyi tömény unalomra.

DJ Zefil – Illest Riddim feat. Deadly Hunta

DJ Zefil per pillanat az egyik legaktívabb hazai hip-hop producer, aki decemberben az amerikai Afu-Rával – illetve Funktasztikussal - készített közös videót, majd februárban a hazai reggae egyik jól ismert figurájával MC Kemonnal hozott össze egy abszolút jó hangulatú szerzeményt. Ismét eltelt két hónap és Zefil sem tétlenkedett, most Nagy-Britanniából repített ide egy vendégelőadót. Ő Deadly Hunta, aki többet között ebből az ősrégi jungle/dnb himnuszból is ismerős lehet. Videó szinten Zefil most sem bonyolította túl a dolgokat, többet látni Deadly Hunta aranyfogait, mint mondjuk egy méretes jointot. Egyedül az zavar egy kicsit, hogy mintha a koncertfelvétel itt is ugyanazon a helyszínen készült volna, mint MC Kemon esetében, csak a grenadai zászlót itt egy sörreklám váltotta fel. A klip attól még abszolút élvezhető, nem is nagyon kell több egy alkalmi együttműködéshez.

Funktasztikus – Rap alkímia

Ha már magyar hip-hop, akkor Funktasztikus szinte megkerülhetetlen. A géppuskaszájú rapper sorra gyártja a zenéit és hozzá a mindig hangulatos, de láthatóan alacsony költségvetésű videóit (tessék róla példát venni). Amellett, hogy legalább olyan fordulatszámon pörög a nyelve, mint a fenti Deadly Huntának – ha nem jobban – még szövegileg is mindig sikerül fején találnia a szöget. A mostani esetben hol egy kémia laborban dumál, hol egy Jigsaw-maszkos csávó füstölög magában. Nem egy nagy találmány, de a vágás van olyan jó, hogy ez igazán ne is érdekeljen minket. Az olyan sorokért, mint a: „Gyilkos a lírika, társadalom kritika / Több az Erdős Péter mint a Neoton Família” pedig már külön megérte végignézni.

Young G – Játssz velem

Most következik az a rész, ahol igazából nyugodtan el lehet klikkelni máshova, tényleg csak saját felelősségre érdemes maradni. Jancsi Young G (ejtsd: jangdzsí) nem más, mint VV Béci valamelyik Való Világból. Lehet, hogy Young G nem igazán erős szövegírásban, lehet hogy zeneileg se üti meg bármelyik laptop DJ színvonalát, viszont van egy csomó pénze (vagy szántak rá annyi pénzt), amiből mondjuk Funktasztikus hat évre előre legyárthatná a videóit. A történet szerint Young G megérkezik egy házba, ahol leül egy székre, majd felbont egy doboz italt. Nem tudni mit raktak Béci üdítőjébe, de egyszer csak egy amerikai házibuliban találja magát, ahol az emberek műanyagpohárból isznak, sörbongoznak, sztiptíz pókereznek és a pizzás fiú is New Yorkból hozza a kaját Ray Ben Wayfarerben. Aztán persze a lúzer kifutófiút a csajok berántják a buliba, leitatják, majd kiderül róla, hogy szinte profi táncos, persze. A dal végéig sajnos nem tudni, hogy Bécit végül tényleg bedzsinázta-e valaki, vagy mégis mi volt abban az üdítőben, hogy ekkora parti kerekedett körülötte, az mindenesetre el kell ismerni, hogy videotechnikailag helyén van a dolog még akkor is, ha az összes korábbi klip együttvéve nem kerülhetett annyiba, mint ez. Ez viszont nem menti fel a készítőket a „hatodrangú amerikai kópia” címke alól.


klip belmondo funktasztikus klipmegosztás young g the bras dj zefil superbutt amber smith



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása