2012.05.14. 08:00 – Lángoló Gitárok

Shape Shifter - Itt van Santana új lemeze (exkluzív premier)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Shape Shifter címmel ma jelenik meg Santana legújabb nagylemeze. A gitáros 36. albumán 13 dal kapott helyet: a ’90-es évek végétől egészen a napjainkig készült, többnyire instrumentális számokat sorakoztat fel, amik között van két magyar vonatkozású szerzemény is. Az egyik a Mr. Szabo című szám, a másik pedig a Macumba In Budapest. Előbbi címe az 1982-ben elhunyt legendás magyar gitárosra, Szabó Gáborra utal, aki iránt Santana már több ízben kifejezte tiszteletét, évtizedekkel ezelőtt fel is dolgozta a jazzgitáros Gypsy Queen című számát. A két záró dalt Santana fiával, Salvadorral jegyzi, aki mindkét számban zongorán játszik. Ezek közül az Ah, Sweet Dancer különlegessége, hogy Santana először Németországban hallotta egy taxiban, majd egy helyi lemezboltban lejegyezte, és azóta is rendszeresen játssza turnéin. A Santana Band énekesei, Andy Vargas és Tony Lindsay amúgy csak egyetlen dalban lesznek hallhatóak. A Shape Shiftert itt lehet beszerezni, a hajtás után pedig az egészet meg lehet hallgatni.

Santana - Shape Shifter (Klikk a linkre a lejátszó indításához!)

Santana az amerikai földrészen élő őslakos indiánoknak ajánlotta az albumot, és méltányolja Ausztrália 2008-as bocsánatkérését az aborigináloktól (ausztrál őslakosoktól), valamint azt, hogy Barack Obama aláírta a 2009-es Native American Apology Resolutiont, mellyel végül az indiánok is amerikai nemzetiségűek lettek. Santana a következőt nyilatkozta: „Minden országot arra bátorítok, (aki eddig még nem tette meg), hogy földjük legelső lakosait is tekintsék nemzetiséginek, és tegyük ezt közös globális célunkká!”

Amióta Santana a San Francisco öböl zenei világában feltűnt a ’60-as években, a csapat több mint 100 millió albumot adott el, és több mint 100 millió rajongónak játszottak koncerteken világszerte, valamint a Rock and Roll Hall of Fame tagjának választották őket. A Santana 10 Grammy-díjat nyert, köztük rekordmennyiségű, 9-et egyetlen projekttel: az 1999-es Supernatural című koronggal. Azzal, hogy 2010-ben megjelent a Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time című lemez, a Santana csatlakozott a Rolling Stones együtteshez, így ez az egyik banda a mindösszesen 2-ből, akik a Billboard történetében a ’60-as évektől kezdve minden évtizedben készítettek legalább egy Top 10-es albumot. A többi elismerés mellett Carlos Santana a Rolling Stone magazin minden idők legjobb gitárosainak 100-as listáján a 15. helyet szerezte meg.


pop rock hír santana



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása