2012.05.22. 12:00 – Lángoló Gitárok

Akik móresre tanították a halált

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

SzónuszFritz.jpgEzzel a címmel forgatott dokumentumfilmet a Vágtázó Halottkémekről, illetve Vágtázó Életerőről Nagy Júlia. A zártkörű díszbemutatóra május 24-én kerül sor az Urániában, majd a Vágtázó Életerő május 25-én és 26-án duplakoncertet ad az A38-on, ahol mindkét fellépés előtt látható lesz a film. Ennek kapcsán beszélgettünk két legendás halottkémmel, Németh László Fritz gitárossal és Soós Lajos Szónusz hegedűs-basszusgitárossal, ahol még a készülő új lemez is szóba került. Előtte viszont jöjjön a dokumentumfilm trailere.

Mi volt az első reakciótok, amikor felvetődött, hogy film készülne a VHK-ról, ráadásul olyan szereplőkkel, mint Hoppál Mihály etnológus, vagy Jello Biafra (ex-Dead Kennedys, Guantanamo School of Medicine)?
Németh László Fritz: Én először szkeptikus voltam, mert nem vagyok egy múltba révedő típus, és pont akkor merült fel először ez az ötlet, amikor 2009 áprilisában újra színpadra álltunk a Petőfi Csarnokban Vágtázó Életerő néven. Azóta eltelt három év, sokat forgattunk a stábbal és megváltozott a véleményem. Sőt, megszerettem a stábot, mondjuk ki. Ráadásul a filmesek között gyerekkori barátaim gyerekei is dolgoztak, úgyhogy közel került a szívemhez ez a dolog.
Soós Lajos Szónusz: Somló Pali anyukája például tanítványom volt az általános iskolában.

Nem volt meglepő, hogy egy ilyen fiatal filmes választott titeket témájául, mint Nagy Júlia?
NLF: Én különösen örültem, hogy olyasvalaki rendezi a filmet, akinek ez az első nagyfilmje, ráadásul egy dokumentumfilmről beszélünk, ami különösen nagy dolog. Természetesen ehhez kell egy jó téma is, de mi pont az vagyunk, hiszen a foglalt házaktól kezdve a luxusszállodákig, és a késdobálóktól a nagyfesztiválos backstage-ig mindenhol jártunk már.
SLSz: Nekem sokáig fel se tűnt, hogy film készül rólunk. Láttam, hogy időnként kamerás fiatalok mászkálnak körülöttünk egy nagyon helyes lány vezetésével, de annyi ilyen volt már, hogy a kezdetekkor ennek nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget. Akkor kezdtem komolyabbra venni a figurát, amikor kezdetét vették az első személyes riportok. Itt már láttam, hogy egy fontos kordokumentum készül a VHK és a Vágtázó Életerő történetéről, amely megörökíti a lényegünket. Grandpierre Atilla életútja még több figyelmet érdemel. Ő bármibe is kezd, legyen szó csillagászatról, zenéről vagy gördeszkázásról, az eredmény értékálló lesz.

SzónuszHegedű.jpg

Láttátok már a 65 perces filmet?
SLSz: Még csak egy nyersanyagot, de már az is egy döbbenet, Juli elképesztő mélyre ásott.
NLF: Én nagyon várom már, hogy láthassam az Urániában a végeredményt. Magam miatt is – mégiscsak az életemről van szó – és az emberek reakciói miatt is. Biztos, hogy megosztó lesz, de éppen ezért jó.

Valószínűleg a film is egy olyan dolog, mint a fordítás: sosincs „készen”, mindig lehetne még javítgatni rajta, viszont vannak határidők.
NLF: Egy lemez sincs soha „készen”, ott is mindig akadnak olyan részek, amelyeket későbbi füllel már másképp csináltál volna.

Hamarosan várható az új lemezetek is, hiszen a felvételek már megtörténtek Törökbálinton, ahova egy hétre mind kiköltöztetek. Ez egy bevált módszer?
SLSz: Az első lemezünket, A Halál móresre tanítását is így készítettük, csak akkor Eindhovenbe költöztünk ki több mint egy hétre.
NLF: Az albumaink java így készült, hiszen A semmi kapuin dörömbölve című albumot is Eindhovenben rögzítettük, akkor is együtt laktunk, A Világösztön kiugrasztását turnén vettük fel, tehát akkor se volt menekvés egymástól, Az Éden visszahódítása 1-et Dunakeszin vettük fel a HSB-stúdióban, ahol két hétre összebútoroztunk, Az Éden visszahódítása 2-t pedig az Erzsébetligeti Színházban játszottuk fel szintén bentlakásos módszerrel. Kivételnek az Óriás tér, a Naptánc és a Forgószél című nagylemezek számítanak, mert azok össze lettek ollózva, egy kis koncert itt, egy kis stúdiózás ott.

Ezt úgy kell akkor elképzelni, mint egy végtelenített, egyhetes koncertet?
SLSz: Folyamatosan stand by-on vagyunk, készenlétben, még alvás közben is a zenén jár az agyunk. Ez egy jóleső idegfeszültséget okoz, ami kihozza belőlünk a maximumot.
NLF: Természetesen egy légtérben vagyunk, mi ezt máshogy el se tudnánk képzelni.

Ki hozta a témákat?
NLF: Az improvizálgatós próbáinkat, koncertjeinket mindig rögzítjük, Atilla pedig visszahallgatja, értékeli őket, és kiemeli belőlük a használható részeket. A Szerelembe zuhanás című számunkat például kilencven százalékban megtartottuk úgy, ahogy elsőre felvettük próbán, csak még egy kicsit díszítgettük.
SLSz: Atilla a karmester, ő ragadja meg a számok születését, aztán mindig csavar még rajtuk egyet. Mátrixban látja az egészet, az ő feje már akkor laptopként működött, amikor még csak a Dallasban volt laptop. Ez lesz egyébként a legjobban szóló lemezünk, mert a technikai adottságok most tudják a legjobban valóra váltani az elképzeléseinket.
NLF: Minden idők legjobban szóló Vágtázó lemeze lesz. Most voltunk a legfelkészültebbek, a rendelkezésre álló digitális technika és a szakemberek is a legjobbak voltak. Olyan dolgokat lehet majd kihallani, mint még soha. Hat-hét új számunk van 99 százalékos állapotban, de mivel a mi zenénk mindig és folyamatosan változik, ez tulajdonképpen csak egy pillanatkép arról, ahol éppen azon a héten tartottunk, amikor stúdióba vonultunk.

fritz8.jpg
Fotó: Turbéky Rita

Mi lesz az album címe?
SLSz: Veled haraptat csillagot. Felmerült még a Rád ugrok cím is, de az előbbi valahogy véhákásabb.

Molnár Lujó gitáros szerint a Vágtázó Életerő egyik fő feladata az új generáció meghódítása.
SLSz: Az új generáció már érintve van, elég csak az A38 hajón előttünk fellépő zenekarokat nézni. A Grand Mexican Warlock és a győri Pozvakowski is fiatal, ígéretes banda. A VHK tábora pedig mindig fiatalodik, hiszen már több generáció ível át.
NLF: A hajón háttérvetítés is lesz. Mandula Éva megfogalmazásában felér egy kisebb fajta rituális színházzal.

Egymás után két este is felléptek az A38on. Ugyanarra a programra számítsunk, vagy változtattok rajta?
SLSz:Teljesen más, bár lesznek konfigurációs átfedési pontok. Például mindkét estén levetítjük Nagy Juli filmjét, és mindkét koncertünket azzal kezdjük, hogy megemlékezünk néhai üstdobosunkról, Boliról. Ezeket leszámítva két teljesen új élményre számítson mindenki.
NLF: Ráadásul rögzítjük a koncertet, hátha meglepjük magunkat valamivel, és akkor még az is felkerülhet az új lemezre.

Lesz valaki az üstdobok mögött?
SLSz: Lesz.


interjú punk vhk vágtázó életerő



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása