2012.10.05. 14:44 – Dankó Gábor

Love Me Do - Ötvenéves a Beatles első kislemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

beatles_lovemedoTollie 9008 Slv.jpg1962. október 5-én jelent meg a Beatles első két saját szerzeménye, a Love Me Do és a P.S. I Love You. A kislemez akkor csak a 17. helyig jutott az angol slágerlistán, és mikor 1982-ben újra kiadták, akkor is csak a negyedik lett. 1964-ben viszont tarolt az amerikai listákon. Nem ez a Beatles legjobb, leghíresebb dala, de ezzel kezdődött minden, ez volt a liverpooli kvartett első lépése.

A dal nagyobb részét Paul McCartney szerezte még 16 éves korában, majd John Lennon segített neki később befejezni. Az első verziót még az eredeti dobossal, Pete Besttel vették fel 1962. június 6-án, viszont a szeptember 4-es verzióban már Ringo Starr dobol, mivel a zenekart zeneileg felkaroló George Martin producer időközben kirúgatta Bestet. Martin viszont Starr munkájával sem volt megelégedve, ezért végül Andy White dobolta fel a dalt szeptember 11-én, aki a b-oldalas P.S. I Love You-n is játszik. Starr ennek ellenére szerepel a felvételeken: csörgődobbal és rumbatökkel. A kislemez ezek után mégis Starr dobolásával jelent meg október 5-én, viszont a zenekar 1963-ban kiadott, Please Please Me című első nagylemezén a White-verzió szerepel, ahogy a kislemez későbbi újrakiadásain is. A Pete Best-es felvételre egészen 1995-ig várni kellett, akkor jelent meg ugyanis a ritkaságokkal teli Anthology 1 válogatás.

George Martin egyébként nem ezt a dalt akarta kiadni a Beatles első kislemezeként. Ő a How Do You Do It? című szerzeményt sokkal alkalmasabbnak tartotta a befutásra. A számot Mitch Murray szerezte, és eredetileg Adam Faith-szel akarták elénekeltetni, de Martin inkább a Beatlsnek adta. A producer biztosra akart menni McCartneyékkal, de a zenészek meggyőzték, hogy elég erős a saját szerzemény Love Me Do is. Martin egyébként még egyszer, második kislemezként is bedobta a How Do You Do It? ötletét, de ebből sem lett semmi, végül a Gerry & the Pacemakers vitte egészen a slágerlista tetejéig 1963-ban, amit aztán a Beatles harmadik kislemeze, a From Me to You taszított le a trónról. Viszont a viták ellenére a Beatles is rögzítette a How Do You Do It?-et, de ezt csak 1995-ben adták ki az Anthology 1 válogatáson.

És hogy hogyan lett siker a dal? Hogyan tudott egy ismeretlen zenekar eljutni a slágerlista 17. helyéig? Állítólag úgy, hogy Brian Epstein a megjelenéskor több ezer darabot felvásárolt a kislemezből, majd azt szép lassan kiszórta a liverpooli lemezboltjában. A történetet eddig senki nem erősítette meg, de ez lényegtelen, a Beatles e nélkül, vagy ezzel együtt is a könnyűzene egyik (ha nem a) legfontosabb zenekara lett.

Az Index képösszeállítása a jubileumot ünneplő zenekarról:


pop the beatles love me do



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása