2012.10.22. 14:00 – Sajó Dávid

Minket látva az emberek kicsit elfelejthetik, hogy milyen rendszerben élnek - Keane-interjú Richard Hughes dobossal

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Október 30-án Budapesten, a Pecsában koncertezik a Keane, akik idén jelentették meg a Strangeland című, negyedik nagylemezüket. A magyarországi fellépésük előtt Richard Hughes dobossal beszélgettünk, aki mesélt nekünk a Disconnected klipjének forgatásáról, a Vaccines hatásáról az együttes zenéjére illetve arról, hogy milyen volt először együtt stúdiózni az új zenekartaggal, Jesse Quinnel.

Pont most néztem meg a Disconnected című számotokhoz készült videót, és azon gondolkoztam, hogy vajon mennyire tervezitek ezt a szellemkastélyos tematikát színpadra vinni.
Olyannyira, hogy holnap ilyen díszlettel lépünk fel Skóciában. Az említett videó szerintem az eddigi legjobb klipünk, és megnézzük, hogy ez a szellemkastélyos téma mennyire néz majd ki jól a színpadon.

Egyébként mennyire volt ijesztő a forgatási helyszín?
Annyira nem volt, viszont lenyűgözött minket az épület, ahol forgattunk. Hatalmas rajongói vagyunk a 2007-es Árvaház című filmnek, amit Sergio Sánchez rendezett, ezért is kértük meg őt, hogy dolgozzon velünk és találjon nekünk egy ehhez hasonló helyszínt. Nem is találhatott volna ennél megfelelőbbet, ugyanis egy ideig elmegyógyintézetként is használták, ami egy tökéletes helyszín egy horrorfilmes kliphez. Elképesztő volt azon a helyen forgatni és most így belegondolva kicsit tényleg ijesztő is volt az ott eltöltött pár nap.

Ha jól tudom nagy hatással volt a legutóbbi lemezetekre a Vaccines első albuma.
Nem is a lemez volt ránk nagy hatással, hanem a hangzása. Ugyanazzal a szakemberrel dolgoztunk mi is, aki a Vaccines-lemezen, és mi is szerettünk volna egy ennyire erőteljes, igazi rock hangzást.

Mennyire tetszett az új Vaccines-album?
Totál őszinte leszek veled: még nem volt időm meghallgatni. De már rajta van a listámon, és ahogy az időm engedi meghallgatom.

Ezek szerint nagyon elfoglalt vagy mostanság.
Eléggé, három nap múlva például egy ázsiai turnéra megyünk, aminek Tajvan lesz az első állomása.

keane.jpg

Civilben emberjogi aktivista is vagy. Egy ilyen ázsiai turné során mennyire fontos neked, hogy olyan országokban lépjetek fel, ahol esetleg felszólalhattok az ügyben?
Ez egy sokkal összetettebb kérdés. A rendszeres turnézásnak köszönhetően olyan tapasztalatokat szerzünk a témában, amivel bölcsebbé válunk és nagyobb rálátást kapunk a világ helyzetére. Például egy kínai koncert óriási dolog számunkra, mert minket látva az emberik egy kicsit elfelejthetik azt, hogy milyen rendszerben élnek.

Földrajzból szerezted a diplomád. Mi volt az a hely ahová tanulmányaid során mindenképpen el szerettél volna jutni, és ez a Keane-nek köszönhetően végül sikerült is?
Ez egy nagyon jó kérdés! Imádok Dél-Amerikában koncertezni, mindig is szerettem volna elutazni például Rióba. Életem egyik legnagyobb élménye volt először Brazíliában fellépni. Imádom, hogy ott mindig süt a nap és az emberek alapvetően jókedvűek.

Vagyis a tökéletes ellentéte Nagy-Britanniának.
Pontosan! (nevet)

Visszakanyarodva a legutóbbi lemezetekhez, mi a legnagyobb különbség a mostani és a korábbi albumaitok között?
Inkább a hasonlóságokat emelném ki. A Strangeland is egy nagyon személyes hangvételű lemez, ahol igyekeztünk a dalokban megtalálni valamiféle szimmetriát a tökéletes hangzás és az érzéseink között.

Ez az első album, amit a zenekar új tagjával, Jesse Quinnel vetettek fel. Milyen volt vele dolgozni?
Most már öt éve zenélünk együtt, szóval szinte természetesnek tűnt Jesse-vel stúdiózni. Teljes értékű tagja már az együttesnek, ezért minden flottul ment vele. Jesse remek érzékkel találja ki a dalok vázát, amin utána már mindenki sokkal könnyebben tud dolgozni. Ráadásul ő egy remek srác, akivel öröm együtt zenélni, szóval kifejezetten jó hatással volt ránk a jelenléte.

Nemsokára felléptek Budapesten. Ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon jársz?
A feleségemmel pár évvel ezelőtt eltöltöttünk egy hétvégét a városban, és egyszerűen imádtuk. Budapest gyönyörű, sőt, már-már röhejesen gyönyörű. Emiatt is nagyon örülök, hogy Magyarországon is fellépünk a Keane-nel, mert végre megint lesz időm egy kicsit turistáskodni. Beszélgettünk a stábbal Budapestről, és mindenki rendkívül pozitív véleménnyel van az ottani fesztiválokról, szóval remélem egy igazán tökös bulit adunk majd.

 


rock keane britpop richard hughes



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása