2012.11.05. 16:35 – Kollár Dániel

Nincs önös hatásvadászat – A The Man With The Iron Fists film lemezének kritikája

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Various Artists – The Man With The Iron Fists OST
(Soul Temple)

A Wu-Tang Clan atyja, RZA régóta igyekszik betörni Hollywoodba és úgy néz ki, apró lépésekben sikerült is neki. Szerepelt már Jim Jarmusch Kávé és Cigarettájában, összeállította a Kill Bill soundtrackjét, tavaly pedig eljátszotta a Californication negyedik évadjának bekattant, vicces nevű hip-hop mogulját, Samurai Apocalypse-t. Amint végignézzük ezt a sort látszik, hogy ott keringett a levegőben a saját nagyjátékfilm lehetősége is egy ideje, amire emberünk persze le is csapott amint lehetett. A The Man With The Iron Fists lett a nagy lehetőséget, verekedős mozi és olyan színészeket tud a stáblistán, mint Russel Crowe vagy Lucy Liu. Nem lenne persze teljes a projekt, ha az amerikai hip-hop egyik fejese nem kerekített volna jelentős soundtracket is képkockái mellé, behívva rá jó néhány zenész cimboráját.

A hip-hop kötődésű filmzenék esetében létezik egy általános dilemma a producereknél. Készüljön-e egy rapzenétől kicsit elvonatkoztatott, inkább instrumentális sorozat, ami a történet aktuális hangulatait hivatott aláfesteni, és mint ilyen, önállóan kevésbé áll meg a lábán; vagy létrehozzanak-e egy, a filmtől szinte független válogatás-szerű albumot vonzó nevekkel, ami önálló életre kelhet és lehet sikeres a hip-hop közegben, magához a mozihoz viszont inkább csak a közös marketingnél van kapcsolata. A tapasztalatok alapján az utóbbi utat szokták választani a készítők az értelemszerű publicitási és anyagi motivációk miatt, így nem egy olyan filmzene albumhoz volt már szerencsénk ebben a műfajban, ahol a lemezen lévő dalok egy részénél eszünkbe sem jutott volna az adott film, ha az nem köszönt volna vissza a tracklist legelejéről. Vonzó nevekben RZA sem teljesít alul a The Man With The Iron Fists OST-nél, az viszont az első átpörgetésnél is rögtön lejön, hogy a zenei világ meghatározott vonalon halad és néhány higgadt, érzelem dús szám mellett elég komor és feszült.

Az alaphangot maga az író-rendező-zeneszerző-in one adja meg a blues rock banda Black Keys-zel közös Baddest Man Alive-ban, amit sorra követnek a történeteket verselő, ismert mc-k a Black Outban (Ghostface Killah, M.O.P., Pharoahe Monch), a Rivers Of Bloodban (Kool G Rap, Wu-Tang Clan), a Built For Thisben (Method Man), vagy a Tick Tockban (Raekwon, Joel Ortizz). Az alapok mindegyikénél tetten érhető egyfajta harcias, távol-keleti behatás, néha úgy érezhetjük magunkat, mintha egy jakuza leszámolás előtti percekben lennénk. Ugyanakkor Hollywoodban vagyunk és tudhatjuk, hogy az ideges légkör idővel érzelmesbe fog átcsapni, mely számok sorát Kanye West nyitja a patyolat tiszta, pályája elejét idéző White Dress-szel. Nem ez az egyetlen múltba révedő dal ebben a blokkban, közvetlenül követi például az I Forgot To Be Your Lover című, gyönyörű William Bell-remake Tre Williamstől és a The Revelationstől. Az Idle Warship (Talib Kweli és Res duója) laza szexiséget és kíváncsiságot hoznak a lemezre a Get Your Way – Sex As A Weaponnal, Corinne Bailey Rea pedig egy számnyi szerelmes soult a Chainsben. A soundtrack üdítő színfoltja Frances Yip hongkongi énekesnő, akinek egy tízéves dalát túrta elő RZA.

Az a RZA, akit dicséret illet amiatt, hogy megannyi különböző karakterű közreműködőjét össze tudta hangolni egy nagyközönség számára is fogyasztható koncepcióalbumra, márpedig közös metszetet találni a sírásközeli hangú angol Corinne Bailey Rea és a New York-i hangos hip-hop leghangosabbjának számító M.O.P. srácok között, na az valami. A The Man With The Iron Fists OST erős anyag, aminek palettáján mindenki megtalálhatja a kedvencét, az eklektika viszont nem csap át önös hatásvadászatba és filmzene marad a filmzene.

A teljes lemez meghallgatható itt:

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (3/5)

lemezkritika filmzene pop hiphop blues rza ezt hallgasd



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása