2013.02.22. 12:54 – Dudich Ákos

A zenekar a legfontosabb - The Corny-interjú és -premier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

the_corny_onamission_ep_cover_1.jpgA Corny egy viszonylag friss zenekar, még csak két és fél éves, most azonban elérkezett az ideje, hogy megjelenjen az első hivatalos EP-jük, az On a Mission, melynek itt és most van a premierje. A zenekar ideológiájáról, a szokatlan összetételű EP-ről és elhivatottságról beszélgettünk a zenekar vezetőjével, Tolnai Csabával. A zenekar következő koncertje február 23-án szombaton lesz a Kuplungban.

Az indie-hullámnak megfelelően a The Cornies név dukált volna nektek. Vagy nem akarjátok, hogy egy kalap alá vegyenek benneteket a többi magyar indie-zenekarral?
A "corny" az elcsépelt szónak az angol megfelelője. Ez már önmagában is elég ironikus és jelentése is jelzi, hogy nem szeretnénk, ha egy kalap alá vennének minket más zenekarokkal, főleg úgy, hogy szerintünk egyik stílust sem lehet konkrétan ráhúzni a zenénkre, annak ellenére, hogy indie zenekarnak valljuk magunkat.

Elég határozott elképzelésről tanúskodik, hogy mindenképpen női énekest akartatok, sokáig kerestétek a megfelelő billentyűst és időközben a dobost is lecseréltétek. Milyen elvek, elképzelések mentén haladtok?
Az elvünk az, hogy a zenekar a legfontosabb és ez az életünk. Nagyon sok időt szakítunk próbákra, baráti beszélgetésekre, számírásra, jammelésre. Az elképzelésünk és az elvárásunk egy olyan szintis, illetve dobos volt, akinek van elég ideje és energiája ezekhez a dolgokhoz, tud ténylegesen a csapat része lenni, beleszeretni a zenénkbe és hozzáadni azt a pluszt, ami nekünk addig hiányzott. Hosszú keresgélés után szerencsére minden szempontból megfelelő embereket sikerült találnunk.

Mik a zenei gyökereitek? Miket hallgattok otthon egyedül?
Mindegyikünk hallgat indie-jellegű zenét. Van, aki az alternatívabb, lágyabb típust szereti, van, aki az elektronikusabbat. Emellett mindenkinek megvan a saját zenei ízlése, a hardcore-tól kezdve, a dzsesszen és a trance-en keresztül a minimal technóig. Pontosan ez a sokak számára meghökkentően széles zenei ízlésvilág az, ami szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön a „corny” hangzás, emiatt egy kicsit nehezebb dolgunk is van, viszont ettől lesz számunkra különleges az egész. A vezérvonal természetesen az „indie”.

Hogyan találtatok rá a saját hangotokra?
A sok próbának, jammelésnek köszönhetően zeneileg összekovácsolódtunk, igaz az elején az énekesnőnknek nem nagyon sikerült rátalálnia a hangjára. Neki nehezebb dolga volt, hiszen hiába hallgatott hasonló stílusú zenéket, mégis az operettek és a musicalek világában nőtt fel, úgyhogy beletelt egy-két hónapba, míg megtalálta azt a hangzást/hangot, ami szerintünk is tökéletesen illik az általunk elképzelt zenéhez. A mi műfajunk az iPunk, azaz „indie-punk”. Első hallásra kicsit paradoxnak hangzik, hiszen ezt a meghatározást ilyen formában előttünk még nem hallottuk, viszont a zenénk pörgősége, vadsága  valamint a jellegzetes indie-s groove-ok és az elektronikus hatások szerintünk tökéletesen egymásba tudnak olvadni. Ez az „ipunk”.

A The Corny zenéje, az általa létrehozott hangulat érezhetően közvetít egyfajta életfelfogást. Össze tudnád foglalni ezt a „Corny-ideológiát”?
Nem szoktuk túlszenvedni a dolgokat, mégis szeretjük az esetleges problémáink gyökerét megtalálni, ez a köztünk lévő barátság miatt is van. Ugyanúgy, ahogy lelkesítjük egymást, ugyanúgy el tudjuk venni a másik életkedvét is – az utóbbit természetesen nem szándékosan. Amikor a zenéinket írjuk, általában azonos hangulatban és érzelmi állapotban vagyunk. Ezt közvetíti mind a zene, mind a szöveg, amik megélt dolgok alapján íródtak. Nagyjából így tudnánk megfogalmazni a „Corny-ideológiát”.

Ma jelenik meg az első EP-tek, ráadásul a jövőt tekintve igen érdekes összetételben, hiszen a tervek szerint az első két szám az első, a másik két dal pedig a második nagylemezeteken kap majd helyet. Mi a pontos koncepció e mögött?
Ez egy kis ízelítő, hogy mi várható a későbbiek folyamán. Mivel koncerteken már játsszuk a második lemez anyagát és van egy pár szám, amit a közönség is eléggé szeret, meg ismer, ezért döntöttünk úgy, hogy az EP-re felkerül mindkét lemezünk anyagából 2-2 dal.

Ha ennyi kész anyagotok van, miért nem rukkoltatok ki egyből egy nagylemezzel?
Az első lemez dalain sokat változtattunk az utóbbi félévben, hangzásilag is, valamint mindegyik kicsit tempósabb is lett. Ezt leginkább a doboscsere eredményezte, viszont ez az idő kellett ahhoz, hogy a számok végre készen álljanak egy nagylemezre. A dalok letisztultak, miközben megtartották az akkori hangulatvilágukat és egyedi stílusukat is.

Mikorra tervezitek a nagylemezeket?
Április végére tervezzünk a felvételek befejezését, május elejére pedig a lemezbemutató koncertünket.

Mit kell tudnunk legelső klipetekről, melyet a Shiny Lips című számotokhoz forgattatok? 
A Shiny Lips a legelső számunk, ezért nyilvánvaló volt, hogy erre készítjük el a bemutatkozó klipünket. A sztorit nem bonyolítottuk túl, alacsony költségvetéssel valósítottuk meg az elképzelésünket.

Melyik számhoz készül a következő videó és mikor lesz látható? Van már valamilyen forgatókönyv hozzá?
A közeljövőben két számhoz is tervezünk klipet. Az egyik az „On a Mission”, a másik pedig a „Pa-pa-pow”. A forgatókönyvek már elkészültek, az egyik hamarosan látható is lesz.

Milyen szerepet tölt be a zenekar az életetekben most? Célotok hosszabb távon megélni a zenélésből, vagy megtartjátok hobbiszinten?
A zenekar jelenti számunkra a beteljesülést, tehát célunk, hogy minden tagnak ez legyen a fő elfoglaltsága.

A nyári fesztiválokon láthatóak lesztek? Mik a további terveitek?
Majdnem minden fesztiválra leadtuk a jelentkezésünket, most várjuk a visszajelzéseket. További terveink közé tartozik rádióba való bekerülés és már szervezés alatt állnak a vidéki koncertjeink is.


indie interjú the corny



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása