2013.03.24. 20:00 – Lángoló Gitárok

Fedélzetre! - Itt a Pluto új lemeze (exkluzív premier)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

pluto_coverback.jpgFedélzetre! címmel ma jelenik meg a Pluto zenekar ötödik nagylemeze, amit most a Lángoló Gitárok olvasói hallhatnak először, sőt, akár le is tölthetik az egészet ingyen. "Amikor ismét nehézzé válnak a körülmények, veszély van vagy menekülni kell, a kapitány elkiáltja magát, hogy: Fedélzetre! És mindenki tudja mi a dolga, megint kihajózunk. A mi rockanrollunk egy hősies élet álma, ezt képviseljük." - mondja Nemes András frontember -  "A Pluto összeszokott rockzenekará vált, dalainknak szerintem felismerhető saját íze, üzenete van. Függetlenül attól, mennyire érvényesülünk, örülök, hogy ezt csinálhatjuk." A zenekar számára az albumformátum még mindig érvényes, ezért kérik a rajongókat, hogy hallgassák végig a szövegcentrikus nagylemezt. "CD is lesz, ami lehet hogy lejárt lemez, de azért jó, ha van, meg lehet fogni, emlék a rajongóknak, dedikálható." - nyugtatja meg Nemes azokat, akik fizikai példányt is szeretnének a Fedélzetre! lemezből. Ráadásul az április 13-ai, gödrös lemezbemutatón az első 200 jegyvásárló a belépő mellé meg kapja a CD-t is.

A számokról és a felvételekről így nyilatkozott a frontember: "A harmincas éveink végében vagyunk, nemigen hatnak ránk a új zenei trendek, a dubstep, a lovacskázó stílus, sem a legújabb dán noise-bandák. Leragadtunk a nyolcvanas, kilencvenes évekbeli hangzásoknál, amelyek rajongói és önjelölt szakértői vagyunk. Puha Szabolcs studiójában, ahol ezt a lemezt kevertük, rendes keverőpult és rengeteg régi analóg effekt van, remek szórakozás volt ezeket használni. A lemez munkafolyamata és hangzása nem annyira számítógépen túlszerkesztett, agyoneffektezett dolog. Egy lendülettel lett feljátszva, rendes dobhangzás van, kevés szájharmonikán kívül azt hallani, amit a koncertjeinken: dobszerkó, két gitár, basszusgitár, ének. Hallatszik az élő játék, mint régen." Alább itt a lemez, még lejjebb tekerve pedig Nemes dalról dalra kommentálja az új anyagot.

Elszabadulás tér

Ez egy legalább hároméves dal, de eddig nem jelent meg lemezen. A leghatásosabb koncertszámunk, és nem mellesleg a kedvenc dalom, mondhatni ars poeticám. Úgyhogy tekertünk egyet a tempóján felfelé és most ezzel rúgjuk be az ajtót!

Veled nincsen baj

Ifjúság, bohóság, bulikeresés, pop-rock ballada. Arra törekedtünk hogy a hangzás tényleg meleg legyen, olyan odabújós, havazásról, hóviharról is van benne szó szó, éppen ezért. Remélem a lányok értékelik majd.

Vihetik a tetőt

Dudás Zsombi, a dobosunk óriási Rolling Stones-rajongó és ez szerintem hallatszik is. Volt két jó sorom, és némi görcsölés után rájöttem, hogy nem fogok tölteléksorokat melléjük rakni, hanem majd elismétlem ugyanazt jó sokszor. A Kiscsillag Fishing on Orfú cimú dala azt parodizálja, hogy elvileg így készülnek a slágerek. Remélem ez az lesz.

Tábornok úr

Nem voltam katona, ez csak egy pacifista indulat - ha van ilyen - úgy általában a tekintély ellen. Tanár, főnök, politikus vagy bármilyen főokos macsó, akivel lépten-nyomon találkozunk.

Özönvíz előtt

Ez a dal arról szól, hogy amikor könyveket olvasunk vagy filmeket nézünk, nagyon bele tudjuk magunkat élni a történetbe, mi vagyunk azok a vagány főhősök. A dal segít, hogy ebből az elképzelésből ne kelljen felébredni. Van benne egy vendég-rap-betét, Zaják Péter barátom (Zaják és Társa, Galapagos) mesél benne gyerekkori élményéről, amikor lenyíratták nullásgéppel. Az egy teljesen true story.

Mese a csillagokról

Ezt tekintjük első kislemeznek. Büszke vagyok, hogy ilyen lendületes és rockos lett, az ének is úgy lett zengetve. A szájharmonika, amin Szert Zsigmond játszott, a francia Noir Desir zenekart idézi, nagyon szeretem őket. A szám arra a nirvánás hatásra épül, amikor egy akkordmenet van, a verze visszafogott a refrén pedig torzított gitárokkal robban. Ezt sokan használják, de nálunk a dalszövegben a robbanós résznél fel is robban egy csillag, ott azt énekelem hogy "dájng!"

Itt lenn

Magam se tudom miről szól ez a szám és mit akarok vele. Ez egy jó ritmus.

Eltévedt egy ember

Az önelemzésből egy torz vigyor lesz a fürdőszobatükörben. Az egó rengeteg hülye kacskaringóra képes, tapasztalat, meg látom a barátomon is. De az őrület határának megítélése nem olyan egyértelmű. Mert aki nagyon messzire téved, az lehet, hogy egy új világba jut el. És olyan dolgokat tapasztal, amit a legtöbb ember, aki a valóságba menekült, soha.

A boldogság várótermében

"Miért érzed legtöbbször úgy, itt nem is olyan rossz, de azért ez csak a váróterem?" - Ez a dal már megjelent tavaly, de nem voltam vele elégedett, azt a régebbi verziót felejtsétek el. Újra hangszereltük, újravettük, újraénekeltem. Így már tetszik, nyersebb, korai Cure-t, R.E.M.-et idézi, viccesek a vokálok.

Szőkített nő

A bónusz track a Kispál-sláger feldolgozása. Ez is megjelent tavaly egy internetes Kispál-tribute albumon. Néha játssza a rádió, felraktuk ide is, hátha valaki ezt keresi. Hátha jobban fogy a lemez, mert van rajta egy Kispál.


premier pop rock exkluzív pluto



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása