2013.04.13. 13:07 – Sajó Dávid

A falióra életre kel - dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

thomasmark_215412_430549860362132_212036516_n.jpgRengeteg friss magyar megjelenés volt az utóbbi időben, például kihozta az első EP-jét a Thomas Mark nu disco formáció, a Realistic Crew korábbi tagjaiból verbuválódott Astryd, de bemutatkozik a Brussels illetve az itthon supergroupnak számító SALT III is. A Vagner két új dallal jelentkezik, Fine Cut Bodies, Dnte és one hand clap most remixeket készített, AMB viszont egy ingyenesen letölthető, elbűvölő hangulatú szerzeménnyel.

Thomas Mark - Jean Paul EP

Linczényi Márk (The Kolin) és TMX (Kollektívta) új electropo-nu disco projektjének elbűvölően retro klipje után itt a teljes, négyszámos EP is. A Jean Paul '80-as évek bűnügyi sorozatait idéző hangulata, a Laser játéktermi csipogása, az Astrology robotikus masírozása és a Dance női aerobikoktatók idomait megidéző motívumai olyan különleges atmoszférát teremtenek, hogy az embernek kedve lenne fejpántban és combközépig sem érő sportgatyában neki vágni az éjszakának, hogy aztán a másnapot egy Miami Vice-maratonnal töltse.

Astryd - 4 EP

A Realistic Crew romjaira épült Astryd kihozta az első, 4 című EP-jét, ami a megtévesztő név ellenére öt dalt és egy Eril Fjord-remixet is tartalmaz. Amíg egyes pillanataiban néhol a Realistic Crew triphopjára emlékeztet (Keep and Hold, Fake), addig vannak egészen különleges bass music-hatások (Cat), technosimogatás (Fine) illetve kvázi glitch-hop (Phonecall), ahol a wobble basszusnak a kelleténél kicsit nagyobb teret hagytak. Végére marad a Cat remixe, amelyet ha pisztolyt fognak a fejemhez se tudnék konkrét műfajba besorolni, az egész inkább hasonlít egy skandináv filmzenére, a lemezrecsegéssel, az elhaló vonósokkal és a végtelenségig csavart énekhangmintával.

AMB - Lemony Melon

Annak örömére, hogy a Facebook-oldala elérte a hétezer lájkot, AMB feltöltött egy mindenki számára ingyenesen hozzáférhető dalt. A Lemony Melon egy végtelenül pihentető, monotonitásba szenderülő downtempo-szerzemény, amelynek a fémszerű csilingelése olyan, mintha egy falióra megunná az eddig munkáját, és a helyéről lemászva életre kelne.

Rumpistol - Colors Breaking (Fine Cut Bodies Remix)

Fine Cut Bodies a koppenhágai Rumpistol remixkiadványán szerepel a Colors Breaking című dal dubátiratával. A szám olyan két és fél percig meseszerűen folydogál, majd egy huszárvágással átcsap olyan vartyogásba, hogy szomszéd legyen a talpán, aki nem hívja most rám a rendőröket.

Emufucka - Voodoo (Dnte Remix)

Dnte is remixszel jelentkezik, most éppen a trap műfajba kóstol bele. A Voodoo tele van mókás vokálpitchelésekkel, pár Casio-hanggal, de attól még, hogy trap, ne várjunk benne Harlem Shakes zsibongást, ez most pont nem az a fajta.

Dav - Minden pillanat (one hand clap Remix)

Még januárban mutattuk be Dav videoklipjét a Minden pillanat című dalhoz, most pedig itt egy friss glitch-hop remix belőle one hand claptől. Érdekes kombináció, bár én egy karakánabb bassline-t jobban el tudtam volna viselni és talán az énekre is ráfért volna kicsit több csűrés-csavarás.

Brussels - Apollo EP

A négyfős Brusselsről egyelőre keveset tudni a bemutatkozó EP-jükön kívül, amelyen keveredik az akusztikus hangzás a finom elektronikával és a kifejezetten popos énekkel. A kislemez nyitódala egy abszolút kellemes utazás a belga főváros felé az apró elektronikus hatással és néha már discós énekesi hajlításokkal, ami meglepően jól illik a dalhoz. A folytatás már kevésbé erős, egy nagyon lájtos poprock tingli-tangli, amin túl sokat nem segít az ének hirtelen előbukkanó, esetlen angol kiejtése. A záródal hasonló csapdába esik, bár azért egy fokkal mindenképpen jobb az előzőnél a maga poprockos bájával. Személy szerint hiányoltam az első dalban hallható minimális elektronikát, amelynek erősebb integrálása esetén feltétlenül adva van a fejlődés lehetősége.

Vagner - Valaki indul / Bor kóla kávé

A kaposvári Vagner magát beat rock formációként jellemzi, és a mostani kétszámos kislemeze alapján ez helyénvalónak tűnik, bár sokkal több hatás érezhető rajta. A Valaki indul például egy kifejezetten punkos szám, amin a magyar szöveg le sem tagadhatná a magyar alter hatását, viszont teljesen váratlanul belépő szájharmonika szinte elrabolja a reflektorfényt a szerzemény többi részétől. A Bor, kóla, kávé már ennyire nem erős, sajnos, kissé esetlen a dalszöveg és zeneileg sincs igazán csúcspont benne, pedig a Valaki indul alapján ez egy nagyon erős hanganyag lehetne, de még így is pozitív a végeredmény.

SALT III - SALT III EP

A különböző hazai együttesekből (Trousers, Amber Smith, The Poster Boy, Kollaps) formálódott SALT III kihozta az első és EGYETLEN kislemezét, amelynek korábban nálunk volt a premierje. Az EP legerősebb szerzeménye kétségtelenül a Little Green Soldier, amelyben az apatikusan éneklő Toof orrhangját sikerült egy nagyon dögös gitártémával megtámogatni. A Don't Leave Now már inkább egy generikus britpopdal, amiből sokadik hallgatás után is képtelenség találni egy igazán kiemelkedő momentumot. Az ezt követő Disabella Oasis-idézése ismét a lemez jobbik részéhez tartozik a bizarrság határát súroló énekkel, amitől rögtön egymásnak esnének a Gallagher-testvérek. A kislemezt az Only When It Hurts zárja, ami meg egy kicsit zajosabb Libertinesre hasonlít benne a nagyon dögös basszusjátékkal. Kétségtelenül meglátszik Ligeti György munkája a kislemez hangzásán, amiről viszont a nyitódalon kívül nehezen ragad meg majd bármi is hosszabb időre. Viszont a Little Green Soldier fülbemászó gitárjától és Toof hangjától, ha akarnék se tudnék szabadulni.


fine cut bodies amb brussels dnte dalmegosztás one hand clap astryd thomas mark vagner



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása