2013.05.03. 09:38 – Lángoló Gitárok

Elhunyt Jeff Hanneman, a Slayer alapítója

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Csütörtökön, egy dél-kaliforniai kórházban elhunyt Jeff Hanneman, a Slayer egyik alapító-gitárosa és dalszerzője. A 49 éves zenész májelégtelenségben halt meg. Hanneman 2011 óta kénytelen volt szüneteltetni a turnézást, ugyanis egy pókcsípés miatt húsevő baktérium támadta meg a szervezetét, amiből nagyon lassan épült föl. Hogy ennek a betegségnek köze van-e a halálához, egyelőre nem tudjuk. A Slayer azóta csak helyettesítő gitárost vett be a helyére, Magyarországon is így jártak kétszer, ahogy idén nyárra is így terveztek jönni. A csapat tagjai mindig azt nyilatkozták, hogy Hanneman helyét nem tölti be senki, amikor a gitáros elég erősnek érzi magát, mehet is vissza. Hanneman rengeteg ikonikus Slayer-szám szerzője, amik egyben a metál műfaj stílusteremtő szerzeményei közé is tartoznak. Az olyan dalokkal, mint az Angel Of Death, a Raining Blood vagy a War Ensemble, örökre beírta magát a könnyűzene történetébe. Hanneman játékára nagy hatással volt a punk műfaj, sőt írt ilyen stílusú dalokat is, amiket 1984-ben, a Sucidal Tendencies-es Rocky George-dzsal és Dave Lombardo Slayer-dobossal akart kiadni Pap Smear néven, de nem lett belőle semmi, ugyanis Rick Rubin producer szerint a projektezés tönkretette volna a Slayert. A két dal a klasszikus punkfeldolgozásokkal teli Undisputed Attitude című Slayer-albumra került fel később. Mivel a jelenleg is kisegítő Gary Holt már mondta azt, hogy szívesen lenne a Slayer állandó tagja, és erről Kerry King gitáros is pozitívan nyilatkozott, így valószínűleg az Exodus alapítója lesz Hanneman utódja. A Hegyalja fesztiválon mindenesetre így lépnek majd fel június 26-án. (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

A Slayer egyik legemblematikusabb dalát, az Angel Of Death-t egyedül Hanneman szerezte, a csapat pedig megkapta érte a náci szimpatizáns jelzőt, ugyanis a koncentrációs táborok orvosáról, Josef Mengeléről szól. A gitáros vonzódott a második világháborús, és úgy simán a háborús témákhoz. Egy Slayer-rajongótól képes volt ezer dollárért eredeti vaskeresztet venni.

Hannemant, társával, Kinggel együtt minden idők tizedik legnagyobb gitárosának választotta a Guitar World magazin. Szólóik jellegzetesen kaotikusak, tremolórángatóak voltak, de Hanneman némileg dallamosabban játszott mindig is, mint King. Általában amúgy Hannemantól jöttek az újítóbb ötletek a zenekarba, míg King a tradicionálisabb témákat hozta.  

Ugyan Hanneman rengeteg dalt szerzett karrierje során, az utóbbi időben King rendszeresen nyilatkozta azt, hogy a lemezekre a szólókon kívül mindent ő gitározott föl. Hanneman amúgy nem volt soha a szavak embere, a zenekar szóvivője a legtöbb esetben King volt.

Tom Araya énekes szerint Hanneman dolgozott új dalokon mostanában, úgyhogy nem lehetetlen, hogy még hallunk pár általa szerzett témán a jövőben megjelenő Slayer-lemezen.

Hanneman utoljára 2011. április 23-án, a kaliforniai Indióban állt a színpadon a Slayerrel, de állítólag ez a két szám is nagyon megterhelő volt a számára. Elmondása alapján csak egy óra választotta el attól, hogy belehaljon a pókcsípésbe, az meg egyenesen a csodával határos volt, hogy a karját megtarthatta. A Slayer-rajongó orvosa azt mondta neki, hogy "először megmentem az életét, aztán a karját, utána a karrierjét is."


metál hír gyász slayer



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása