2013.05.29. 15:00 – Sajó Dávid

Drogmámor vagy az Apokalipszis négy lovasa? - Mit jelent valójában a Queens of the Stone Age animációs videója

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

queens-of-the-stone-age-boneface-2.pngAz új Daft Punk-album körüli felhajtás miatt biztos sokan vannak olyanok, akik elfelejtik, hogy idén nem csak a francia duó (illetve a Black Sabbath, persze) tér vissza friss nagylemezzel, hanem a Queens of the Stone Age is. Josh Homme és a csupa all-starból álló sleppje 2007 után végre ismét stúdióba vonult, hogy elkészítsék a ...Like Clockwork című albumukat, tele vendégzenészekkel és egy egészen misztikus reklámkampánnyal. Utóbbihoz tartozik a nemrég kikerült 15 perces animációs videó, amit először öt részben szivárogtattak ki, majd az egészet egybe is feltöltötték kiegészítve új részekkel. A kifejezetten sötét, posztapokaliptikus animáció láttán bennünk is felmerült egy rakás teória, hogy pontosan miről is szól az egész. Az Apokalipszis négy lovasáról? A Queens Of The Stone Age tagjairól? Esetleg az egész nem több egy rakás kábszeres utalásnál? Kicsit utánajártunk a legnépszerűbb elméleteknek.

Azt nem éppen nagy ördöngősség megállapítani, hogy az egész ...Like Clockwork album körüli misztikum a falióra körül forog. A lemez címe és a különböző magazinokban elrejtett zenekari levelek is ezt mutatják. Josh Homme a Rolling Stone-nak elmondta, hogy a like clockwork kifejezést gyakran használják egymást között ironikusan, amikor valami sokáig jól működik, majd egyszer csak tönkre megy az egész. A nyílt leveleikben és Homme az interjúkban is rendszeresen megemlíti, hogy ez az album a tavalyi évük hanglenyomata, ami a felvételek és a dalok szerzésének idején történő lelki világukat illusztrálja. Ráadásul Homme azt is megemlítette, hogy bizony az album hangulatát nagyban meghatározta az a három évvel ezelőtti műtéti komplikáció, aminek köszönhetően klinikai halál állapotába került, de szerencsére sikerült újraéleszteni. Aki már hallotta a teljes Queens Of The Stone Age-lemezt (ne legyünk álszentek, hetek óta fent van mindenhol) az pontosan tudja, hogy Homme és a többiek a zenekar történetének egyik legsötétebb hanganyagát, egy kifejezetten vészjósló albumot hoztak össze, de ennek részletes elemzését meghagyjuk majd a lemezkritikának. Most kifejezetten az animációs kisfilmre fókuszálunk.

Az Apokalipszis négy lovasa

Ez tűnik a legkézenfekvőbb teóriának. A videó négy különböző karaktert követ végig, akikre viszonylag könnyen rá lehet húzni a négy lovas szerepét. Most tekintsünk el attól, hányféle verzió van arra, pontosan kik is alkotják a négy lovast, maradjunk a Haború, Éhinség, Pestis és Halál négyesnél. A Háború és Halál esetében viszonylag könnyű a választás, hiszen a Keep Your Eyes Peeledben látható bőrdzsekis figura mindenféle konkrét indok nélkül provokál kocsmai verekedést, hogy aztán laposra verjék, míg a Halál az az őrült sofőr, aki a végzetébe száguldozik az autópályán az If I Had A Tailben. A Pestis minden bizonnyal a maszkos lény a Kalopsia című számból, amelynek minden érintése pusztulást hoz, kivéve a God (Isten) feliratú lámpapózna, ami nem változik ekkor sem. Végére marad az első videóban szereplő befáslizott ember, akinek az Éhinség marad. A láthatóan legyengült, szinte életképtelen figura a sivatag közepén ébred és még egy holló is lakmározik belőle, ezzel is alátámasztva ezt az elméletet.

qotsa4.jpgMásik verzió annyiban tér el, hogy a Halált a maszkos lény képviseli, az autó sofőrje pedig a Hódítást jelenti. Utóbbit azzal magyarázzák, hogy strigulázza a halottakat és ez látható is a videóban, bár azt nem értjük, ebben mi lenne az a nagy hódítás. Ráadásul a maszkos lénynek 999 van írva a cipőjére, ami a 666 fordítva, bár ez a szám az utolsó jelenetben is látszódik. A apokalipszis teória a fent látható kép alapján is hihetőnek tűnik, ahogyan a videó tetőpontját jelentő pusztítás is. Ezután még is újra a befáslizott férfit láthatjuk ugyanabban a pózban, mint a legeslegelején. Ezzel voltaképpen elölről kezdődik az egész pont úgy, mint ahogyan az óra is körbe-körbe jár.

Halál-újjászületés

Egy másik viszonylag kézenfekvő elképzelés, miszerint ez az egész a halál majd az újjászületés tematikáját dolgozza fel. Mind a négy szereplő a vesztébe rohan és a világ is elpusztulni látszik a megmagyarázhatatlan szárnyas lény (?) felrobbanása után, de az utolsó képsor a kisfilm nyitójelenetének ismétlése. Ezt Josh Homme halálközeli élménye is alátámasztja, hiszen a 2010-es térdműtétjén fellépő komplikáció miatt pár pillanatra tényleg elvesztették őt az orvosok, amit egy több hónapos felépülés követett, azt pedig fentebb is írtuk, hogy bizony ez az emlék is nagyban meghatározta a ...Like Clockwork elkészítését.

qotsa5.jpgTagcserék

Kevés olyan sikeres zenekar van, ahol ennyi idő alatt ilyen sokan fordultak volna meg. Volt amikor ennek személyes okai vagy alkotói megfontolásai voltak, egyedül csak Josh Homme számít biztos pontnak a Queens Of The Stone Age élén. A kocsmai verekedőt persze azonnal Homme-val azonosítják, mivel volt már ilyen miatt rendőrségi ügye, ráadásul hasonló módon lifeg a szájában a cigaretta. Az öltönyös fickó Troy Van Leeuwen, Homme után a második legrégebbi tag lehet, szimplán az elegáns öltözete és a haja színe miatt. Az autós szereplő sokak szerint maga Nick Oliveri, aki állandóan ki-be mászkál a zenekarból kezelhetetlensége, kötözködő stílusa és drogproblémái miatt. A maszkos lény pedig a zenekar új dobosa, Jon Theodore, akinek nehéz lehet a beilleszkedés a már évek óta együtt zenélő társaságba. Ez az elmélet számtalan helyen sántít, és nem igazán látunk összefüggést abban, miért pont ezekről a tagokról forgattak volna videót.

Drogmámor

A Queens of the Stone Age háza táján nem számít ismeretlen fogalomnak a kábítószer, elég csak mondjuk a Feel Good Hit of the Summer című dalra gondolni, amit Homme azokról a cuccokról írt, amiket éppen beszedett aznap. Ezért nem meglepő, hogy előkerült  a drogos teória, vagyis hogy a négy karakter valójában négy különböző tudatmódosító hatását hivatott illusztrálni. A sivatagban ébredő figura valamiféle hallucinogén kábszer, mondjuk legyen peyota kaktusz hatása alatt, ezért is lebeg a föld fölött és a növényhez tökéletesen autentikus környezet a sivatag. A torz maszkos lény a crack, ami ugye a legdurvább fizikai leépülést okozó keménydrog, bár azt nem tudjuk, hogy hatása alatt az embernek mennyire van szeretetkényszere. A verekedő fazon egyértelműen a kokain, ehhez nem is férhet kétség, míg az őrült sofőr minden bizonnyal amfetamin hatása alatt áll, ezért is száguldozik annyira. Azonban a drog csúnya és rossz dolog, aminek általában a halál jelenti a végét.

qotsa6.jpg

Az elveszett lelkek vándorlása

Egy kevésbé direkt elképzelés, miszerint az egész történet Homme halálközeli élményének a története. A videó elején Homme teljesen elveszett, de egy holló segíti őt oda, ahová a tartozik. A lepusztult várost látva a mélybe veti magát, ahol aztán egy torz szörnyként éled újjá, aki hiába keresi mások szeretetét, csak pusztulást lát maga körül. Ezt megelégelve előtör belőle az agresszív énje, amely meggyűlöli az embereket és direkt véres verekedést provokál ki egy kocsmában és alkohollal próbálja elnyomni a fájdalmát. Végül elege lesz az egészből és úgy dönt, felgyújtja a picsába az egész várost, majd magával is végez. Aztán az egész ciklus folytatódik egy másik lélekkel, aki ugyanott kezdi, ahol az előző. Ráadásul ha azt vesszük, hogy hollók helyett varjakat látunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy egyes kultúrákban a varjak viszik a túlvilágra a lelkeket.

A modern társadalom kritikája

Végére érdemes elmélkedni egy sort arról, hogy az egész videó apokaliptikus hangulata és bizarr szereplői valójában a mai társadalomra reflektálnak. A magatehetetlen bekötözött figurára nem véletlenül van wake up (ébredj) felirat írva, ő jelképezi azokat az embereket, akik mindenféle cél nélkül élik az életüket és csak sodródnak az eseményekkel, hogy aztán feladják a próbálkozást. A maszkos lény a képmutatást jelenti. A torz arcra húzott mosolygós maszk az emberek felé mutatott hamis érzelmeket jelenti, miszerint minden a legnagyobb rendben van, pedig ez egyáltalán nincs így, hiszen egyetlen őszinte barátjuk sincs. Ezért is hordanak álarcot, mert enélkül senki sem kíváncsi rájuk. A kocsmatöltelék szimplán azok a szemétládák, akiket nem érdekelnek mások, sőt, élvezik mások nyomorát és azt, ha ehhez ő maguk is hozzátehetnek valamit. Kizárólag a balhé keresése a céljuk és az önpusztítás, aminek halál a vége, de látszólag nem törődnek ezzel. Végezetül a sofőr a törtetőket mutatja be, akiket nem érdekel a pusztítás és mások halála abban, hogy elérjék a céljukat. Átgázolnak mindenki, amilyen gyorsan lehet és még csak vissza sem néznek, mit hagytak maguk után. De ez az egész egyébként sem számít, mert úgyis mind meghalunk egyszer, ahogyan azt a videó tetőpontja is mutatja.

qotsa7.jpg


rock hír stoner queens of the stone age boneface



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása