2013.06.12. 11:00 – Hirdetés

Világzenei és népzenei táncházas programmal zárja az évadot a Fonó

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

cimbaliband_liftben.jpgA Fonó június 14-én tartja évadzáró rendezvényét és az est fellépőit a közönség szavazta meg az interneten. A legtöbb szavazatot a népszerű, fúziós zenét játszó Cimbaliband kapta, a vendégük Bede Péter fúvós lesz. A koncertet  táncház követi, amelyen az évad során a házban muzsikáló zenekarok játszanak, mint az egyik legismertebb erdélyi banda, az Üsztürü és a moldvai-csángó muzsikát játszó Berka, valamint egy cigányrend erejéig bekapcsolódik a táncházba az autentikus lovári és beás cigány népzenét játszó Romungro Gipsy Band is. A zenei programokat szimultán sakkverseny és csocsóbajnokság egészíti ki, amelyre várják a jelentkezéseket.

Az est fellépőit ezúttal – rendhagyó módon – a zeneház törzsközönsége szavazhatta meg az internetes felületek segítségével. Bár egy ilyen szavazás rendszerint azon is múlik, mennyire tudja rajongóit egy-egy zenekar mozgosítani, a zeneház örömmel vette, hogy elsőként a cimbalomcentrikus, fúziós zenét játszó Cimbaliband került ki a szavazás eredményeként, akik nemcsak rendszeres vendégei a háznak, de nagylemezeiket is a Fonó adta ki. A banda nagy sikereket tudhat maga mögött, hiszen 2013-ban az MTVA-tól elnyerte a “Petőfi Rádió 2013 év felfedezett zenekara“ címet, miután elsöprő sikerrel képviselte Magyarországot az EUROSONIC Fesztiválon. Ungerground című zenei anyaguk érdekes kísérlet a különféle zenei műfajok átjárására.

A Fonó hagyományos szerdai táncházának egyik házigazda zenekara volt idén az Üsztürü, amely minden második héten hajnalig húzta a talpalávalót a HaTeha táncház résztvevőinek. A erdélyi vonós népzenét magas szinten játszó, Európa számos országában megfordult, nagy népszerűségnek örvendő  együttes természetesen nem maradhat ki az évadzáró programjából sem. Szintén fontos szereplő a Fonó programjában a Berka együttes, akik kéthetente megtöltik a házat a Felvonó együttessel közösen muzsikált moldvai-vonós táncházukkal. A pedagógusokból alakult banda kétheti táncházait többszáz vendég látogatja alkalomról alkalomra, ahol a táncoktatás után hajnalig tart a mulatság.

Különleges vendég lesz a Fonóban a hagyományos roma hangszereken muzsikáló Romungro Gipsy Band, akiket idén a MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál házi zenekarává választott. A zenés és táncos programok mellett rendhagyó módon szimultán sakkversenyre is sor kerül, amelyet a Fonó sakk-kedvelő igazgatójával, Horváth Lászlóval lehet játszani; valamint a házban szívesen használt csocsóasztalon is bajnokság zajlik majd. Az évadzáró után június 16-án még sor kerül a Lakatos Ágnes és Csuhaj Barna duó, valamint a Varga Gábor Jazz Trió koncertjére a Fonóban, ezután a zeneház a szeptemberi nyitásig nyári szünetet tart.


hirdetés hír népzene világzene fonó cimbaliband



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása