2013.08.23. 15:00 – _Hóember_

Hozom a bandámat – A$AP Ferg-lemezkritika

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

asap-ferg-trap-lord-0-300x300.jpgA$AP Ferg - Trap Lord
(ASAP Worldwide)

A menő rapperek hozom a bandámat próbálkozásai ott szoktak megbicsaklani, hogy csak a csapat vezetője tehetséges, és kizárólag az ő neve miatt vállalják be a kiadók a többi gyengélkedő MC produkcióját. Láttunk már ilyet: ott volt a St. Lunatics, amely Nelly nélkül hajítófát sem ér, a G-Unit, ami 50 Cent nélkül életképtelen, vagy a D12 is, ahol még a legnagyobb rajongók is összekeverték Kunivat Kon Artisszal. Amikor A$AP Rocky hihetetlenül sikeres bemutatkozó lemeze után bejelentette, hogy most csapata, az A$AP Mob van soron. Félő volt, hogy hasonló sorsra jutnak a harlemi brancsból kinövő rapperek, mint Murphy Lee vagy éppen Tony Yayo, ugyanis az első közös megmozdulás, a Lords Never Worry mixtape nem talált túl kedvező fogadtatásra. A rajongók valahogy elsiklottak felette és sajtó sem foglalkozott vele túl sokat. Aztán képbe került Rocky jobb keze, A$AP Ferg. A fogékszerek nélkül soha nem mutatkozó rapper eredetileg divattervezéssel foglalkozott, és Toast To The Gods című szóló mixtape-je egyből nyilvánvalóvá tette, hogy nem csak a dögös ruhákhoz van érzéke, hanem a fasza raphez is.

Ferg augusztus 20-ra datálta első egész estés lemezét, amely a Trap Lord címet kapta. A 14 dalt felsorakoztató hanganyag tele van súlyos, bólogatni való ütemekkel, amelyekre Ferg hol agresszívan büntet, hol bálványait, a Bone Thugs-N-Harmonyt idézve dallamosan, már-már bluesos éneklésbe hajolva tolja a szövegeket. Szerencsére Ferg egy külön karakter, és nem Rocky gyenge imitációja. Zeneileg ugyan nála is képbe kerülnek imitt-amott a cloud rapes, lebegő, maszatos alapok, de – az album címéhez híven – sokkal nagyon hangsúlyt kap a trap zakatolása.

Az albumot a Shabba című striciskedő kislemezzel harangozták be, amelynek refrénje egyrészt a reggae legenda Shabba Ranks előtt tiszteleg, másrészt Lil B legabszurdabb számait juttatja eszünkbe. A lemez egyik legérdekesebb momentuma, hogy az új arcok mellett felvonultat néhány nagy öreget is az aranykorból. Így kap helyet a Lord című trackben a már emlegetett Bone Thugs, amely már csak azért is öröm, mert ezúttal a renitens, többször kirúgott Bizzy Bone is tiszteletét teszi egy verze erejéig. A clevelandi rapperek darálnak, dúdolnak, Ferg pedig illedelmesen meghúzódik a háttérben, és csak azzal tűnik ki, hogy ezúttal keményebb flow-ját veszi elő. Majd a rákövetkező szerzeményben bepótolja, amit sokan talán vártak tőle egy Bone-kollaboráció kapcsán: Ferg a Hood Pope-ban szuperdallamos, és néha kicsit disszonáns, de így is kifejezetten szórakoztató hallgatni. Az old school ismét előtérbe kerül a Fuck Out My Face-ben, ahol az Onyx és B-Real osztják az észt a harlemi szövegszerkesztővel felváltva. Érdekes Fredrót és Sticky Fingazt egy letisztított hangzású, modern trap alapon hallani, és annak ellenére, hogy nem ez a dal karrierjük csúcspontja, egy kicsit sem zavaró vagy illúzióromboló. A záró Cocain Castle-ben a főszereplő ismét dallamos oldalát villantja meg, amely egy igen jó, hátradőlős záró szám a szűk egyórás lemezhez.

A Trap Lord egy egész korrekt debütlemez, amely annak ellenére, hogy a mostani mainstream rap hallgatóit célozza meg, számos meglepetést tartogat a kilencvenes évekbeli kazettakultúrán felnövő generáció számára is. A$AP Ferg változatos, energikus flow-ja, a Work remixében felsorakoztatott talicskányi új arc (Trinidad James, ScHoolboy Q, French Montana) további kárpótlást nyújtanak a lemez közepén érezhető sekélyességért. Remélhetőleg lesz folytatás, és a következő felvonásban talán tanúi lehetünk annak, hogy az A$AP Mob inkább szupergrupp, mint Rocky szabadidőben rímeket farigcsáló gyerekkori cimboráinak gittegylete.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (3,8/5)

lemezkritika hiphop rap trap ezt hallgasd asap ferg asap mob



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása