2013.10.11. 12:00 – Szponzorált Tartalom

Klubszemle 5. - Fonó

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Rezangyal_Klubszemle_Small_2.jpg

Klubszemle rovatunkban minden pénteken egy olyan szórakozóhelyet mutatunk be nektek, ahová nem csak hétvégi bulizás miatt érdemes lemenni.  A sorozatban megismerhetitek az adott hely történetét, fő profilját, zenei kínálatát, valamint néhány mostanában aktuális programot is ajánlunk nektek. Most az idén tizennyolcadik születésnapját ünneplő Fonó mutatkozik be, kérdéseinkre Hegedűs Anna sajtófőnök válaszolt.

PalyaBea.foto Rom+ín P+ęter +ęs Zsugonits G+íbor.jpg

A klub rövid története

A Fonó idén 18 éves, ebből az alkalomból októbertől december végéig különleges programokkal ünneplünk. A sztori 1995-ben kezdődött, amikor Lukács József üzletember elektronikai profillal működő cégei mellett saját megfogalmazása szerint "menthetetlenül belezúgott" a népzenébe és megalapította az akkor még csak formálódó kulturális piacon a Fonót, amely elsőként a magyar népzene és a táncházmozgalom egyik új, méltó helyszíne lett, de helyet kaptak itt a népzenéből ihletet merítő világzenészek és a jazz is. Ez ma is így van, ma is ezt a három vonalat visszük Horváth László igazgatóval és Rosonczy- Kovács Mihály művészeti vezetővel.

Fono3.fot+-Kende Tam+ís.jpg

Mi a hely fő profilja?   

A Fonó18 ünnepi sorozatában októbertől december végéig fellépnek nálunk azok a művészek akik akik hozzánk - bízunk benne - nem vendégként, hanem haza jönnek. Ők azok, akiknek első koncertjeik, vagy pályájuk egy fontos része szorosan kötődik a házhoz, akár mint koncerttér akár mint kiadó. Fellép a sorozatban a Csík zenekar, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Dresch Mihály, Ferenczi György és a Rackajam, Palya Bea, Szalóki Ági, Borbély Mihály és a Balkán Jazz Project, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Juhász Gábor, Balogh Kálmán, Nikola Parov és a Banda, Szalonna és bandája, Lukács Miklós és folytathatnám hosszan a sort, lesznek persze vendégek is, így október 12-én az Összművészeti napon Alba Hyseni lép fel, november 9-én pedig az iráni Quartet Diminished muzsikál. Rendszeres táncházainkba - amelyek közül legjelentősebb - a 18 éve működő szerdai, hagyományőrző mestereket és vendégeket hívtunk, így novemberben kétszer is fellép nálunk a Muzsikás együttes.

Fon+-.fot+-Kende Tam+ís.jpg

Mi az, amiért érdemes még elmenni hozzátok?

A Fonót a zenén kívül körbeveszik más művészetek is, így szomszédunk a Goda Gábor vezette Artus színház és  a mögöttünk levő üres gyárépóületet a következő művészek laktk be és alkotnak itt: Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József. Október 12-én az Összművészeti napon az ő műtermeikben is vendégeskedni lehet nyitott galérialátogatáson, valamint meg lehet nézni az Artus Filter performansz Sőt című munkabemutatóját; ezen a napon természetesen a zenére is sor kerül: így a Fonóban három remek koncert lesz: Dresch Quartet, Alba Hyseni lép fel és Juhász Gábor triója egy különleges, ritkán játszott jazztörténeti csemegét tűz műsorára Coltrane: A Love Supreme című művét. Kiállításokat rendszeresen nyitunk a házban, és a táncok és táncoktatás is kiemelten kap szerepet a táncházakhoz kapcsolódóan a Kárpát-medence jelentősebb táncai elsajátíthatók nálunk.

Néhány aktuális program, amit ajánlanál az olvasóknak?

Október 18-án lép fel nálunk a Fonó18 sorozatban Palya Bea Szefárd triója, és ezen a napon muzsikál a Fonóban a marokkói származású Guessous Majda Mária triója is. Két különleges művésznő, akinek a a magyarság és nemzetköziség egyszerre védjegye. Október 25-én nálunk tartja Évadnyitóját Ferenczi György és a Rackajam, akik minden évet itt kezdenek és itt is fejeznek be. Az elképesztő parti koncertre várunk mindenkit!

Klubszemle_Adatlap_05_Fono-1.jpg

(x) A Klubszemle rovat együttműködő partnere a Rézangyal - Jellem a palackban!


ajánló program szponzoráció fonó rézangyal klubszemle budai zeneház



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása