2013.12.31. 11:53 – Lángoló Gitárok

Az interaktivitás éve - 2013 legjobb külföldi klipjei

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

qotsa11.jpgUgyan 2013 nem volt annyira erős év külföldi zenés videók esetében, mint 2012, cserébe viszont egyre több előadó igyekezett valami egészen újat alkotni, a megszokott sémákon túl. Összeszedtük az idei év legjobbjait, amik között találunk élő legendákat, nagy visszatérőket és fiatal feltörekvőket is.

20. C2C - Delta

A francia C2C elektronikus zenei formáció animációs klipje egyszerre idézi fel a '90-es évek végi Cartoon Network-rajzfilmek látványvilágát és spoilerezi el akaratán kívül a Tom Cruise-féle Oblivion mozifilm csattanóját.

19. Eminem - Berzerk

Eminem idei visszatérése nem lett olyan hangos, mint hittük volna, pedig a Berzerk videójában megidézi a hiphop hőskorát, kezdve a Beastie Boystól LL Cool J-ig. Még Rick Rubin is feltűnik a klipben. Már ezzel el lehetne adni az egészet.

18. James Blake - Overgrown

Nabil Elderkin szinte képtelen rossz videoklipet rendezni, és tette ezt úgy James Blake esetében, hogy vére vagy meztelenkedésre sem volt szükség. A hűvös, depresszív dalhoz pont megfelelően nyomasztó kisfilmet hozott össze, amiben sikerült még a dementoroknál is ijesztőbb lényekkel rémisztgetnie a nézőket.

17. Franz Ferdinand - Evil Eye (18+)

A ZS-filmes húzásokkal sokszor nagyot lehet bukni, azonban a Franz Ferdinand klipje tökélyre fejlesztette az ócska horror fogalmát úgy, hogy még Alex Kapranos stricibajszát sem érezzük túlzásnak benne.

16. Deltron 3030 - Melding of the Minds

Tíz évig tartott mire Dan the Automator, Del the Funky Homosapien és Kid Koala kihozza a Deltron 3030 fiktív együttesük második lemezét, és a hosszú várakozásnak sajnos bántó érdektelenség lett az eredménye. Viszont a Zach de la Rocha közreműködésével készült Melding of the Minds animációs klipje annyira cuki, hogy az összes szörnyből plüssállatkát gyártanánk legszívesebben.

15. Action Bronson - Strictly 4 My Jeeps

Kevés szórakoztatóbb rapper van most Action Bronsonnál, talán csak az a Riff Raff, aki ebben a videóban is feltűnik. Kettőjük munkájának egy borzasztóan vicces dagiparádé az eredménye.

14. Violent Soho - Covered in Chrome

Az ausztrál grunge zenekar egy nagyon régi trükköt lőtt el a Cover in Chrome-ba, de ezzel semmi baj nincs, ha ennyire jól csinálják. A lassítás-gyorsítás technika ugyan lejárt lemez, de a Violent Soho olyan energiákat szabadít fel a dalban, hogy nem is lehetett volna jobbat kitalálni hozzá.

13. Yeah Yeah Yeahs - Sacrilege

Az év egyik legjobb kislemeze mindenképpen a Sacrilege, a klip pedig szintén kiemelkedő. A modernkori boszorkányüldözést elevenítették meg, Lily Cole modell lefekszik minden útjába kerülő emberi lénnyel, ezért pedig a település bigottjai szépen máglyára vetik.

12. Kavinsky - Odd Look

Valamiért a francia elektronikus zenei producerek rajonganak a fiktív előadói alteregókért, ilyen például Kavinsky karaktere is. Az Odd Look Kavinsky történetének negyedik felvonása, amiben a zombiként visszatért autóversenyző leszámol pár rosszarcú kocsmatöltelékkel.

11. Dune Rats - Red Light Green Light (16+)

Már azért megérdemli a Dune Rats, hogy az év legjobb klipjei közé kerüljenek, amiért nem hányták szét magukat két és fél perc tömény bongozás után. A videó ugyanis mindössze ennyi, a kétfős zenekar tagjai versenyt tépnek egymással, csak az nem derül ki a végén, hogy mit visz a nyertes. Meg az sem, hogy igazából ki a nyertes.

10. Django Django - WOR

Az mindig nagy bravúr, ha egy jó dalhoz még egy annál is jobb kisfilmet forgat valaki, ez most sikerült a Django Djangónak. Indiába utaztak, hogy videóra vegyék az ottani autós és motoros fenegyerekeket, akik egy hatalmas, kútszerű szerkezetben repesztenek járgányaikkal, mi pedig ettől kis híján lefordulunk a székről.

9. Arctic Monkeys - Do I Wanna Know?

Az általunk az év albumának választott Arctic Monkeys-lemezhez mindenképp kellett valami igazán menő videó, a Do I Wanna Know? pedig erre tökéletesen megfelel. A trükkös kis animáció látszólag csak unalmasan mozgolódó hanghullám, ami aztán a legváratlanabb pillanatokban változik át valami egészen mássá.

8. Pharrell Williams - Happy

Már azért kijár a dícséret, ha valaki tényleg csinál egy 24 órás videoklipet, pláne ha azt annyira ügyesen teszi, mint 2013 legnagyobb nyertese a könnyűzenében, Pharrell Williams. Az elképesztően felszabadult Happyben nem történik más, minthogy mindenféle ember táncol az utcán, de egy ilyen dalhoz nem is kell több.

7. Earl Sweatshirt - Hive

Az Odd Future-klán második legfontosabb figurája idén végre tényleg összerakta a Dorist, amin a Hive mindenképpen az egyik legjobb dal a Chum mellett. Ehhez viszont most nem Tyler, The Creator fogatott videót, talán pont ezért lett annyira gyönyörűen nyomasztó és sötét a végeredmény.

6. David Bowie - The Next Day

David Bowie új lemezének címadó dalához annyira erősre sikerült a videoklip, hogy rövid időre még a Youtube is letiltotta. Nem véletlenül, ugyanis Bowie a kereszténység és a vallás szimbolizmusát értelmezte át Marion Cotillard és Gary Oldman színészek segítségével. A témára érzékenyebbek kétszer is gondolják meg, mielőtt a lejátszásra kattintanak.

5. Foals - Late Night (18+)

Ugyan a Foals idei nagylemezétől nem estünk hasra, cserébe viszont az összes videó a Holy Fire-ről megérdemelne egy külön említést. Mi végül a Nabil Elderkin által rendezett, Romániában forgatott Late Nightot választottuk. A helyszín egy füstös lokál, aminek minden szobája rejteget valami titkot, az egyikben a szülnek, a másikban épp felakasztja magát az egyik vendég, közben a Foals szó szerint orrvérzésig játszik a színpadon.

4. Justin Timberlake - Suit & Tie

Ha valaki visszahozta a szexit a popzenébe idén, az mindenképpen Justin Timberlake volt a kétrészes albumával és a Suit & Tie klipjével. Amellett, hogy a dal maga a hanghullámokba bújtatott szeretkezés, a videó is annyira elegánsan laza illetve hangulatos, hogy még Jay-Z halál fölösleges közreműködését is elviseljük benne.

3. Tyler, The Creator - IFHY

Az Odd Future-főnök elég sokszor lenyilatkozta már, hogy hosszú távon a filmezésben képzeli el a karrierje a folytatását, az IFHY (I Fucking Hate You) című dalhoz készült videó szürreális, néhol kifejezetten bizarr Barbie-világa pedig a Wolf Haley néven rendező rapper eddigi legátgondoltabb kisfilmje. Tyler a kötelező infantilizmust egészen új szintre emeli a saját karaktere és a műanyagbaba kapcsolatának bemutatásával. Ráadásul a végére odafért a Jamba című szám részlete is, ami az idei Wolf album egyik csúcspontja.

2. Bob Dylan - Like A Rolling Stone

2013 az interaktív zenés videók éve volt, ezek közül pedig a Like a Rolling Stone klipjét készítő Interlude csapat hozta ki a legtöbbet. Bob Dylan legismertebb dalának szövegét tátogják tizenhat különböző tévécsatornán, köztük a History Channelön és még egy főzőműsorban is. Az interaktív videót ebben a posztunkban lehet kipróbálni, ide csak a félperces Youtube-előzetest rakjuk.

1. Queens of the Stone Age - ...Like Clockwork

Ugyan Josh Homme-ék is összedobtak egy interaktív videót az év végére, 2013 csúcsa mégis csak a ...Like Clockwork lemezhez készült animációs videók teljes verziója lett. Még egy hosszú elemzést is megihletett a Queens of the Stone Age apokaliptikus világa, aminél semmi sem tudta volna visszaadni az új stúdióalbum kifejezetten sötét, nyomasztó hangulatát.


klip klipmegosztás 2013 legjobb klipek



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása