2014.01.07. 11:51 – Janurik János

Kraftwerk életmű 3D-ben - A Bécsi Fesztiválon vendégeskednek a technónagypapák

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Kraftwerk neve az elmúlt négy évtizedben egybeforrott az elektronikus zene fogalmával. Szinte mindenki, aki ebben a szcénában tevékenykedik, őket tekinti előképének, tőlük kapott kedvet és ihletet a szintetizátorokkal való zenéléshez. 2014. május 15-e és 18-a között a techno szerelmesei a bécsi Burgtheaterben róhatják le tiszteletüket a Kraftwerk előtt, mégpedig egy 3D videó-installációval megspékelt életmű-koncertsorozaton, mely felöleli az 1974. és 2003. közötti korszakot, azaz a komplett Kraftwerk diszkográfiát.

A '70-es évek közepén talán még maguk a Kraftwerk alapítói - Ralf Hütter és Florian Schneider - sem gondolták volna, hogy 40 év elteltével techno-nagypapaként emlegetik majd őket, és - a brit új hullámos mozgalomtól a hip-hopon át a kortárs technoig - zenészek több generációja is az ő "robot pop"-jukból merít.

Az elektronikus zene alapkövének számító Kraftwerk-album, az Autobahn mára már az egyetemes kultúra része, annak híres sora, a Wir fahr’n, fahr’n, fahr’n auf der Autobahn a német köznyelvbe is beépült. Amíg 1974-ben még inkább hideg-rideg kísérleti zeneként tekintettek a Kraftwerkre, addig 1976. tavaszán a Radio-Aktivität már első helyezéssel büszkélkedhetett a francia chartokon.

Az 1977-es Trans Europa Express zakatolása még a New York-i gettókba is eljutott, és - Afrika Bambaata által kicsit feltuningolva - az épp akkor szárba szökkenő hip-hop stílus alap-ritmusául szolgált.

1978. áprilisában érkezett a Die Mensch-Maschine, rajta a nagy sláger, a Das Model melyből bőven merítettek ihletet olyan csapatok, mint az Ultravox, az OMD, a Human League, vagy a Depeche Mode.

A Kraftwerk azonban már egy lépéssel követői előtt járt, és a Computerwelttel jó előre megágyazott a techno műfajnak. Emellett világkörüli turnéra is indultak, mellyel Magyarországot is érintették, 1981. augusztus 14-én és 15-én.

Az 1983. júniusában megjelent Tour De France kislemez miatt csúszott a már szinte teljesen kész Techno Pop album megjelenése - egészen 1986. novemberéig. A végül az Electric Café címen kijött LP addigra erőteljes átdolgozáson ment keresztül, és a digitális stúdió-technika alkalmazásában is úttörő szerepet kapott. Az akkoriban forradalminak számító Musique Non Stop klipet kiemelt rotációban játszotta az MTV.

A '90-es évek a The Mix válogatás-album promotálásával, koncertekkel, Greenpeace-akciók támogatásával teltek, emellett 1998. február 5-én Florian Schneidert professzori címre jelölték a Karlsruhe-i Képzőművészeti Főiskolán.

Az eredetileg a hannoveri világkiállítás reklámzenéjének készült Expo 2000 volt a Kraftwerk első új megjelenése az Electric Caféóta. Ezt követte 2003-ban a Tour De France Soundtracks, mellyel az 1983-as kislemez tematikájához nyúltak vissza. 

2005-ben jelent meg a Kraftwerk első hivatalos koncert-albuma, a Minimum-Maximum, ugyanezen a címen live-DVD-t is kiadtak, majd folytatták az élő fellépések sorát.

2009-ben érkezett a Kling Klang Digital Remaster életmű-sorozat, mely kívül-belül új köntösbe öltöztette a Kraftwerk albumokat.

2011. novemberében Münchenben kezdődött a 3D-installációval felturbózott Kraftwerk-koncertek sora, melynek során a New York-i Museum Of Modern Art-ban a teljes Kraftwerk-diszkográfiát bemutatták. De ellátogattak Düsseldorfba, Londonba és Sydney-be is.

És ez a lenyűgöző show érkezik 2014. május 15-én Bécsbe, ahol a következő napokon, időpontokban láthatjuk, hallhatjuk a Grammy Lifetime Achievement Award-ra jelölt Kraftwerket:

  • május 15., csütörtök, 19:00 - Autobahn
  • május 15., csütörtök, 22:00 - Radio-Aktivität
  • május 16., péntek, 19:00 - Trans Europa Express
  • május 16., péntek, 22:00 - Die Mensch-Maschine
  • május 17., szombat, 19:00 - Computerwelt
  • május 17., szombat, 22:00 - Techno Pop (Electric Café)
  • május 18., vasárnap, 19:00 - The Mix
  • május 18., vasárnap, 22:00 - Tour De France


A helyszín a következő:
Burgtheater
Universitätsring 2
1010 Bécs


hír kraftwerk program techno



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása