2014.03.20. 11:16 – Lángoló

Minden idők egyik legjobb pszichedelikus folklemeze élőben a BMC-ben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Joel_Fredriksen_Ensemble_Phoenix_Munich_140321_cThomas_Zwillinger_02.jpg

Az életében csak egy egészen szűk kör által ismert, 26 évesen bekövetkezett tragikus halála után csak több évvel „felfedezett” Nick Drake-et manapság már a hetvenes évekbeli angolszász folk revival kultikus alakjaként tartják számon. Drake utolsó, 1972-es lemeze, a csupán négy óra alatt rögzített Pink Moon felkerült számos „minden idők legjobb”listájára, így szerepel a Melody Maker, a Rolling Stone összeállításában, a Pitchfork Media pedig a 13. legjobb 70-es évekbeli albumnak nevezte. Drake sajnos évtizedek ezelőtt elhunyt, egy régizenére specializálódott együttes vezetője azonban felkarolta dalait. Lemezük, ami ECHO Klassik-díjat ért, most élőben hallható a Tavaszi Fesztivál első napján a BMC-ben, március 21-én. Vajon hogy jön Drake-hez a régizene? Hajtás után kiderül, kikről van szó.

Joel Frederiksen, a régizenére specializálódott Ensemble Phoenix Munich amerikai származású vezetője 1982-ben ismerte meg Drake dalait. Megragadta az énekes fáradt, panaszos hangjának, bonyolult gitárkíséretének és a dalok szövegének varázsos egysége, néhányukat meg is tanulta, és időről időre el is játszotta gitáron.

 

Fredriksen rajongása az Erzsébet-kor kiváló zeneszerzői, John Dowland, Thomas Campion és a többiek lantra írt kompozíciói iránt főiskolás éveinek legelejétől datálható, s élete első lantkoncertjét meghallgatva tudta, hogy a gitárról lantra kell váltania – így Drake dalait egy időre félretette. Amikor később újrahallgatta őket, meglepődve fedezte fel, hogy a 20. századi trubadúr melankóliája, érzései és koncepciója közvetlen kapcsolatba hozzák őt az Erzsébet-kor énekes-dalszerzőivel. Így kezdett körvonalazódni benne az angol trubadúrok egymástól 400 évnyi távolságra lévő két generációjának összekapcsolása egy rekviem formájában.

A végeredmény a 2012-ben megjelent Requiem for a Pink Moon lemez lett, melyen Drake éppen negyven évvel korábban megjelent utolsó, Pink Moon című albumának dalai, illetve néhány további Drake-kompozíció alkot szerves egységet az Erzsébet-kori zeneszerzők hasonló hangulatú műveivel és néhány saját Frederiksen-kompozícióval. A lemez hatalmas sikert aratott, 2013-ban elnyerte a német ECHO Klassik-díjat a „Klasszikusok határok nélkül” kategóriában.


folk nick drake hír program pink moon joel fredriksen



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása