2014.06.10. 16:03 – Magyar Ádám

Rockabilly, Chumbawamba, Waka Waka – az eddigi vébék legjobb dalai

Zenei felvezető a brazíliai focivébéhez, 1/2

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

2014_fifa_world_cup_brazil_wallpaper_Logo_Clean_White.jpgPár nap múlva rajtol a brazíliai labdarúgó világbajnokság, amire mi kétrészes felvezetővel készülünk. Az elsőben összegyűjtöttük az eddigi tornák legjobb és legérdekesebb zenéit, hogy megalapozzuk a hangulatot az egy hónapos meccsnézéshez. Folytatás hamarosan, az idei vébé dalaival (ne aggódjatok, Pitbull borzalmánál lesznek azért jobb számok is).

Egy focivébé hivatalos dalát a meccsek helyszíni felvezetésétől kezdve a reklámkampányokig sok helyen fel lehet használni. Sőt, sok ember fejében egy-egy vébé azon az egy dalon keresztül marad meg, amit akkor egy hónapig minden nap hallhatott. Ilyen szempontból az utolsó, Waka-Wakás és Wavin’ Flag-es dél-afrikai világbajnokság különlegesen jól sikerült, na de kezdjük a történet elején.

Ez pedig az 1962-es chilei torna, ekkor volt ugyanis először hivatalos dala a focivébének, méghozzá a hazai Los Ramblerstől az El Rock der Mundial. Ekkor még azonban a vébéhimnuszoknak nem volt különösebb jelentősége, a jó kis rockabillys dal csak nyolcvanezer példányban kelt el 1962-ben.

Egyébként egészen hihetetlen, de a Los Ramblers még mindig aktív, legutóbb épp pár napja egy a Dáridó chilei megfelelőjének tűnő műsorban adták elő az El Rock der Mundial 2014-es változatát, bár úgy néz ki, azért nem az eredeti felállásban.

Az ezt követő évtizedekben a vébéhimnuszok általában szövegközpontú, emelkedett hangvételű dalok voltak. Íróik inkább arra törekedtek, hogy megragadják a sport szellemiségét, a meccsek hangulatát, semmint arra, hogy szórakoztassanak. Kivételek azért akadtak, az 1974-es nyugatnémet tornán például a kicsit modernebb hangzású lengyel Zalatnay Cinit vetették be.

A vébédaloktól valamennyire az is elvárás, hogy ízelítőt adjanak a rendező ország kultúrájából. Ilyen szempontból kiemelkedik a mezőnyből az 1982-es spanyol vébéhez készült hivatalos dal, amelyet Placido Domingo adott elő.

Az 1990-es himnuszt Gianna Nannini és Edoardo Bennato jegyezte. Az Un Estate Italiana jó példa a magasztos vébédalokra, hiszen mindenkinek azt üzeni, hogy kövesse az álmait, mert minden lehetséges. Csak sajnos olaszul, úgyhogy annak érdekében, hogy többen tudjanak szót fogadni, lefordították angolra is.

A New Order egyetlen angliai listavezető dala, a World in Motion az angol válogatott támogatására született az 1990-es vébé alkalmából. A csapatból többen is vokáloztak a dalban, John Barnes középpályás pedig egy rapbetétet is kapott.

Az 1998-as francia torna egy új korszak kezdete volt, a szervezők ugyanis véget vetettek a hagyománynak, és felkérték Ricky Martint, hogy írjon egy popszámot a vébére. Az eredmény a Copa de la Vida, ami rögtön az amerikai slágerlisták élén nyitott, és talán azóta is a leghíresebb vébészám. A dalnak nagy szerepe volt abban is, hogy a latin zene a mainstream részévé váljon.

Ha már 1998-nál tartunk, nem lehet elmenni a Chumbawamba mellett sem. Bár a világbajnokság hivatalos soundtrackjén a Top of the World (Ole, Ole, Ole) című számuk szerepelt, mégis a Tubthumpinget mutatjuk tőlük. Nem is azért, mert ez volt a focivébé videojátékának hivatalos dala, hanem mert ez tényleg az a szám, ami visszarepít minket 1998-ba.

Még egy zseniális szám a ’98-as vébéről, a Carnival de Paris. Erre is mindenki emlékezni fog, aki akkor hallotta.

A következő két vébére aztán mégsem született igazán emlékezetes dal, de a 2002-es himnuszt Vangelistől azért megmutatjuk.

A 2010-es dél-afrikai tornára aztán megszületett a tökéletes vébédal, a Waka Waka. Minden benne van, ami ehhez kell: vidám, energikus, reflektál a rendező ország kultúrájára, és emellett instant sláger. Sőt, ehhez a dalhoz tartozik a legjellegzetesebb tánc a Ketchup Song óta, amit ráadásul még a világszerte meccseket néző férfiak is képesek voltak eltáncolni. A Waka Waka még mindig a nyolcadik legnépszerűbb videó a YouTube-on, és biztos, hogy sokáig fogunk emlékezni rá.

A másik nagyszerű szám 2010-ből a Wavin’ Flag, ami ugyan nem volt a hivatalos FIFA-válogatás része, de gyakorlatilag a dél-afrikai vébé alternatív himnuszává vált. A dalt eredetileg a szomáliai menekültek történetei ihlették, és a Coca Cola által vált híressé. Sajnos David Guetta és will. i. am is hozzányúlt (sőt az itthon a meccseket közvetítő köztévé is), de itt inkább álljon a kólás verzió.

Ez persze csak egy szubjektív lista, de reméljük, kedvet csinál a vébéhez. Második rész szerdán!


foci



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása