2014.06.16. 16:12 – m.adi

Két óra sodró lendület – Bohemian Betyars az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

bohbety.jpg

Azok után, hogy megmutattuk az új klipjüket és interjút csináltunk velük, megnéztük a Bohemian Betyars szülinapi koncertjét is az A38-on. Ha az első két posztot nem olvastátok, akkor elöljáróban annyit kell tudnotok, hogy az idén 5 éves zenekar ősszel Berlinbe költözik szerencsét próbálni. Az interjúban sokat meséltek arról, hogy külföldön mennyire pozitívan fogadja őket a közönség, ami elmondásuk szerint annak a két liter izzadtságnak is köszönhető, ami fellépésenként fejenként távozik belőlük.

És látszólag tényleg távozik is. Az ünnep alkalmából két órásra duzzasztott műsor végig elsöprő lendületű, és hihetetlenül energikus volt. A srácok folyamatosan ugráltak a színpadon, hergelték a közönséget, kiáltoztak. Az évfordulóra való tekintettel egyébként ezúttal a zenekar korábbi tagjai is megjelentek egy-egy szám erejéig, de ezen kívül is mindent megtett a banda azért, hogy különlegessé tegye a koncertet. Volt néptánc (amit a közönség egyik tagja meg is örökített), akusztikus blokk, a fináléban a Guča Partyzans Brass Band-del együtt zenéltek, Palágyi Máté énekes-hegedűs pedig még az egyik fogát is kiszedte. Mindemellett az látszott, hogy a program nagyon pontosan meg volt tervezve, minden elemnek megvolt a helye és az ideje, ami egy ilyen produkciónak akár rosszul is állhatott volna. De mégsem tűnt semmi műnek vagy erőltetettnek, végig lazának és felszabadultnak látszott a zenekar.

Ezek után nem csoda, hogy a közönség mindenre vevő volt – a koncert alatt végig táncolt, őrjöngött, pogózott. Az egész egyetlen szépséghibája mégis bennük volt, a hallgatóság ugyanis hiába volt nagyon lelkes, csak alig több, mint félig töltötte meg a hajót. Ez semmiképpen sincs arányban azzal a munkával, amit a Bohemian Betyars belerak a produkcióba, de igazán azt látva durva, hogy külföldön a zenekar sokszor nem pár száz, hanem pár ezer fő előtt játszik.

Pedig a Bohemian Betyars van annyira jó zenekar, és beletesz annyit a koncertekbe, hogy teltházat csináljon az A38-on. Az ok, ami miatt mégsem csinál, talán az lehet, hogy míg külföldön pont magyarsága az a plusz, ami egyedivé teszi őket, itthon ez persze nem annyira különleges. De egyszerűen az is lehet, hogy a magyar viszonyok között egy ilyen cigánypunk-stílusú zenekar ennyi embert tud jegyvásárlásra sarkallni (na jó, a Gogol Bordello többet, de ők kvázi világsztárnak számítanak). Így pedig teljesen érthető, hogy ott is szerencsét próbálnak, ahol nagyobb a lehetőségük a fejlődésre, itthon pedig biztosan továbbra is jó koncerteket fognak adni, amikor erre járnak.


punk ska a38 balkán koncertbeszámoló bohemian betyars



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása