2014.07.22. 15:11 – Boros Gábor

Fekete filmek, pittsburghi fű és napszemüveg - Wiz Khalifa-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Négy éve még az Egyesült Államokban is az újoncok közt tartották számon. Azóta több No.1. slágert is jegyez szólóban és olyan A-listás sztárokkal együtt, mint Snoop Dogg, Miley Cyrus vagy Bruno Mars. Az arcán kissé elcsúszott békejel tetoválást viselő 27 éves vokalista tette fel Pittsburgh városát a hip-hop térképére, - akárcsak korábban Nelly tette ezt St. Louis-zal - amit a polgármester hivatala a Wiz Khalifa nap bevezetésével jutalmazott. Bármennyire szűken is választja témáit: nők, fű, makin’ babies, na meg “young, wild and free”, generációjának mégiscsak egyik legnépszerűbb előadója, kortársai közül pedig Európában kétségkívül a legsikeresebb. Wiz Khalifától 2014-ben még P. Diddy is nyúl, így az ő élete most tényleg megsodort papírok végtelen sorozata. A sok köhögéssel tarkított interjú első magyarországi fellépése előtt a Balaton Soundon készült. (Képek: Adrián Zoltán/Index.hu)

Pittsburghből származol. Mit gondolsz nehezebb egy MC számára a zeneiparban, aki nem a hip-hop bölcsőjéből New Yorkból, vagy Los Angelesből érkezett?

Igen. Teljesen más. De a lényeg, hogy mennyi energiát fektetsz be, és hogyan seftelsz.

Az első Billboard No.1. felvételed a Black and Yellow, egy városi himnusz. Milyen érzés a számodra, hogy az eddigi legnagyobb sikered a szülővárosodhoz kapcsolódik?

Jó érzés, különösen mert nagyon imádom Pittsburgh-öt, és ezáltal mindenki megtudta mennyire zseniális is a város. Mindent ez a hely jelent számomra, ott él a családom, ott fejlődött ki a személyiségem, ott lettem az, aki vagyok. Számomra ez a hely jelent mindent.

2010-ben az Egyesült Államok legnevesebb hip-hop magazinja – a XXL – téged is beválasztott az év legjobb új előadói – az úgynevezett Freshmen class tagjai – közé. Az ott szereplők közül végül talán te lettél a legsikeresebb. Mit gondolsz milyen jelentősége volt ennek a címlapszereplésnek a karrieredben?

Ez nagy dolog volt, sokat jelentett,. Akkor szerepeltem első alkalommal a XXL címlapján. Rengeteg ember megismert, akik azon a címlapon találkoztak velem először. Nem feltétlenül akkor hallottak rólam az első alkalommal, de akkor látták, hogy nézek ki, hogyan mosolygok, és hogy jobban nézek ki azoknál a srácoknál, ezért vagyok most itt.

Ha már a “freshman”-eknél tartunk. Van, olyan fiatal MC, akit különösen tehetségesnek tartasz, akivel szívesen dolgoznál együtt?

Mindenki! Mintha az előttem érkezők gyermeke lennék. A korábbi újoncoké, mint Kid Cudi, Wale vagy Curren$y, aki a legnagyobb inspirációt jelentette a számomra. Sok ember szerepelt azon a bizonyos címlapon, mintha annak a terméke lennék, amin ők keresztül mentek. És mindenki, aki utánunk következik, annak a terméke, amit mi vittünk véghez. Látom őket, figyelem őket, élvezem a munkáikat. Számokat veszünk fel közösen, dumálunk, mintha csak felelgetnénk egymásnak: mit csinálsz, mi van veled? Tervezünk egy közös turnét. Erről van szó.

Sok tekintetben a zenéd folyamatosan, a hip-hop új útjait keresi. Mennyire fontosak számodra a műfaj gyökerei?

Nagyon, nagyon fontosak. Rengeteg mindent tudok a zenéről, olyasmiket, amikre az emberek nem is gondolnak, ha általánosságban zenéről beszélnek. Ez segít megalkotni azt a zenét, amit létrehozok. A két kedvenc old school rapperem Slick Rick és Big Daddy Kane, ők ketten.

Közismert tény veled kapcsolatban, hogy rengeteget szívsz. Melyik a három legnagyobb szám, amit szerinted valaha írtak a témában?

I Got 5 On It (Luniz), Gin and Juice (Snoop Doggy Dogg) és Next Episode (Dr Dre. feat. Snoop Dogg & Nate Dogg).

Az új albumod címe (Fekete Hollywood) utalás a hetvenes évek filmgyártásának egy sajátos időszakára, az úgynevezett blaxploitation korszakra. Rajongója vagy a fekete filmgyártás ekkor készült olyan klasszikusainak, mint a Shaft, a Dolemite, vagy a Sweet Sweetback’s Baadasssss Song?

Igen, azok a filmek igencsak meghatározták az életemet. Imádom azokat a filmeket, imádom a “csináld magad” attitűdjüket, és hogy forrásai annak, ahogy az én korszakom ábrázolja önmagát. Az új lemezem amúgy nagyon lendületes, nagyon lényegre törő. Pontosan azt írja le, ami a fejemben lejátszódik, ahogyan érzek.

Jelenleg világkörüli turnén vagy, gyakorlatilag minden nap más országban lépsz fel. Van időd a fellépések mellett új számokon dolgozni, vagy kizárólag a színpadi munkára koncentrálsz?

Szoktam számokat felvenni a turnén, de gyorsan dolgozom, közreműködéseket és hasonló dolgokat. Vagy ha van egy új ötletem. De teljes számokat, komoly cuccokat, amiknek jelentőségük van nem, ezekre próbálok több időt szánni, hogy elkészítsem őket.

Az új album megjelenése után, mire számíthatunk tőled?

Filmekre, egy új filmre Snooppal, aki egyébként a barátom, mióta megismertem. Jön ki egy saját Converse-em. Eladásra kerül a füvem, vannak papírjaim, a Wiz Khalifa cigipapírok, amit itt is látsz, cigi filterek, és napszemüvegek.


interjú hiphop fesztivál rap balaton sound wiz khalifa



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása